Tί εστί αβοκάντο;

Facebooktwitterpinterest

Το αβοκάντο, αυτό το πράσινο φρούτο με το ωοειδές σχήμα και την κιτρινοπράσινη σάρκα, προέρχεται από ένα δέντρο γνωστό με την ονομασία βουτυρόδεντρο, και πρωτοεμφανίστηκε στο Μεξικό. Σήμερα καλλιεργείται σε πολλές χώρες του κόσμου και αποτελεί συστατικό σε διάφορες συνταγές, αλλά καταναλώνεται και αυτούσιο από πολλούς “θαυμαστές “ του.


Αυτό λοιπόν το εξαιρετικό φρούτο με τη βουτυρώδης γεύση είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και σύμφωνα με έρευνες, έχει σημαντικές ιδιότητες για την υγεία μας. Αναλυτικότερα, το αβοκάντο αποτελείται από νερό, σάκχαρα, φυτικές ίνες, κορεσμένα, ακόρεστα και ω3 λιπαρά οξέα, ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος, ψευδάργυρος, χαλκός), βιταμίνες ( A, E, K, C, φολλικό οξύ), καροτενοειδή (λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, α- και β-καροτίνη), φυτοστερόλες και 18 βασικά αμινοξέα . Τα 100 γρ αβοκάντου αποδίδουν 160 θερμίδες, καθώς τα λιπαρά που περιέχονται αυξάνουν αρκετά το θερμιδικό του περιεχόμενο.
Παρακάτω θα γνωρίσουμε τις ιδιότητες του αβοκάντου:
Αντικαρκινική δράση
Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, τα μονοακορέστα λιπαρά, τα καροτενοειδή και η βιταμίνη Ε που περιέχονται ευθύνονται για την προστασία που προσφέρει το αβοκάντο έναντι του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.
Προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος
Το αβοκάντο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της “κακής”-LDL χοληστερόλης, ενώ αυξάνει την “καλή”-HDL χοληστερόλη. Το κάλιο, το φολλικό οξύ, τα μονοακόρεστα και ω3 λιπαρά, οι φυτοστερόλες και τέλος η βιταμίνη Ε που περιέχονται συμβάλλουν στην καρδιοπροστατευτική ιδιότητα του αβοκάντου, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης εμφράγματος και καρδιακής νόσου.
Αντιφλεγμονώδη δράση
Φαίνεται το αβοκάντο να συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδής αρθρίτιδας, καθώς τα καροτενοειδή, οι βιταμίνες Ε και C, οι φυτοστερόλες, ο ψευδάργυρος και τα ω3 λιπαρά έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Προστατευτική δράση για το δέρμα και τα μαλλιά
Το αβοκάντο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τη μορφή μάσκας, αναμειγμένο και με άλλα υλικά, προσφέροντας σημαντική ενυδάτωση στο δέρμα και στα μαλλιά, αλλά και αντιγηραντική προστασία.
Βοηθητικό στην απώλεια βάρους
Αν και παλιότερα το αβοκάντο θεωρούνταν απαγορευτικό για όσους κάνανε δίαιτα, μελέτες έρχονται να καταρρίψουν αυτόν το μύθο φέρνοντας καινούργια δεδομένα. Έρευνες λοιπόν δείχνουν το αβοκάντο, χάρις των μονοακόρεστων λιπαρών του, να σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και μικρότερη περίμετρο μέσης για εκείνους που το κατανάλωναν σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, φαίνεται να μειώνει την αίσθηση πείνας μετά από 4 ώρες από την κατανάλωσή του στο κυρίως γεύμα.

Το αβοκάντο λοιπόν προσφέρει γεύση και υγεία στην καθημερινότητά μας, αρκεί να
προσέχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε. Οι συνταγές που το περιέχουν είναι πολυάριθμες, καθώς μπορούμε να κάνουμε τη σάλτσα γουακαμόλε, σάλτσες για κοτόπουλο και ζυμαρικά, να το χρησιμοποιήσουμε ως συνοδευτικό σε σαλάτες, με τη μορφή κρέμας πάνω σε ψωμί ή κράκερ κοκ. Προσοχή να δοθεί από όσους παίρνουν το αντιθρομβωτικό φάρμακο βαρφαρίνη, όσους πάσχουν από τη νόσο Wilson και εκείνους που έχουν διάρροια, καθώς είναι απαγορευτικό.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.