Διαταραχές Εκσπερμάτισης

Facebooktwitterpinterest

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗΣ

Η εκσπερμάτιση αποτελεί ίσως την πιο πολύπλοκη νευρομυϊκή δραστηριότητα σε ολόκληρη την ανδρική σεξουαλική λειτουργία και είναι αποτέλεσμα μιας τέλειας συνεργασίας ανάμεσα στο κεντρικό και στο περιφερικό νευρικό σύστημα, με ενεργό συμμετοχή και του ψυχοσυναισθηματικού παράγοντα. Οι διαταραχές εκσπερμάτισης είναι καταστάσεις οι οποίες κάνουν τον άνδρα να αμφιβάλλει για την σεξουαλική του ικανότητα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην σχέση του με την σύντροφό του.

Οι ποιο κοινές διαταραχές της εκσπερμάτισης είναι:
Α. Πρόωρη εκσπερμάτιση (πιο συνηθισμένο)
Β. Καθυστερημένη εκσπερμάτιση και απουσία εκσπερμάτισης
Γ. Παλίνδρομη εκσπερμάτιση

Η υψηλή συχνότητα εμφάνισης τους φαίνεται από το γεγονός ότι, απασχολεί περίπου το 80% των ανδρών που επισκέπτονται τα  Ανδρολογικά Ιατρεία.

Α. ΠΡΟΩΡΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ

Ορισμός
«Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι μια ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία που χαρακτηρίζεται από εκσπερμάτιση που πάντα ή σχεδόν πάντα συμβαίνει πριν ή περίπου μέσα σε ένα λεπτό από την κολπική διείσδυση, αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτισης σε όλες ή σχεδόν όλες τις κολπικές διεισδύσεις και αρνητικές προσωπικές συνέπειες, όπως η αγωνία, ενόχληση, απογοήτευση και / ή αποφυγή της σεξουαλικής ανάγκης».
Επιδημιολογία
Η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι η πιο κοινή ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία, με ποσοστά επίπτωσης του 20-30%. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι, τουλάχιστον μία φορά στη σεξουαλική τους ζωή, έχουν βιώσει την πρόωρη εκσπερμάτωση.
Συχνότητα
Μπορεί να χαρακτηριστεί ως «διά βίου» ή «επίκτητη»
1. Δια βίου πρόωρη εκσπερμάτιση (πρωτογενής) χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση της από την πρώτη σεξουαλική εμπειρία και παραμένει ένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ζωής. Η εκσπερμάτιση γίνεται πολύ γρήγορα πριν από την κολπική διείσδυση ή 2. Επίκτητη πρόωρη εκσπερμάτιση (δευτερογενής) χαρακτηρίζεται από σταδιακή ή αιφνίδια έναρξη, με την εκσπερμάτιση να είναι κανονική πριν την εμφάνιση του προβλήματος. Ο χρόνος μέχρι την εκσπερμάτιση είναι γρήγορος, αλλά συνήθως δεν είναι τόσο γρήγορος όσο στη δια βίου πρόωρη εκσπερμάτιση.
Αίτια
Η αιτιολογία της πρόωρη εκσπερμάτιση είναι άγνωστη. Είναι ελάχιστα τα στοιχεία που υποστηρίζουν βιολογικά και ψυχολογικά αίτια, συμπεριλαμβανομένων του άγχους, της υπερευαισθησίας του πέους και δυσλειτουργίας του υποδοχέα σεροτονίνης. Σε αντίθεση με τη στυτική δυσλειτουργία, η επίπτωσή της δεν επηρεάζεται από την ηλικία. Παράγοντες κινδύνου είναι γενικά άγνωστοι.
Συμπτώματα
Η πρόωρη εκσπερμάτιση έχει αρνητικές συνέπειες στην αυτοπεποίθηση και τη σχέση με τη σύντροφο. Μπορεί να προκαλέσει ψυχική αγωνία, άγχος, αμηχανία και κατάθλιψη. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνδρες δεν αναζητούν βοήθεια.
Διάγνωση
Γίνετε πάντα με βάση τον προσδιορισμό (ή μάλλον εξαίρεση) του:
Κλινική διάγνωση της πρόωρης εκσπερμάτισης βασίζετε:
1. στο ιστορικό ασθενούς/συντρόφου

Χρόνος για την εκσπερμάτιση (IELT)
Βαθμός αντίληψης του ελέγχου εκσπερμάτισης
Βαθμός ενόχλησης/δυσφορίας
Έναρξη και διάρκεια
Ψυχοκοινωνικά θέματα σχέσεων
Ιατρικό ιστορικό

2. την φυσική εξέταση για τον εντοπισμό ανατομικών, νευρολογικών, αγγειακών, ενδοκρινολογικών και φλεγμονωδών παθήσεων που συνοδεύονται με την νόσο.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτωσης περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη θεραπεία με βάση:

Την παροχή συμβουλών στον ασθενή
Την συζήτηση των θεραπευτικών επιλογών
Την αντιμετώπιση των αιτιολογιών (λοιμώξεις, δυσμορφίες πέους κ.λ.π.)
Την παροχή συμβουλών ζεύγους
Την Θεραπεία συμπεριφοράς που αποσκοπεί στον έλεγχο και την παράταση της εκσπερμάτωσης
Την  φαρμακευτική αγωγή που μεταβάλλει την ανταπόκριση των νεύρων του πέους, επεκτείνοντας το χρονικό διάστημα μεταξύ της έναρξης της ερωτικής διέγερσης και του οργασμού.

Η αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας αυτής πρέπει να είναι συλλογική, του ζευγαριού και όχι μόνο του άνδρα. Με αυτόν τον τρόπο και με μια στοχευμένη και πολλές φορές συνδυασμένη θεραπεία μπορεί να επιτευθεί βελτίωση των συμπτωμάτων σε ποσοστό πάνω από το 90% των ανδρών με την πρόωρη εκσπερμάτωση.

Β. ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗΣ

Ορισμός
Η καθυστερημένη εκσπερμάτιση ή αποτυχία εκσπερμάτισης κατά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να οριστεί ως η αναστολή του αντανακλαστικού της εκσπερμάτισης, ακόμη και με την παρουσία μιας φυσιολογικής στύση και σεξουαλικής επιθυμίας.
Αίτια
Αυτή τη σεξουαλική διαταραχή, εκτός από οργανική ή ψυχική, είναι συχνά το αποτέλεσμα της ανεπαρκούς ψυχολογικής και σωματικής διέγερσης, την έλλειψη των ερωτικών παιχνιδιών, και την απουσία σεξουαλικών φαντασιώσεων.
1. Οργανικά αιτία

Παθήσεις του νευρικού συστήματος (νευρική βλάβη στο κέντρο της εκσπερμάτισης, νόσος του Πάρκινσον)
Ουσίες (αλκοόλ, ναρκωτικά)
φάρμακα (αντιυπερτασικά, ψυχολιτικά, βαρβιτουρικά, θειοριδαζίνη και αναστολείς γαγγλιονικών)
ορμονικές διαταραχές (μείωση της τεστοστερόνης, υπερπρολακτιναιμία)
στενώματα του εκσπερματικού αγωγού (τραύμα, ή καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη)

2. Ψυχοσεξουαλικά αιτία
Αντιμετώπιση
Συνίσταται στην ανάλυση και αντιμετώπιση της υποκείμενης νόσου και / ή συμπεριφορική θεραπεία.

Γ. ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗ ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ

Ορισμός
Η σεξουαλική διαταραχή, συνήθως δευτερογενής, που χαρακτηρίζεται από εκσπερμάτιση μέσα στην ουροδόχο κύστη: ο ασθενής βιώνει τις συστολές τις εκσπερμάτισης και τον οργασμό (που ονομάζεται «ξηρός»), αλλά δεν βλέπει καθόλου ή βλέπει μικρή ποσότητα σπερματικού υγρού σε κάθε εκσπερμάτιση.
Αίτια
Είναι πάντα σε οργανική βάση (αναπόφευκτη επιπλοκή κάποιας επέμβασης στην κοιλιακή χώρα, στον προστάτη ή στην ουροδόχο κύστη,  παρενέργεια φαρμακευτικής αγωγής, διαβητική νευροπάθεια)
Διάγνωση
Βασίζεται στην ανεύρεση σπερματοζωαρίων στα ούρα που λαμβάνονται μετά τον αυνανισμό.
Αντιμετώπιση
Εάν είναι δυνατόν, είναι η ιατρική.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.