Το άγχος

Facebooktwitterpinterest

Άγχος
Το άγχος είναι μία κατάσταση που μπορεί να υπάρχει παροδικά σε πολλές περιπτώσεις. Παρακάτω θα αναφερθεί μία ψυχική διαταραχή που ονομάζεται Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ) (Αγχώδης Νεύρωση, Αγχώδης αντίδραση, Αγχώδης κατάσταση)

Τι είναι η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή;
Είναι αγχώδης διαταραχή, με άγχος γενικευμένο και επίμονο που δεν περιορίζεται σε, ή δεν αφορά καμία συγκεκριμένη περιβαλλοντική κατάσταση. Τα κύρια συμπτώματα ποικίλλουν, αλλά περιλαμβάνουν κυρίως αίσθημα συνεχούς νευρικής έντασης, τρόμο μυών, ιδρώτες, αίσθημα παλμών, ζάλη και δυσφορία στη περιοχή του στομαχιού. Συχνά εκφράζονται φόβοι από τον ασθενή ότι ο ίδιος ή κάποιος συγγενής του σύντομα θα αρρωστήσει ή θα πάθει κάποιο ατύχημα.

Σημεία και Συμπτώματα
Οι άνθρωποι με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις ανησυχίες και τα προβλήματα τους. Οι ανησυχίες τους συνοδεύονται από φυσικά συμπτώματα όπως αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλο, μυϊκή ένταση, μυαλγίες, δυσκολία στη κατάποση, τρεμούλες, συσπάσεις, ευερεθιστότητα, ιδρώτες και εξάψεις.

Θεραπεία
Οι αγχώδεις διαταραχές θεραπεύονται με φαρμακευτική αγωγή (υπάρχουν φαρμακευτικές διαθέσιμες αποτελεσματικές θεραπείες που βελτιώνονται με καινούργια φάρμακα έτσι που οι ασθενείς με αγχώδεις διαταραχές να μπορούν να έχουν μία κανονική και παραγωγική ζωή) και ειδικού τύπου ψυχοθεραπείες ή με συνδυασμό τους.
Αν νομίζεις ότι έχεις μια αγχώδη διαταραχή δες ένα εδικό γιατρό που πρέπει να τον εμπιστεύεσαι.
Μην σταματάς τη φαρμακευτική αγωγή χωρίς την συμβουλή του γιατρού σου. Αν έχουν παρενέργειες φρόντισε να προσαρμόσεις μαζί με το γιατρό σου τη δοσολογικό σχήμα για να μειωθούν.
Η φαρμακευτική αγωγή δεν θεραπεύει την γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, αλλά κρατάει τους ασθενείς σε ένα καλό επίπεδο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ζωής και να έχουν μία κανονική ζωή


Κατάθλιψη

Κατάθλιψη ονομάζεται το παρατεταμένο και εντεινόμενο αίσθημα μελαγχολίας, το οποίο εκδηλώνεται συνήθως μετά από ένα δυσάρεστο συμβάν, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, η επιδείνωση της υγείας μας ή από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την προσωπικότητα και την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχιατρική νόσος, η οποία εκδηλώνεται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια. Γενικότερα είναι μια νόσος που προσβάλλει συχνότερα τις γυναίκες, καθώς λόγω κύησης, έκτρωσης, αποβολής και εμμηνόπαυσης, υφίστανται πιο έντονα τις συνέπειες της κατακόρυφης πτώσης των ορμονικών επιπέδων.


Που οφείλεται;

Η κατάθλιψη σχετίζεται με γενετικούς, βιολογικούς και ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να επιδρούν μεμονωμένα ή συνδυαστικά. Οι επιστήμονες συνδέουν το μηχανισμό πρόκλησης της διαταραχής με την πτώση των επιπέδων κάποιων νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, όπως είναι η σεροτονίνη.


Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η κατάθλιψη διαταράσσει τόσο το σύνολο των καθημερινών μας φυσιολογικών λειτουργιών όσο και το σύνολο των συνηθισμένων μας ενδιαφερόντων. Τα συμπτώματα, τα οποία εκδηλώνονται διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο με διαφορετική ένταση, είναι τα εξής:
• Επίμονη θλίψη, άγχος ή αίσθημα «κενού».
• Αίσθημα απελπισίας και/ή πεσιμισμού.
• Αίσθημα ενοχών, μη χρησιμότητας και μη βοήθειας.
• Ευερεθιστότητα, αίσθημα συνεχούς κούρασης.
• Απώλεια ενδιαφέροντος σε δραστηριότητες ή συνήθειες που κάποτε ήταν επιθυμητές και χαρούμενες
• Κούραση και μειωμένη ενέργεια
• Δυσκολία συγκέντρωσης
• Αϋπνία, πρωινή έγερση ή παρατεταμένος ύπνος
• Υπερφαγία ή έλλειψη όρεξης
• Αυτοκτονικές σκέψεις ή ακόμη και απόπειρες
• Επίμονοι πόνοι, πονοκέφαλοι, κοιλιακοί πόνοι, πεπτικά προβλήματα που δεν υπακούουν σε συμπτωματική θεραπεία.

Πως θεραπεύεται;
Η κατάθλιψη θεραπεύεται με ψυχοθεραπεία και/ή με φαρμακευτική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει λήψη αντικαταθλιπτικών. Ο χρόνος θεραπείας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο καθώς τα συμπτώματα εκδηλώνονται με διαφορετική ένταση. Γενικότερα πάντως, όσο πιο νωρίς αντιμετωπιστεί τόσο πιο γρήγορα θα θεραπευτεί.

Τι μπορείτε να κάνετε;
Μπορείτε να προλάβετε την κατάθλιψη υιοθετώντας έναν υγιή τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει καλή διατροφή (να σας παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και κυρίως το αμινοξύ τρυπτοφάνη), άσκηση, ισορροπημένο ύπνο και ξεκούραση. Επίσης, μπορείτε να συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα ευχάριστες δραστηριότητες, να αφιερώνετε χρόνο τον εαυτό σας, να χαλαρώνετε, να μην αγχώνεστε, να σκέπτεστε θετικά και να εκφράζετε τα συναισθήματά σας. Στην περίπτωση που έχετε παρουσιάσει κατάθλιψη ζητήστε ψυχολογική υποστήριξη από τον ή τη σύντροφό σας, το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον και/ή από κάποιον ειδικό.

http://www.nsph.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.