Χαρίζω την ανάσα μου

ΧΑΠ Facebooktwitterpinterest

Χαρίστε την ανάσα σας για καλό σκοπό! Καμπάνια της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Μία ακόμη φιλόδοξη καμπάνια ενημέρωσης για τη σημασία των «υγιών» πνευμόνων και την αξία της ανάσας μας, πραγματοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με στόχο να αφυπνίσει τo κοινό για το βαρύ αντίκτυπο των αναπνευστικών νοσημάτων στην υγεία μας.

Η καμπάνια «Χαρίζω την Ανάσα μου» ζητά από όλους μας να φουσκώσουμε ένα πορτοκαλί μπαλόνι, να τραβήξουμε μια φωτογραφία και να την «ανεβάσουμε» στο Instagram με το #xarizoanasa για καλό σκοπό. Όσο περισσότερες φωτογραφίες και «ανάσες» συγκεντρωθούν τόσο πιο σύντομα θα υλοποιηθεί η ανάπλαση των δύο «πνευμόνων» πρασίνου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη .

Η καμπάνια θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου με ανοικτή στο κοινό εκδήλωση, όπου συμβολικά, αλλά και κυριολεκτικά θα «απελευθερωθεί» ο αέρας από τα χιλιάδες μπαλόνια που θα έχουν συγκεντρωθεί και θα «φουσκώσουν» τα πανιά ενός μικρού πλεούμενου για να ταξιδέψει και να φτάσει στον τελευταίο σταθμό που θα σηματοδοτεί και την μέγιστη δυνατή υλοποίηση του έργου της δημιουργίας – ανάπλασης των δύο παιδικών χαρών.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Συντονιστής- Διευθυντής της 6ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ», κ. Μιχάλης Τουμπής σημείωσε: «Ο στόχος της καμπάνιας «Χαρίζω την ανάσα μου» δεν είναι απλώς να δημιουργηθούν δύο παιδικές χαρές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Είναι εξίσου σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί το ευρύ κοινό και να ισχυροποιηθούν τα μηνύματα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης για τα αναπνευστικά νοσήματα. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων της Χ.Α.Π. και του άσθματος και η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο».

Ο Γενικός Γραμματέας της εταιρείας, Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνος Μονάδος Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείου Ευαγγελισμός κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε: «Με το πρόγραμμα «ΠΝΕΥΜΩΝ» στόχος μας είναι να καταγράψουμε και να αναλύσουμε τα δεδομένα των αναπνευστικών νοσημάτων στην οικονομία και τη ζωή των ασθενών και έχοντας ταυτόχρονα ανοίξει τη συζήτηση με την καμπάνια μας στο ευρύ κοινό, να επιταχύνουμε τη λήψη πρωτοβουλιών από τις αρμόδιες αρχές στην κατεύθυνση της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης».

Η ανάπλαση των πάρκων θα γίνει σε συνεργασία με την AMKE  Άγονη Γραμμή Γόνιμη, η οποία διαθέτει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση αντίστοιχων πρωτοβουλιών ανά την Ελλάδα, ενώ η κορύφωση της καμπάνιας θα γίνει προς το τέλος Μαΐου με ανοικτή στο κοινό εκδήλωση, όπου συμβολικά, αλλά και κυριολεκτικά θα απελευθερωθεί ο αέρας από τα χιλιάδες μπαλόνια που ελπίζεται ότι θα έχουν συγκεντρωθεί και θα «φουσκώσουν» τα πανιά ενός μικρού πλεούμενου για να ταξιδέψει και να φτάσει στον τελευταίο σταθμό που θα σηματοδοτεί και την μέγιστη δυνατή υλοποίηση του έργου της δημιουργίας – ανάπλασης των δύο παιδικών χαρών.

Ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Ζουγανέλης, ο οποίος είναι ένας από τους πρώτους «πρεσβευτές της καμπάνιας, δήλωσε: «Τις πιο μεγάλες ανάσες στη ζωή, τις χρειάζεται το μέλλον. Το μέλλον ανήκει στα παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να έχουν χώρο να παίζουν στο περιβάλλον, για να το αναγνωρίζουν. Η ελληνική γλώσσα, που στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιεί οξύμωρα σχήματα, ονόμασε το χώρο αυτό κατά κυριολεξία: Παιδική Χαρά! Χρειαζόμαστε περισσότερες Παιδικές Χαρές και πρέπει να το δούμε στην πράξη. Να δούμε τα παιδιά να παίζουν στις Παιδικές Χαρές. Οπότε «Χαρίζω την ανάσα μου»στις Παιδικές Χαρές και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και ελπίζω σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας».

Λίγα λόγια για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια μακροχρόνια ασθένεια η οποία προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες και οδηγεί σε καταστροφή του πνευμονικού παρεγχύματος και στένωση των αεραγωγών, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Κυριότερες μορφές της είναι η χρόνια βρογχίτιδα και το πνευμο- νικό εμφύσημα. Από ΧΑΠ πάσχουν περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, σε όλον τον κόσμο.

Aποτελεί διεθνώς την 4η αιτία θανάτου και υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το 8,4% του γενικού πληθυσμού άνω των 35 ετών που υπήρξαν καπνιστές (πάνω από 100 τσιγάρα κατά τη διάρκεια της ζωής τους), δηλαδή περίπου 1.000.000 Έλληνες πάσχουν από ΧΑΠ. Οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν.
Τα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι η δύσπνοια και ο χρόνιος βήχας, με ή χωρίς φλέγμα. Ενδέχεται να προκύψει κόπωση, ανορεξία και απώλεια βάρους με την πάροδο των ετών. Ωστόσο, η ΧΑΠ αποτελεί μια άγνωστη ασθένεια για το ευρύ κοινό και περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από τη νόσο δεν το γνωρίζουν. Καθώς τα συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά, οι ασθενείς για κάποια χρόνια τα θεωρούν λανθασμένα σαν μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας που αυξάνεται.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.