Roche Hellas: είναι εφικτή η ενίσχυση των κλινικών μελετών στην Ελλάδα

Facebooktwitterpinterest

Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2014: Η κλινική έρευνα στην Ελλάδα και τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να επιφέρει στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας με την λειτουργία του νέου ρυθμιστικού πλαισίου, επισημάνθηκαν από τα στελέχη της Roche Hellas, κ. Χρήστο Αντωνόπουλο, Ιατρικός Διευθυντής, MD, PhD, MRCPath, κ. Κωνσταντίνο Πουλημένο, Επικεφαλής του Τμήματος Κλινικών Μελετών και κα. Άννα – Μαρία Κουρκουτά, Υπεύθυνη Δημοσίων Υποθέσεων και Συλλόγων Ασθενών, στις ομιλίες τους κατά την διάρκεια του 3ου Clinical Research Conference με τίτλο «Κλινική Έρευνα: Ώρα για δράση». Στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Ethos Media S.A. και το περιοδικό Pharma and Health Business, η Roche Hellas ήταν χρυσός χορηγός.

Στην ομιλία του ο Ιατρικός Διευθυντής της Roche Hellas, κ. Χρήστος Αντωνόπουλος, MD, PhD, MRCPath, τόνισε ότι η ανάπτυξη του τομέα της κλινική έρευνας, μέσα από τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, μπορεί να αποτελέσει μία από τις κυρίαρχες πηγές ανάπτυξης. Ο κ Αντωνόπουλος σημείωσε ότι «Τα νέα πρωτοποριακά φάρμακα όχι μόνο θα δώσουν στους ασθενείς πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, αλλά θα αποτελέσουν πόλο έλξης ξένων επενδυτών, επιφέροντας εισροή σημαντικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού. Το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, οι άριστης ποιότητας επιστημονικές υποδομές σε συνδυασμό με την εναρμόνιση όλων των εμπλεκόμενων φορέων μπορούν να καταστήσουν την κλινική έρευνα μοχλό ανάπτυξης για την οικονομία αλλά και τη βιωσιμότητα της Υγείας στη χώρα μας. H Roche Hellas συμβάλλει ενεργά προς αυτή την κατεύθυνση επενδύοντας έμπρακτα στην έρευνα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ενεργό αρωγό στις προσπάθειες που γίνονται για την ανάδειξη των κλινικών μελετών ως προτεραιότητα στον τομέα της Υγείας ».

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Πουλημένος, Επικεφαλής του Τμήματος Κλινικών Μελετών της Roche Hellas αναφέρθηκε στις τρέχουσες προκλήσεις αλλά και στις ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζει η κλινική έρευνα στην Ελλάδα. Ο κ. Πουλημένος σημείωσε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός των κλινικών μελετών που διεξάγονται στην Ελλάδα και ο αντίστοιχος μέσος προϋπολογισμός έχουν μειωθεί αισθητά, την ώρα που τα οφέλη από την κλινική έρευνα είναι πολλαπλά και πολυσήμαντα για τους ασθενείς, τους επαγγελματίες υγείας, τους ερευνητές, την Εθνική Οικονομία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επεσήμανε δε ότι «Για τη Roche Hellas η διεξαγωγή κλινικών μελετών στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής της. Στο νέο θεσμικό πλαίσιο που δημιουργείται και την δεδηλωμένη πρόθεση της πολιτείας αλλά και με δεδομένη τη διάθεση των φαρμακευτικών εταιρειών να συνδράμουν σε Επενδύσεις και σε Έρευνα στην Ελλάδα, η αναζήτηση λύσεων αποτελεί εθνική προτεραιότητα έχοντας πάντα στο επίκεντρο τους ασθενείς οι οποίοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες κλινικές μελέτες. Όραμα μας είναι η Ελλάδα να καταστεί χώρα με διακριτή διεθνή θέση στην κλινική έρευνα μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών ανάλογου πληθυσμού».

H Άννα-Μαρία Κουρκουτά, Υπεύθυνη Δημοσίων Υποθέσεων και Συλλόγων Ασθενών της Roche Hellas, υπογράμμισε τη σημαντικότητα της σωστής ενημέρωσης και εκπαίδευσης των ασθενών για τις κλινικές μελέτες. «Θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο που ο ίδιος ο ασθενής, απαλλαγμένος από φόβο και έχοντας σωστή πληροφόρηση για τις κλινικές μελέτες, θα αναζητά τη συμμετοχή του σε αυτές, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα έχει την ευκαιρία να λαμβάνει καινοτόμες θεραπείες. Ο ασθενής παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο στην κλινική έρευνα, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να ενδυναμώνεται από τις ερευνητικές ομάδες προκειμένου να έχει ακόμα  πιο ενεργό ρόλο.»

To Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Δημήτρης Λιντζέρης, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι θεσμικών φορέων της υγείας ενώ παρευρέθηκαν και στελέχη της Roche Hellas όπως ο κ. Κίμων Μαλαταράς, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και η κ. Χένια Καπόρης, Διευθύντρια Market Access.

Σχετικά με τη Roche

Με έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, η Roche αποτελεί έναν από τους ηγετικούς ομίλους στη φροντίδα υγείας, που είναι βασισμένος στην έρευνα και συνδυάζει τη δυναμική του Κλάδου Φαρμάκων και Διαγνωστικών. Η Roche είναι η μεγαλύτερη εταιρεία βιοτεχνολογίας στον κόσμο με διαφοροποιημένα φαρμακευτικά προϊόντα στην ογκολογία, την ανοσολογία, τα λοιμώδη νοσήματα, την οφθαλμολογία και τη νευροεπιστήμη. Επιπλέον, η Roche είναι πρωτοπόρος παγκοσμίως στα in-vitro διαγνωστικά προϊόντα, την ιστολογική διάγνωση του καρκίνου, καθώς και τη διαχείριση της νόσου του διαβήτη. Η στρατηγική εξατομικευμένων θεραπευτικών λύσεων της Roche στοχεύει στην παροχή φαρμάκων και διαγνωστικών εργαλείων, τα οποία επιτρέπουν ουσιώδεις βελτιώσεις στην υγεία, την ποιότητα ζωής και την επιβίωση των ασθενών. Η Roche ιδρύθηκε το 1896 και έκτοτε συνεισφέρει σημαντικά στην παγκόσμια υγεία για περισσότερο από έναν αιώνα. Είκοσι τέσσερα φάρμακα που αναπτύχθηκαν από τη Roche περιλαμβάνονται στις λίστες μοντέλων βασικών φαρμάκων WHO, μεταξύ των οποίων αντιβιοτικά, φάρμακα κατά της ελονοσίας και χημειοθεραπείες που σώζουν ζωές.

Το 2013 η Roche απασχόλησε περισσότερους από 85.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, επένδυσε 8,7 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα σε Έρευνα και Ανάπτυξη και σημείωσε πωλήσεις 46,8 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων. Η Genentech, στις Η.Π.Α., είναι στο σύνολό της μέλος του Ομίλου της Roche. Επίσης, η Roche κατέχει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της Chugai Pharmaceutical, στην Ιαπωνία. Για περισσότερες πληροφορίες: www.roche.com, www.roche.gr.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.