DNA test για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (HPV)

Facebooktwitterpinterest

Το HPV DNA Test συστήνεται ως η καλύτερη μέθοδος πληθυσμιακού ελέγχου πρώτης γραμμής και εξειδικευμένου ελέγχου συγκεκριμένων ασθενών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πρόληψης του Καρκίνου (ΚΥΣΥΠΡΟΚ) με την ευκαιρία της σημερινής διεθνούς ημέρας καρκίνου.

 Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, που στάληκε στα ΜΜΕ από τον ΚΥΣΥΠΡΟΚ, συστήνεται όπως όλες οι Κύπριες ηλικίας άνω των 25 ετών υποβάλλονται σε HPV DNA test κάθε 3-5 χρόνια.

 Το HPV DNA test, προστίθεται, παρέχεται από το Κέντρο Mέντελ με τη μέθοδο “Τεστ Παύλου», και είναι το μοναδικό στην ελεύθερη Κύπρο που έλαβε άριστα στην αξιολόγηση του από το EHEQAS.

 Συστήνεται εξάλλου όπως τα κορίτσια ηλικίας 9-13 ετών εμβολιάζονται με δύο δόσεις HPV εμβολίου και διευκρινίζεται ότι ο εμβολιασμός σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι λιγότερο αποτελεσματικός.

 Με βάση τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στη δημοσιογραφική διάσκεψη, το HPV DNA test αποδείχτηκε ότι μειώνει περισσότερο τη θνησιμότητα από τον καρκίνο, προλαμβάνει περισσότερους καρκίνους και υψηλού βαθμού προκαρκινικές καταστάσεις συγκριτικά με άλλες μεθόδους (τεστ Παπανικολάου, κυτταρολογία υγρής φάσης, visual staining with acetic acid).

 Καλούνται το Υπουργείο Υγείας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και τα Ταμεία και οι Ασφάλειες Υγείας να εφαρμόσουν τις νέες Κατευθυντήριες Γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε συνεργασία με το Κέντρο Μέντελ.

 Σύμφωνα με τον ΚΥΣΥΠΡΟΚ, πρέπει να παρέχεται στις ασφαλιζόμενες ηλικίας από 30 ετών ένα HPV DNA test κάθε 5 χρόνια και στις ασφαλιζόμενες ηλικίας 9-13 ετών δύο δόσεις HPV εμβολίου. Καλείται επίσης το κράτος να στηρίξει το στόχο του Κέντρου Μέντελ για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση της τάξεως των Ευρώ 150,000 για πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος.

 O Σύνδεσμος θεωρεί ότι το πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου θα εξοικονομεί στην Κύπρο σε μερικά χρόνια από την εφαρμογή του πέραν των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως ενώ το πρόγραμμα εμβολιασμού θα εξοικονομήσει σε μερικές δεκαετίες από την εφαρμογή του πέραν του 1,5 εκ ετησίως.

http://ikypros.com

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.