Γκότζι μπέρι, το δέντρο της Ανατολής!

Facebooktwitterpinterest

Το γκότζι μπέρι είναι ένα μικρό δέντρο με κόκκινα βατόμουρα το οποίο είναι ιθαγενές της Κίνας, του Θιβέτ και της Μογγολίας. Έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην κινέζικη ιατρική για εκατοντάδες χρόνια αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια, διαπιστώθηκε η μεγάλη θρεπτική του αξία. Αποτελούσε ένα αναγνωρισμένο φαρμακευτικο φυτό ιδιαίτερα στην κινέζικη μαγειρική.

Θεωρούνταν δέ, ως εθνικός θησαυρός ανάμεσα στα διάφορα φυτικά είδη. Αυτή η φήμη του ήταν που οδήγησε τους επιστήμονες στην ερευνα σχετικά με τις θρεπτικές του ιδιότητες . Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να αρχίσει το εμπόριο του συγκεκριμένου προιόντος. Εχει βρεθεί οτι περιέχει  19 διαφορετικά αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεινών, απαραίτητων για την ζωή και την ευεξία του ανθρώπου.
Περισσότερες βιταμίνες ακόμα και απο τα πορτοκάλια.
Μεγάλο φάσμα απο αντιοξειδωτικά καροτενοειδή συμπεριλαμβανομένου του β-καροτένιου, την ξανθίνη(απαραίτητη για την όραση). Θεωρείται απο την βασικότερη πηγή καροτενοειδών σε σχέση με όλα τα γνωστά τρόφιμα.
Επίσης περιλαμβάνει βιταμίνη Ε, απαραίτητα λιπαρά οξέα και σύμπλεγμα βιταμίνων Β.
Περιλαμβάνει ασβέστιο καθώς κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, ριβοφλαβίνη .
Θεωρείται οτι έχει ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά την μακροβιότητα, ως αφροδισιακό, μυικό τονωτικό, ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος, αντιικό, αντιφλεγμονώδες, αναλγητικο ενώ παρόλο που δεν έχει διαπιστωθεί επιστημονικώς, θεωρείται οτι δρά ενάντια στην ανάπτυξη του καρκίνου.
Σήμερα χρησιμοποιείται στα φαγητά και στους χυμούς , προσδίδοντας γεύση και άρωμα.
Λίγα λόγια για το φυτό
Είναι ένα φυτό το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με την ντομάτα, την μελιτζάνα και την πατάτα.
Αντέχει τόσο τις υψηλές όσο και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμα και σε μεγάλα υψόμετρα. Θέλει αρκετό ηλιακό φώς και έδαφος καλά αποστραγγιζόμενο με ΡΗ από 6,5-7,5. Το χώμα πρίν απο το φύτεμα, θα πρέπει να έχει δουλευτεί προκειμένου να είναι αφράτο και απαλλαγμένο απο ζιζάνια. Είναι φυτό αυτογονιμοποιούμενο και συγκομίζεται όταν οι καρποί έχουν γίνει κόκκινοι.
Η συγκομιδή των καρπών θα πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή διότι άν ακουμπήσουμε τον καρπό όταν είναι αυτός πράσινος, θα μαυρίσει και θα ζημιωθεί ποιοτικώς.
Το κλάδεμα βελτιώνει τις αποδόσεις και θα πρέπει να διενεργείται αρχές άνοιξης και οπωσδήποτε πρίν απο την διακοπή του ληθάργου.
Το γκότζι μπέρι, είναι φυτό το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ξηρασία διότι έχει ένα εκτεταμένο ριζικό σύστημα. Επιπλεον απαιτεί ηλιακό φώς και για αυτό το λόγο, είναι ιδανικό για καλλιέργεια στα νησία μας οπου και επικρατούν αυτές οι συνθήκες.
Μεγαλώνει σαν ένας συμπαγής θάμνος ο οποίος αρχές καλοκαιριού, καλύπτεται με μικρά καλοσχηματισμένα άνθη μώβ και άσπρα. Για αυτό ακριβώς το λόγο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και στην κηποτεχνία.
Οι αποδόσεις μπορεί να είναι μεγάλες ακόμα και απο τον 4ο χρόνο της ηλικίας του.

http://www.chiospress.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.