Τα οιστρογόνα καθορίζουν τη γυναικεία ομορφιά

Facebooktwitterpinterest

Η γυναικεία ομορφιά αποτέλεσε αντικείμενο φιλοσοφικών και καλλιτεχνικών στοχασμών για χιλιετίες. Σήμερα ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του St Andrews στο Fife στο  Ηνωμένο Βασίλειο θέλησαν και αυτοί να τη μελετήσουν με τον δικό τους τρόπο. Το εύρημά τους ήταν εντυπωσιακό. Η ελκυστικότητα του προσώπου των γυναικών συνδέεται άμεσα με τα επίπεδα των οιστρογόνων τους. Πάντως, κάτι αντίστοιχο δεν ισχύει για τους άνδρες.

Η έρευνα

Η Miriam Law Smith και οι συνεργάτες της φωτογράφησαν 59 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 25 ετών κάθε εβδομάδα για έξι εβδομάδες. Σε κάθε συνάντηση έπαιρναν ένα δείγμα ούρων για την ανάλυση ορμονών και πληροφορίες για τον κύκλο της περιόδου τους. Καμία από τις γυναίκες δεν φορούσε μέικ απ ούτε έπαιρνε αντισυλληπτικά χάπια.

Οι ερευνητές στη συνέχεια επέλεξαν τη φωτογραφία από την κάθε γυναίκα με βάση το υψηλότερο επίπεδο οιστρογόνων σύμφωνα με την εξέταση ούρων. Όπως αναμένονταν το υψηλότερο επίπεδο οιστρογόνων συσχετίζονταν με το σημείο της ωορρηξίας των γυναικών.

Οι φωτογραφίες αξιολογήθηκαν από 14 άνδρες και 15 γυναίκες, επίσης ηλικίας 18 έως 25 ετών, για την ελκυστικότητα, την υγεία και τη θηλυκότητα. Η ομάδα επίσης αξιολόγησε τις φωτογραφίες των 10 γυναικών με τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, και έπειτα εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων.

Γόνιμες ημέρες και ομορφιά

«Υπήρξε ένας πολύ ισχυρός και άμεσος συσχετισμός μεταξύ του επιπέδου των οιστρογόνων κάθε γυναίκας και πόσο ελκυστική, υγιής και θηλυκή είναι. Η γονιμότητα σχετίζεται με την ελκυστικότητα» σημείωσε η Law Smith. Τα πρόσωπα που θεωρούνται πιο υγιή και θηλυκά κρίθηκαν επίσης ως τα πιο ελκυστικά.

«Είναι πιθανό ότι οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα των ορμονών είχαν αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων κατά την εφηβεία, μία περίοδος σημαντική καθώς η ορμόνη παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στον προσδιορισμό της εμφάνισης του προσώπου.»

Η ποσότητα των οιστρογόνων που παράγονται από το σώμα ενός ατόμου κατά τη διάρκεια της εφηβείας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την κληρονομικότητα. Η ορμόνη έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ανάπτυξη των οστών και τον σχηματισμό των ιστών, καθώς και την εμφάνιση του δέρματος, εξηγεί η καθηγήτρια.

Φωτογραφία από την έρευνα:

Στην αριστερή φωτογραφία η γυναίκα παρουσιάζει υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων.

http://www.flowmagazine.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.