Σχολείο Άσθματος για καλύτερο έλεγχο της ασθένειας

Facebooktwitterpinterest

Οι Πνευμονολόγοι εκπαιδεύουν τους ασθενείς πως να διαχειρίζονται σωστά τη νόσο, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους

Στον καλύτερο έλεγχο του άσθματος και τη μείωση των επιπτώσεων στην υγεία των ασθενών στοχεύει το Σχολείο Άσθματος, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου και του Σωματείου «Φίλοι Συνδέσμου Πνευμονοπαθών Κύπρου» και περιλαμβάνει σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τους ασθενείς με άσθμα και τα συγγενικά τους πρόσωπα.

Η έναρξη του Σχολείου Άσθματος ανακοινώθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη από την Πρόεδρο της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου, δρα Τώνια Αδαμίδη. Σύμφωνα τη γιατρό, οι παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες για το άσθμα ορίζουν το Σχολείο Άσθματος ως τον ιδανικότερο τρόπο εκπαίδευσης των ασθενών για αυτοδιαχείριση της νόσου, μείωση των συμπτωμάτων και των παροξύνσεων και εξασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής. Επιπλέον, μειώνει σημαντικά τα κόστη των υπηρεσιών υγείας λόγω του καλύτερου ελέγχου της νόσου.

Το Σχολείο Βρογχικού Άσθματος, το οποίο στηρίζει η φαρμακευτική εταιρεία Novartis Pharma Services Inc. Κύπρου, αποτελεί ουσιαστικά χώρο εκπαίδευσης για τους ασθενείς που πάσχουν από άσθμα αλλά και για τους συγγενείς τους και σκοπό έχει την ενημέρωση και την καλύτερη κατανόηση της νόσου, τη σωστή εκπαίδευση για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της ασθένειας, την ανάπτυξη αγαστής συνεργασίας μεταξύ γιατρών και ασθενών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πασχόντων. Οι συμμετέχοντες στα εκπαιδευτικά σεμινάρια μαθαίνουν πως να ελέγχουν το άσθμα τους, ζώντας μια φυσιολογική ζωή.

Όπως ανέφερε η δρ Αδαμίδη, τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση της συχνότητας της νόσου παγκοσμίως και κυρίως στις δυτικού τύπου κοινωνίες. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πέραν του 10% των παιδιών πάσχει από άσθμα και περίπου 5-7% των ενηλίκων. Στην Κύπρο ολοκληρώνεται μέσα στους επόμενους μήνες επιδημιολογική μελέτη που αφορά τον επιπολασμό του βρογχικού άσθματος σε ενήλικες ασθενείς από την Πνευμονολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ο επιπολασμός της νόσου στα παιδιά του δημοτικού σχολείου υπολογίστηκε σε επιδημιολογική μελέτη που έγινε το 2008, από την ομάδα του Παιδοπνευμονολόγου Παναγιώτη Γιάλλουρου, στο 9%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα παιδιά του γυμνασίου και λυκείου ήταν 5%.

Οι λόγοι της αύξησης της συχνότητας της νόσου παγκοσμίως δεν είναι απόλυτα γνωστοί, αλλά είναι βέβαιο ότι εμπλέκονται ο τρόπος ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες, καθώς και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.