Dabigatran: Η επόμενη γενιά αντιπηκτικών

dabigatran Facebooktwitterpinterest

 Γνωριμία με την επόμενη γενιά αντιπηκτικών

Το Pradaxa® (δαβιγατράνη) έχει εγκριθεί σε 100 χώρες παγκοσμίως. Η εμπειρία από τις κλινικές μελέτες καθώς και η κλινική εμπειρία καθιερώνουν το Pradaxa® ως τη νέα αντιπηκτική αγωγή για την οποία είναι διαθέσιμες οι πιο εκτενείς και μακροχρόνιες μελέτες. Η εκτενής αυτή κλινική εμπειρία σήμερα υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ασθενείς- έτη.1

Το θετικό προφίλ οφέλους – κινδύνου του Pradaxa® τεκμηριώθηκε στη μεγάλη μελέτη RELY®, στην οποία συμμετείχαν 18.113 ασθενείς. Το Pradaxa® των 150 mg δύο φορές την ημέρα αποτελεί το μοναδικό νέο από του στόματος χορηγούμενο αντιπηκτικό το οποίο έχει αποδειχτεί ότι μειώνει στατιστικά σημαντικά τόσο τα ισχαιμικά όσο και τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή (ΜΒΚΜ).1,2 μειώνοντας ταυτόχρονα και τις συνολικές αιμορραγίες.

Το προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της δαβιγατράνης ενισχύεται από αναλύσεις πραγματικών δεδομένων ασφαλείας από την πρωτοβουλία Mini-Sentinel2 του αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων3 (FDA) όπως και εκτιμήσεις από άλλους ρυθμιστικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA)3.

Υπολογίζεται ότι από τη στιγμή της έγκρισής του, το Pradaxa® έχει προλάβει 93.000 εγκεφαλικά στους ασθενείς με ΜΒΚΜ σε σύγκριση με ασθενείς που δεν λαμβάνουν αγωγή.

Ασφάλεια – Αποτελεσματικότητα

Από τη μέχρι σήμερα εμπειρία στην καθημερινή κλινική πράξη το ποσοστό αιμορραγιών, το οποίο έχει παρατηρηθεί με τη χρήση του Pradaxa είναι μικρότερο από αυτό που θα αναμενόταν με βάση τα δεδομένα της μελέτης RE-LY.

  • Αναλύσεις πραγματικών δεδομένων ασφαλείας από την πρωτοβουλία MiniSentinel του αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA)

Ο FDA με πρόσφατη απόφασή του το Μάρτιο του 2013 επιβεβαίωσε την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του Pradaxa. Μετά από αξιολόγηση που πραγματοποίησε το Νοέμβριο του 2012 (Mini-Sentinel), σχετικά με τον κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας, που σχετίζεται με τη χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων, ο FDA δήλωσε: «Για τους πληθυσμούς που μελετήθηκαν στην αξιολόγηση Mini-Sentinel, η συνδυασμένη επίπτωση αιμορραγιών ήταν 1,8 με 2,6 φορές υψηλότερη για τους ασθενείς που ξεκινούν αγωγή με βαρφαρίνη σε σχέση με τους ασθενείς που ξεκινούν αγωγή με Pradaxa» και ότι «το Pradaxa προσφέρει σημαντικό όφελος στην υγεία όταν χορηγείται σύμφωνα με τις οδηγίες».

  • Αποτελέσματα μετανάλυσης πέντε μελετών Φάσης ΙΙΙ: Η Δαβιγατράνη έχει καλύτερα αποτελέσματα μετά από μείζονα αιμορραγία σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη

Τα αντιπηκτικά αποτελούναναντικατάστατη θεραπευτική αγωγή στην πρόληψη των επικίνδυνων θρόμβων στο αίμα που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά ισχαιμικά επεισόδια σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή ή απειλητική για τη ζωή τους πνευμονική εμβολή σε ασθενείς με φλεβική θρομβοεμβολή4.

Ο αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας αποτελεί γνωστή πιθανή επιπλοκή όλων των αντιπηκτικών θεραπειών.5 Τα αποτελέσματα της παρούσας μετανάλυσης δείχνουν ότι, σε περίπτωση μείζονος αιμορραγίας, η εφαρμογή των υφιστάμενων στρατηγικών αντιμετώπισης οδήγησε σε καλύτερα αποτελέσματα σε ασθενείς που ακολουθούσαν αγωγή με τη δαβιγατράνη σε σύγκριση με ασθενείς που ακολουθούσαν αγωγή με βαρφαρίνη, ακόμη και όταν δεν ήταν διαθέσιμο συγκεκριμένο αντίδοτο6.

Μια συγκεντρωτική μετανάλυση πέντε μελετών Φάσεως III συνέκρινε την αντιμετώπιση και τα αποτελέσματα μείζονος αιμορραγικού επεισοδίου μεταξύ ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε δαβιγατράνη (dabigatranetexilate) και ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε βαρφαρίνη.

Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Circulation.

Ενδείξεις της δαβιγατράνης

Στην Ευρώπη, η δαβιγατράνη έχει λάβει έγκριση για τις παρακάτω ενδείξεις:7

  • Πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου και συστηματικής εμβολής σε ασθενείς με μη-βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή

  • Πρωτογενής πρόληψη φλεβικών θρομβοεμβολικών συμβάντων σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική χειρουργική αντικατάσταση ισχίου και

  • Πρωτογενής πρόληψη από φλεβικά θρομβοεμβολικά συμβάντα σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική χειρουργική αντικατάσταση γόνατος

Κλινικές μελέτες

Μελέτη RELY

Η RELY® (Randomized Evaluation of Long term anticoagulant therapy – Τυχαιοποιημένη Αξιολόγηση Μακροπρόθεσμης Αντιπηκτικής Θεραπείας) ήταν μια διεθνής προοπτική, τυχαιοποιημένη, ανοιχτή με τυφλή αξιολόγηση τελικού σημείου μελέτη φάσης III, 18.113 ασθενών που εγγράφηκαν σε περισσότερα από 900 κέντρα σε 44 χώρες, σχεδιασμένη να συγκρίνει δύο σταθερές δόσεις του χορηγούμενου από το στόμα άμεσου αναστολέα της θρομβίνης, τη δαβιγατράνη, (110mg και 150mg δύο φορές ημερησίως) καθεμία χορηγούμενη με τυφλό τρόπο, με ανοιχτή χορήγηση (openlabel) βαρφαρίνης (INR 2.0-3.0, διάμεσος χρόνος – TTR 67%8).9 , 10

 Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν στη μελέτη για μέσο χρόνο 2 ετών με ελάχιστο 1 έτος παρακολούθησης.9

Το κύριο τελικό σημείο της δοκιμής ήταν η επίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου (περιλαμβανομένου και του αιμορραγικού) ή συστηματικής εμβολής. Οι δευτερεύουσες εκβάσεις συμπεριέλαβαν θάνατο κάθε αιτιολογίας, την επίπτωση του ΑΕΕ (συμπεριλαμβανομένου του αιμορραγικού), τη συστηματική εμβολή, πνευμονική εμβολή, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και αγγειακό θάνατο (συμπεριλαμβανομένου του θανάτου από αιμορραγία).

 Συγκρινόμενη με τη βαρφαρίνη, η δαβιγατράνη έδειξε στη δοκιμή:9,10

Σημαντική μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου και συστηματικής εμβολής – συμπεριλαμβανομένων αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων με δοσολογία dabigatran 150mg δύο φορές ημερησίως

  • Παρόμοια ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων και συστηματικής εμβολής με δοσολογία dabigatran 110mg δύο φορές ημερησίως

  • Σημαντικά λιγότερα μείζονα αιμορραγικά περιστατικά με δοσολογία dabigatran 110mg δύο φορές ημερησίως

  • Σημαντική μείωση της απειλητικής για τη ζωή και της ενδοκρανιακής αιμορραγίας, και με τα δύο δοσολογικά σχήματα

  • Σημαντική μείωση αγγειακής θνησιμότητας με δοσολογία dabigatran 150mg δύο φορές ημερησίως

  Η φαρμακο-οικονομική διάσταση του dabigatran

Σε πρόσφατα δημοσιευμένη ελληνική μελέτη, το dabigatran αποδείχθηκε ως οικονομικώς αποδοτική επιλογή για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Hellenic Journal of Cardiology, πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τα ΚΕΝ όπως αυτά διαμορφώθηκαν από το Υπουργείο, και τη δυνητική επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τη χορήγηση της θεραπείας αυτής.

Νέα Ένδειξη

Η Boehringer Ingelheim έχει υποβάλλει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για χρήση της δαβιγατράνης (ετεξιλική δαβιγατράνη) στη θεραπεία της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (ΕΒΦΘ) και της πνευμονικής εμβολής (ΠΕ) και στην πρόληψη της υποτροπιάζουσας ΕΒΦΘ και ΠΕ. (Ιούνιος 2013)

Σχετικά με τη Boehringer Ingelheim

Ο όμιλος Boehringer Ingelheim αποτελεί μία από τις 20 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο. Με έδρα στο Ingelheim, στη Γερμανία, δραστηριοποιείται ανά την υφήλιο με 140 θυγατρικές και περισσότερους από 46.000 υπαλλήλους. Από την ίδρυσή της, το 1885, η οικογενειακή επιχείρηση ασχολείται με την έρευνα, την ανάπτυξη, την παρασκευή και την εμπορία νέων φαρμάκων με υψηλή θεραπευτική αξία στην ιατρική και την κτηνιατρική.

Στην Ελλάδα, η Boehringer Ingelheim δραστηριοποιείται από το 1966, ενώ το 1975 ξεκίνησε η λειτουργία της εργοστασιακής μονάδας παραγωγής στο Κορωπί Αττικής. Η ελληνική θυγατρική αποτελεί σήμερα τη μοναδική φαρμακευτική εταιρεία στη χώρα που διατηρεί δική της μονάδα παραγωγής, με σημαντική δραστηριότητα και στον τομέα των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ των εσόδων της εταιρείας και αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας ανεξαρτήτως κλάδου.

Πρόσφατα, η Boehringer Ingelheim Ελλάς πραγματοποίησε νέα επένδυση στο εργοστάσιό της, για δημιουργία μίας νέας μονάδας παραγωγής. Σκοπός της νέας μονάδας είναι η παραγωγή και εξαγωγή σε όλο τον κόσμο ενός νέου, καινοτόμου ιδιοσκευάσματος για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Η επένδυση είναι ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ και θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εξαγωγών του εργοστασίου, καθώς και στην αύξηση των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο κατά 10%, στόχος που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη φιλοσοφία και την ανάγκη για την ενίσχυση των εξαγωγών της ελληνικής οικονομίας. Η πρωτοβουλία αυτή της Boehringer Ingelheim Ελλάς συνοψίζεται στο τρίπτυχο Επένδυση, Ανάπτυξη και Στήριξη. Επενδύουμε για την ανάπτυξη της εταιρείας και στηρίζουμε την Ελλάδα.

1Ορισμός: Ασθενής-έτος: Στην κλινική έρευνα και φαρμακοεπιδημιολογία για τον καθορισμό της παραμέτρου των ασθενών-ετών λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των ασθενών που συμπεριελήφθησαν σε μια μελέτη σε συνδυασμό όμως με το χρόνο που παρακολουθήθηκαν. Έτσι, για παράδειγμα, εάν 10 ασθενείς παρακολουθήθηκαν για 15 έτη σε μια μελέτη Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου (ΑΕΕ) μιλάμε για 15x10=150 ασθενείς- έτη. Αν σημειώθηκαν 3 ΑΕΕ μιλάμε για 1 ΑΕΕ ανά 50 ασθενείς-έτη. Με αυτό τον τρόπο αποκαλύπτονται τάσεις και δεδομένα σχετικά με το υπό μελέτη τελικό σημείο (ΑΕΕ).

 2Food and Drug Administration (FDA) Drug Safety Communication: Update on the risk for serious bleeding events with the anticoagulant Dabigatran. Viewed May 2013. Available at http://www.fda.gov/Drugs/DrugSafety/ucm326580.htm

 3European Medicines Agency’s Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) positive opinion on the renewal of the marketing authorisation for Dabigatran®. October 2012. Available at http://www.ema.europa.eu/docs/en_GB/document_library/Other/2012/10/WC500134406.pdf

  4Marini C, et al. From a Population-Based Study Contribution of Atrial Fibrillation to Incidence and Outcome of Ischemic Stroke: Results From a Population-Based Study. Stroke. 2005;36:1115-9.

Aguilar MI, Hart R. Oral anticoagulants for preventing stroke in patients with non-valvular atrial fibrillation and no previous history of stroke or transient ischemic attacks. Cochrane Database of Syst Rev. 2005;(3):CD001927.

5 Levine MN, et al. Hemorrhagic complications of anticoagulant treatment. Chest. 2001;119(1,Suppl.):108S–21S.

6 Majeed A, et al. Management and outcomes of major bleeding during treatment with dabigatran or warfarin. Circulation. 2013; published online before print September 30 2013, doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.113.00233

 7Dabigatran European Summary of Product Characteristics 2013

 8 Dabigatran European Summary of Product Characteristics, 2012

 9 Connolly SJ, et al. Dabigatran versus warfarin in patients with atrial fibrillation. N Engl J Med. 2009;361:1139-51.

 10 Connolly SJ, et al. Newly identified events in the RE-LY trial. N Engl J Med. 2010;363:1875-6.

 Δείτε το infographic εδώ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.