25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιεγχειρητικής Νοσηλευτικής

Facebooktwitterpinterest

Στόχος των Νοσηλευτών η παροχή ποιοτικών και ασφαλών υπηρεσιών

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 25ου Πανελληνίου Συνεδρίου Περιεγχειρητικής Νοσηλευτικής , το οποίο πραγματοποιήθηκε από 9 έως 12 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Limneon Golden της Καστοριάς και παρακολούθησαν περισσότεροι από 450 σύνεδροι.

Το Συνέδριο διοργάνωσε ο Σύλλογος Νοσηλευτών Χειρουργείου ΣΥ.Δ.ΝΟ.Χ, που δραστηριοποιείται σε θέματα Περιεγχειρητικής Νοσηλευτικής τόσο σε εθνικό όσο και διεθνή επίπεδο και ήταν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Νοσηλευτικής Αθήνας-Σπάρτης, καθώς και των τμημάτων Νοσηλευτικής Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Ιωαννίνων και της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να πληροφορήσει τους νοσηλευτές για τα σύγχρονα δεδομένα που αφορούν στο ευρύ φάσμα της Περιεγχειρητικής Νοσηλευτικής μέσα από τεκμηριωμένη γνώση, βασισμένη σε ενδείξεις, ενώ παρουσιάστηκαν επιστημονικές εργασίες και καινοτόμα θέματα που στοχεύουν στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.

Οι σύνεδροι παρακολούθησαν σύγχρονες απόψεις και προβληματισμούς από διακριμένους επιστήμονες κι ερευνητές του χώρου, καθώς και από άλλους επιστημονικούς κλάδους για γνωστικά αντικείμενα που αφορούσαν την Περιεγχειρητική Νοσηλευτική και τους επιμέρους τομείς της.

Παράλληλα λειτουργούσαν 2 αίθουσες, όπου πραγματοποιήθηκαν 29 ελεύθερες ανακοινώσεις με ερευνητικές εργασίες, 4 κλινικά φροντιστήρια, 10 στρογγυλές τράπεζες, 8 ειδικές διαλέξεις και 8 eposter.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία κατά την εναρκτήρια ομιλία, να μοιραστούν το όραμα του κ. Νάνου Παναγιώτη, Υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ, ο οποίος τόνισε την σημασία της ποιότητας και της ασφάλειας στα χειρουργεία, μέσα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη συμμετοχή των Νοσοκομείων της 3ης ΥΠΕ στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο PASQ.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το Συνέδριο είναι:

  • Αυξημένη ανάγκη για ενίσχυση της Περιεγχειρητικής Νοσηλευτικής φροντίδας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

  • Μειωμένη στελέχωση του προσωπικού και η ορθή αξιολόγηση του.

  • Ανάγκη εκπαίδευσης των Περιεγχειρητικών Νοσηλευτών με σύγχρονα προγράμματα προσομοίωσης και εξειδικευμένα εργαστήρια κλινικών δεξιοτήτων για όλες τις χειρουργικές ειδικότητες

  • Τήρηση κανόνων και οδηγιών που να αποτρέπουν λοιμώξεις του χειρουργικού πεδίου.

  • Αναβάθμιση και συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού κεντρικής αποστείρωσης.

  • Δημιουργία ομάδων συμβουλευτικής για εκτόνωση του προσωπικού σε περιπτώσεις που χρειάζεται η διαχείριση κι η επίλυση συγκρούσεων ή λεκτικής βίας στο χώρο της εργασίας.

  • Εφαρμογή σύγχρονου συστήματος διαχείρισης ποιότητας σε όλη την Περιεγχειρητική φάση για την συνεχή βελτίωση κι ασφάλεια των χειρουργημένων ασθενών.

  • Τήρηση και επαγρύπνηση των κανόνων και των διεθνών προτύπων για την υγιεινή και ασφάλεια ασθενών και προσωπικού.

  • Τήρηση τεκμηριωμένων Νοσηλευτικών πρακτικών βασισμένων σε ενδείξεις για όλη την περιεγχειρητική φροντίδα σε χειρουργεία, αναισθησιολογικά τμήματα και κεντρικές αποστειρώσεις.

  • Εφαρμογή ολοκληρωμένου μικροβιολογικού ελέγχου στο χώρο του χειρουργείου και της αποστείρωσης.

  • Περιεγχειρητική Νοσηλευτική φροντίδα και πρόληψη σε ασθενείς με έλκη από πίεση.

  • Συνεχή μέτρηση της ικανοποίησης των ασθενών και συστηματική μεταπαρακολούθηση των ασθενών με ποιοτικά κριτήρια.

  • Τήρηση της ατομικής και συλλογικής ευθύνης του Περιεγχειρητικού Νοσηλευτή –whistle blowing.

  • Δημιουργία κατευθυντηρίων οδηγιών που να προάγουν την ολιστική φροντίδα των χειρουργημένων ασθενών, σε όλο το φάσμα δραστηριοτήτων της Περιεγχειρητικής Νοσηλευτικής. Η Πολιτεία οφείλει να ενισχύσει την Περιεγχειρητική φροντίδα, ώστε να είναι ποιοτική και ουσιαστική για την ασφάλεια των χειρουργημένων ασθενών.

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην παροχή υπηρεσιών υγείας

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και έντονος ήταν ο προβληματισμός των Συνέδρων, ο οποίος απορρέει από την οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα μας, με αποτέλεσμα τις πιθανές επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών και των υλικών που διατίθενται στα χειρουργεία και γενικότερα στην Περιεγχειρητική φροντίδα.

«Μέσα στο πρόγραμμα του φετινού Συνεδρίου συμπεριλάβαμε μία ειδική εργασία, την οποία έχουμε παρουσιάσει και στην Αμερική, δίνοντας έμφαση στην οικονομική κρίση στο χώρο των χειρουργείων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κρίση έχει επηρεάσει τόσο στην ποιότητα των εργαζομένων, καθότι έχει μειωθεί δραματικά το προσωπικό, όσο και στην ποιότητα των υλικών, καθότι το Ελληνικό Δημόσιο, ακολουθώντας τις τιμές του Παρατηρητηρίου, επιλέγει προϊόντα που είναι φθηνότερα, τα οποία, όμως, μειώνουν την ποιότητα της παροχής υπηρεσιών προς τους ασθενείς»,  εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Νοσηλευών Χειρουργείου, Ιωάννης Κουτελέκος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.