ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 65 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ

Facebooktwitterpinterest

Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν επίσημα οι ημερίδες παρουσίασης των Εθνικών Διατροφικών Οδηγών με την παρουσίαση του Οδηγού που απευθύνεται σε άτομα 65 ετών και άνω στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στην έναρξη της ημερίδας ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού κος Βασίλειος Σιδέρης χαιρέτησε το έργο, τονίζοντας ότι «Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί περιέχουν απλές και τεκμηριωμένες συμβουλές που μπορούν να μας μυήσουν στην υγιεινή διατροφή».

Η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis κα Αθηνά Λινού υπογράμμισε ότι «ιστορικά οι Διατροφικοί Οδηγοί στοχεύουν στο να προσδιορίζουν το είδος, την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού που πρέπει να καταναλώνεται για τη διατήρηση της καλής υγείας του πληθυσμού. Ιδιαίτερα οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί είναι προσαρμοσμένοι στις συνήθειες των Ελλήνων».

Ο οδηγός που απευθύνεται σε άτομα 65 ετών και άνω στοχεύει στην κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών των ατόμων της ηλικιακής αυτής κατηγορίας. Αποσκοπεί να συμβάλλει δηλαδή στην πρόληψη ασθενειών όπως η οστεοπόρωση και η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας η οποία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, και η οποία οδηγεί σε πτώσεις και κατάγματα.

«Ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουμε τρόπο ζωής» επεσήμανε ο Ιωάννης Καραϊτιανός, επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας.

Η και Παναγιώτα Σουρτζή, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδική γραμματέας της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας συμπλήρωσε ότι «οι Έλληνες ζούμε κατά μέσο όρο περισσότερο από τους Ευρωπαίους, με προσδόκιμο επιβίωσης τα 81 έτη, αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια δεν είναι συνήθως καλά λόγω χρόνιων ασθενειών. Πρέπει να προστίθεται ζωή στα χρόνια και όχι μόνο χρόνια στη ζωή».

Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευ Δια…Τροφήν», αποτελούν προϊόν συνεργασίας Ελλήνων και ξένων ειδικών επιστημόνων και καθηγητών. Περιλαμβάνουν σύγχρονες πληροφορίες για κάθε θέμα διατροφής, συνδυαστικά με πλούσιο έγχρωμο φωτογραφικό υλικό, διαγράμματα και πρακτικά συμπεράσματα ώστε να γίνουν εύκολα κατανοητοί από όλους τους Έλληνες.

Οι Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί στο σύνολό τους είναι διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα: www.diatrofikoiodigoi.gr.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.