Άνδρες και γυναίκες τελικά βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα

Facebooktwitterpinterest

Τα μάτια των ανδρών είναι πιο ευαίσθητα στις μικρές λεπτομέρειες και τα κινούμενα αντικείμενα, ενώ των γυναικών αντιλαμβάνονται καλύτερα τις χρωματικές αλλαγές, σύμφωνα με νέα έρευνα που καταλήγει στο συμπέρασμα πως τελικά άνδρες και γυναίκες όντως έχουν διαφορετική οπτική.


«Όπως και με τις άλλες αισθήσεις, όπως η ακοή και η όσφρηση, υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές ως προς το φύλο στην όραση των ανδρών και γυναικών», εξηγεί ο Δρ Ίσραηλ Αμπραμοφ του Πανεπιστημίου της Πόλης της Νέας Υόρκης . Η έρευνα διαπιστώνει μάλιστα ότι οι γυναίκες έχουν πιο ευαίσθητη ακοή και όσφρηση από τους άνδρες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυποBiology of Sex Differences, ο Δρ Αμπραμοφ και οι συνεργάτες του στα Κολέγια «Μπρούκλιν» και «Χάντερ» συνέκριναν την όραση ανδρών και γυναικών, άνω των 16 ετών, με φυσιολογική οπτική οξυδέρκεια (20/20 με ή χωρίς γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής). 

Στο πρώτο σκέλος της μελέτης, οι επιστήμονες ζήτησαν από τους εθελοντές να περιγράψουν διάφορα χρώματα που τους έδειξαν. Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες χρειάζονταν ελαφρώς μεγαλύτερο μήκος κύματος για ένα χρώμα ώστε να έχουν την ίδια εμπειρία με τις γυναίκες, ενώ ήταν λιγότερο ικανοί να διακρίνουν τις διαφορές μεταξύ των αποχρώσεων. 

Οι ερευνητές έδειξαν επίσης στους συμμετέχοντες εικόνες που απαρτίζονταν από φωτεινές και σκούρες μπάρες που ποίκιλαν σε πλάτος και διαφοροποιούνταν χρωματικά ώστε να εμφανίζονται να «τρεμοπαίζουν», δείκτης μέτρησης της ευαισθησίας του ματιού στις αντιθέσεις. Συγκριτικά με τις γυναίκες, οι άνδρες ήταν καλύτεροι στην αναγνώριση των γρήγορων αλλαγών των εικόνων που απαρτίζονταν από λεπτές μπάρες. 

Ο Δρ Αμπραμοφ εξηγεί ότι τα οπτικά αυτά χαρακτηριστικά σχετίζονται με συγκεκριμένες ομάδες θαλαμικών νευρώνων στο κυρίαρχο οπτικό φλοιό του εγκεφάλου. Η ανάπτυξη των νευρώνων αυτών ελέγχεται από τα ανδρογόνα όταν το έμβρυο αναπτύσσεται στην μήτρα. 

Παλαιότερη μελέτη έχει δείξει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες επίσης διαφέρουν ως προς την συγκέντρωση. Στα πειράματα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, οι ερευνητές απέδειξαν ότι οι άνδρες είναι πιθανότερο επικεντρωθούν στο στόμα ενός ανθρώπου που μιλά και επίσης να αποσυντονιστούν από κινήσεις που γίνονται πίσω από τον ομιλητή. Ενώ οι γυναίκες τείνουν να στρέφουν το βλέμμα τους ανάμεσα στα μάτια και το σώμα του ατόμου που μιλά και είναι πιθανότερο να αποσπαστεί η προσοχή τους από άλλα πρόσωπα.

πηγή: in.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.