Τρώτε φρούτα και λαχανικά για καλύτερη υγεία!

Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μας. Facebooktwitterpinterest

Νέα παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει ότι  οι περισσότεροι ενήλικες πρέπει να διπλασιάσουν  την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών  ώστε να εξασφαλίσουν σημαντικά πλεονεκτήματα διατροφής και υγείας.

Διαπιστώθηκαν σημαντικές ελλείψεις  στη διατροφή των ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2014. Σημαντικές είναι οι ελλείψεις στη διατροφή των ανθρώπων, ανά τον κόσμο, όσον αφορά την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού British Journal of Nutrition (Βρετανική Επιθεώρηση Διατροφής), και περιλαμβάνεται στην Παγκόσμια Έκθεση Φυτοθρεπτικών (Global Phytonutrient Report) που μόλις κυκλοφόρησε. Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των ενηλίκων παγκοσμίως θα έπρεπε τουλάχιστον να διπλασιάσει την τρέχουσα κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά προκειμένου να λαμβάνει την ελάχιστη πρόσληψη πέντε μερίδων (400 γραμμάρια) ημερησίως που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Επιπλέον, η μέγιστη πλειοψηφία των ενηλίκων παγκοσμίως – 60% με 87% σε 13 γεωγραφικές περιοχές με βάση τη διατροφή – λαμβάνουν μικρότερη ποσότητα από τη συνιστώμενη και χάνουν σημαντικά πλεονεκτήματα διατροφής και υγείας.
H έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό του Nutrilite Health Institute της Amway και υπολόγισε την πρόσληψη φυτοθρεπτικών σε 13 περιοχές. Συγκεκριμένα, αναλύει τα δεδομένα που αφορούν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών της  Παγκόσμιας Επισκόπησης Υγείας του ΠΟΥ (World Health Survey) καθώς και τα δεδομένα υπολογισμών προσφοράς- εκμετάλλευσης της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agriculture Organization/FOA), σε συνδυασμό με δεδομένα συγκέντρωσης φυτοθρεπτικών από τις βάσεις δεδομένων του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας και τη δημοσιευμένη βιβλιογραφία. Τα εννέα φυτοθρεπτικά που περιλαμβάνονται στην ανάλυση εντοπίζονται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά και αντιπροσωπεύουν σημαντικές τάξεις φυτοχημικών (καροτενοειδή, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα).
Κατά τα αποτελέσματα της έρευνας, οι περισσότεροι ενήλικες παγκοσμίως δεν λαμβάνουν την ποσότητα ή την ποικιλία των φυτοθρεπτικών συστατικών – πρόκειται για οργανικές ενώσεις που εντοπίζονται σε φρούτα και λαχανικά – που ενδεχομένως χρειάζονται για την υποστήριξη της υγείας και της ευεξίας τους. Ενώ δεν έχουν καθοριστεί ακόμη ενιαία επίπεδα συνιστώμενης κατανάλωσης φυτοθρεπτικών παγκοσμίως, ένας αυξανόμενος όγκος έρευνας δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτοθρεπτικά πιθανώς παρέχει πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία, από την προαγωγή της υγείας των ματιών, των οστών και της καρδιάς μέχρι την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και του εγκεφάλου. Αρκετά φυτοθρεπτικά είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της βλάβης που προκαλείται στα κύτταρα του σώματος με την πάροδο του χρόνου.
Στοιχεία που επιβεβαιώνει και ο Keith Randolph, Ph.D., στρατηγικός αναλυτής διατροφικής τεχνολογίας στο Nutrilite Health Institute και συμπράττων συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition ο οποίος δήλωσε: «Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν μια παγκόσμια ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση όσον αφορά τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και την πρόσληψη φυτοθρεπτικών».

Σχετικά με τη Nutrilite
Γιορτάζοντας 80 χρόνια το 2014, η NUTRILITE που διατίθεται αποκλειστικά από την Amway είναι η πρώτη σε πωλήσεις εμπορική επωνυμία στον κόσμο σε πωλήσεις βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής*. Υποστηριζόμενη από 80 χρόνια επιστήμης και έρευνας, η ομάδα της Nutrilite έχει τελειοποιήσει μία αποκλειστική πρακτική «από το σπόρο στο συμπλήρωμα», ώστε να διατηρεί την ποιότητα και να μεγιστοποιεί  τη συνοχή, την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των προϊόντων της. Τα προϊόντα NUTRILITE αναπτύσσονται για την προσωπική καθημερινή διατροφή, την υγεία της καρδιάς, τα γερά οστά και τη διαχείριση βάρους. Η εμπορική επωνυμία NUTRILITE συνιστά τη μοναδική παγκοσμίως επωνυμία βιταμινών και μετάλλων που καλλιεργεί και επεξεργάζεται φυτά στις ιδιόκτητες πιστοποιημένες βιολογικές φάρμες της*, οι οποίες βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και τη Βραζιλία. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις διευθύνσεις facebook.com/Nutrilite ή twitter.com/Nutrilite
(Πηγή: Euromonitor International Limited, www.euromonitor.com/amway-claims)
Σχετικά με την Amway
Η Amway είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείς Απευθείας Πωλήσεων στον κόσμο, όπως κατατάσσεται από το Direct Selling News Global 100, βάσει πωλήσεων 11,8 δισ. δολαρίων Αμερικής παγκοσμίως το 2013 και βασιζόμενη στις προσπάθειες εκατομμυρίων Ιδιοκτητών Επιχείρησης Amway που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 100 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο. Ιδρυθείσα το 1959 και με έδρα την Ada στο Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών, η Amway προσφέρει καταναλωτικά προϊόντα και επιχειρηματικές ευκαιρίες που υποστηρίζονται από μια παγκόσμια παραγωγή αγροτικών προϊόντων, υπηρεσιών παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής. Οι κορυφαίες επωνυμίες προϊόντων της Amway είναι η NUTRILITE™ επωνυμία βιταμινών, μετάλλων και συμπληρωμάτων διατροφής, η ARTISTRY™ με προϊόντα περιποίησης επιδερμίδας και καλλυντικά και το σύστημα επεξεργασίας νερού eSpring™.

Ακολουθεί αναλυτική αναφορά  στα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας

H επίδραση της χαμηλής κατανάλωσης και διαθεσιμότητας φρούτων και λαχανικών στην πρόσληψη φυτοθρεπτικών

Η έρευνα εξέτασε τον αντίκτυπο της χαμηλής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στην πρόσληψη φυτοθρεπτικών σε κάθε μία από τις 13 περιοχές υπό μελέτη. Η εν λόγω έρευνα έδειξε ότι ενήλικες που καταναλώνουν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως διέθεταν τον διπλάσιο έως εξαπλάσιο μέσο όρο πρόσληψης φυτοθρεπτικών σε σχέση με ενήλικες που κατανάλωναν λιγότερες από πέντε μερίδες ημερησίως.

Επιπλέον, η έρευνα εξετάζει την ποικιλία και διαθεσιμότητα φρούτων και λαχανικών σε κάθε περιοχή. Δείχνει ότι ο υπολογισμός της πρόσληψης φυτοθρεπτικών ποικίλλει σημαντικά σε ορισμένες περιοχές, γεγονός που αντανακλά περιορισμένη διαθεσιμότητα ορισμένων φρούτων και λαχανικών. Τα σημαντικότερα ευρήματα περιλαμβάνουν:
Ευρωπαϊκές περιοχές: Σε σύγκριση με άλλες περιοχές, οι ενήλικες των ευρωπαϊκών περιοχών, ειδικότερα της Βόρειας Ευρώπης, παρουσιάζουν πιθανώς υψηλή πρόσληψη α-καροτίνης και β-καροτίνης, που εν μέρει αποδίδεται στη σχετικά υψηλή διαθεσιμότητα καρότων. Αυτά τα φυτοθρεπτικά είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη.
Ασιατικές περιοχές: Ενήλικες στην Ασία, που περιλαμβάνει την Κίνα και την Ινδία, παρουσιάζουν πιθανώς χαμηλή πρόσληψη ελλαγικού οξέος λόγω περιορισμένης διαθεσιμότητας των μούρων (berries). Το ελλαγικό οξύ έχει βρεθεί ότι είναι ζωτικό για την υγεία των κυττάρων.
Νότια/Κεντρική Αμερική: Ενήλικες στη Νότια/Κεντρική Αμερική ενδέχεται να παρουσιάζουν χαμηλή πρόσληψη λουτεΐνης και ζεοξανθίνης – φυτοθρεπτικών που θεωρούνται ζωτικά για την υγιή όραση – σε σχέση με ενήλικες στην Ασία ή τη Βόρεια Ευρώπη.
Όλες οι Περιοχές: Φρουτώδη λαχανικά (π.χ. ντομάτες και καλαμπόκι) και τροπικά και υποτροπικά φρούτα (π.χ. μπανάνες Αντιλλών και μπανάνες) συγκαταλέγονται στα πιο ευρέως διαθέσιμα λαχανικά και φρούτα στις περισσότερες περιοχές. Σε αυτή τη βάση, οι ενήλικες ανά τον κόσμο που καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά ενδέχεται να λαμβάνουν κάποια ποσότητα λυκοπενίου, το οποίο υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς, καθώς και α-καροτίνης, β-καροτίνης και λουτεΐνης/ζεοξανθίνης.
«Στη διατροφή του ανθρώπου είναι σημαντική τόσο η ποσότητα όσο και η ποικιλία φρούτων και λαχανικών», δήλωσε η Mary Murphy, MS, RD, ανώτερη επιστημονική σύμβουλος στην Exponent, Inc. και μία εκ των συγγραφέων της  μελέτης. «Για να προσλαμβάνουν μια ποικιλία φυτοθρεπτικών, οι άνθρωποι θα πρέπει να στοχεύουν στη συνιστώμενη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και να καταναλώνουν ποικιλία φρούτων και λαχανικών».

Παράγοντες που συμβάλλουν στη χαμηλή πρόσληψη φυτοθρεπτικών

Ο Δρ. Randolph αναγνωρίζει ότι οι έντονοι ρυθμοί ζωής, το κόστος, η εποχική και γεωγραφική διαθεσιμότητα, καθώς και οι αντιλήψεις για την αξία των φρούτων και λαχανικών ως διατροφικής πηγής μπορούν να επηρεάσουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, και εν τέλει των φυτοθρεπτικών.
«Ανεξάρτητα από τον τόπο διαβίωσης, πολλοί ενήλικες σήμερα διάγουν έντονη και πολυάσχολη ζωή και/ή είναι πιθανό να έχουν περιορισμένη πρόσβαση  σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά», δήλωσε ο Randolph. «Γι’ αυτό είναι σημαντικό για τους ενήλικες να καταναλώνουν ανεπεξέργαστες τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά, όταν αυτό είναι δυνατό. Όταν όμως η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη ή η διατροφή είναι ανεπαρκής, τα διατροφικά συμπληρώματα μπορεί να αποτελέσουν μια εναλλακτική λύση για άτομα που επιθυμούν να αυξήσουν την κατανάλωση φυτοθρεπτικών», πρόσθεσε ο Randolph.

Βασικά Συμπεράσματα
Βασικά Ευρήματα
Η πλειοψηφία των ενηλίκων παγκοσμίως δεν καταναλώνει την ελάχιστη ποσότητα φρούτων και λαχανικών που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι περισσότεροι θα έπρεπε τουλάχιστον να διπλασιάσουν την τρέχουσα κατανάλωσή τους για να μπορούν να συμβαδίσουν με την παγκόσμια σύσταση ελάχιστης κατανάλωσης. Εμπόδια στην πρόσληψη φρούτων και λαχανικών ενδέχεται να αποτελούν: οι έντονοι ρυθμοί ζωής, το κόστος, η εποχική και γεωγραφική διαθεσιμότητα.

Το 60-87% των ανθρώπων παγκοσμίως δεν καταφέρνει να καλύψει τη συνιστώμενη ελάχιστη πρόσληψη πέντε μερίδων (ή 400 γραμμαρίων) φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
Ανάμεσα σε αυτούς που καταναλώνουν λιγότερες από πέντε μερίδες την ημέρα («άτομα χαμηλής κατανάλωσης»), η μέση κατανάλωση αντιστοιχεί σε περίπου το ένα-τρίτο έως το μισό της ελάχιστης συνιστώμενης ποσότητας.
Λίγες κατηγορίες φρούτων και λαχανικών είναι πιθανό να καταναλώνονται ευρέως ανά τον κόσμο εξαιτίας της διαθεσιμότητά τους.
Τα φρούτα και λαχανικά που είναι πιο συχνά διαθέσιμα στις υπό εξέταση περιοχές και παραδείγματα των φυτοθρεπτικών που περιέχουν αποτελούν:
Φρουτώδη λαχανικά, όπως ντομάτες (άλφα-καροτίνη, βήτα-καροτίνη και λυκοπένιο), καλαμπόκι (λουτεΐνη/ζεαξανθίνη) και μελιτζάνες (ανθοκυανιδίνη).
Τροπικά και υποτροπικά φρούτα, όπως μπανάνες Αντιλλών (άλφα-καροτίνη και βήτα-καροτίνη), μάνγκο (βήτα-καροτίνη), παπάγια (βήτα-κρυπτοξανθίνη) και γκουάβα (λυκοπένιο).
Η ποικιλία και η ποσότητα των φυτοθρεπτικών που καταναλώνονται ενδέχεται να ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή με βάση τις διαφορές στην κατά τόπους διαθεσιμότητα φρούτων και λαχανικών.
Φρούτα
Τα εσπεριδοειδή είναι συχνά διαθέσιμα στην Αμερική, την Αυστραλία,  και τη Νότια/Κεντρική Αμερική, την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική/Μέση Ανατολή, αλλά λιγότερα συχνά σε άλλες περιοχές.
Τα πεπόνια είναι περισσότερο διαθέσιμα στην Ανατολική Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική/Μέση Ανατολή και την Ασία σε σχέση με άλλες περιοχές.
Τα πομοειδή (μηλοειδή) είναι κυρίως διαθέσιμα σε ευρωπαϊκές περιοχές.

Λαχανικά
Τα κραμβοειδή λαχανικά είναι περισσότερο διαθέσιμα στην Ασία, τη Νότια Αφρική και τη Δυτική, Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη σε σχέση με άλλες περιοχές.
Τα ριζώδη λαχανικά είναι κυρίως διαθέσιμα σε ευρωπαϊκές περιοχές.

Η μελέτη έχει δημοσιευθεί διαδικτυακά στη διεύθυνση http://journals.cambridge.org/BJN/phytonutrient και θα συμπεριληφθεί στην έντυπη έκδοση Σεπτεμβρίου του περιοδικού British Journal of Nutrition.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.