Διάγνωση HPV και Κονδυλωμάτων Πρωκτού

Facebooktwitterpinterest

Το οξικό οξύ (Γυναικολογική πρακτική) είναι απαραίτητο για την διάγνωση του HPV.

  • Η οπτική-κλινική διάγνωση των κονδυλωματων του δέρματος γύρω από τον πρωκτό γίνεται με την τεχνικήacetowhitening (χρήση οξικού οξέος). Το οξικό οξύ είναι απαραίτητο για την εξέταση. Προκαλεί πήξη και απομάκρυνση της βλέννας και παροδική κατακρήμνιση των λευκωμάτων του πυρήνα. Οι δυσπλαστικές αλλοιώσεις χρωματίζονται έντονα λευκές.
  • Τα κονδυλωματα πολύ συχνά επεκτείνονται μέσα στον πρωκτό. Μπορούμε εύκολα να διαγνώσουμε τα ενδοπρωκτικά κονδυλώματα και τις δυσπλασίες με την πρωκτοσκοπηση με οξικό οξύ.
  • Η εργαστηριακή (παθολογοανατομική) επιβεβαίωση της κλινικής διάγνωσης γίνεται με την μικροσκοπική εξέταση βιοψιών. Χαρακτηριστικά είναι τα κοιλοκύτταρα στην μικροσκοπική εξέταση. Αυτά είναι πολύ ενδεικτικά της μόλυνσης από τον ιό HPV.
  • Η κυτταρολογική εξέταση του πρωκτου (anal cytology) – τεστ Παπανικολάου είναι μιά απλή αλλά και απαραίτητη εξέταση για την διάγνωση δυσπλασιών (προκαρκινική κατάσταση – anal dysplasia). Η εξέταση αυτή πρέπει να γίνεται στα άτομα υψηλού κινδύνου για μόλυνση με τον ιό HPV και εμφάνιση προκαρκινωματωδών καταστάσεων.
  • Σε περίπτωση που δεν υπαρχουν εμφανή κονδυλωματα πρωκτου, η μόλυνση με τον ιό μπορεί να διερευνηθεί με το HPV-test ή την εξέταση PCR. Η εξέταση αυτή ταυτοποιεί τον υπότυπο (επικίνδυνος ή όχι).
  • Η πρωκτοσκοπηση υψηλής ευκρίνειας (High Resolution Anoscopy- HRA) είναι η εξέταση που ακολουθεί εάν η κυτταρολογική εξέταση πρωκτού είναι θετική. Η χρήση των τεχνικών Schiller και acetowhitening βοηθά στην διάγνωση δυσπλασιών και μικροσκοπικών κονδυλωματων του πρωκτου.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.