Μπανάνα: Ένα φρούτο με super οφέλη

Facebooktwitterpinterest
Ένα από τα πιο παρεξηγημένα φρούτα που αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών, θρεπτικών συστατικών και ενέργειας! Η μπανάνα θεωρείται το «όπλο» για την καλή υγεία και τη σωστή διατροφή, αφού πέρα από τις φυτικές ίνες, διαθέτει βιταμίνες Α, Β, C, Ε, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.α. Σε σύγκριση με το μήλο, περιέχει τέσσερις φορές περισσότερη πρωτεΐνη και πέντε φορές πιο πολύ σίδηρο. Χαρακτηριστικό θεωρείται ότι ο μέσος Αμερικάνος καταναλώνει διπλάσιες μπανάνες από τους Ευρωπαίους. Γι’ αυτό, φτιάξτε ένα smoothie μπανάνας ή φάτε μια μικρή μπανάνα για πρωινό και επωφεληθείτε από τα παρακάτω δέκα οφέλη της.
10 «ατού» της μπανάνας για την υγεία σας:
– Βοηθά στη δίαιτα… αντίθετα με την κοινή γνώμη!
Η μπανάνα δεν διαθέτει νάτριο, «κακά» λιπαρά ή χοληστερόλη και δεν παχαίνει υπερβολικά, όπως αναφέρουν οι φήμες. Μια μικρή μπανάνα περιέχει περίπου 70 θερμίδες, 0,7 γρ. πρωτεΐνη, 0,3 γρ. λίπος, 16,9 γρ. υδατάνθρακες και 1,7 γρ. φυτικές ίνες. Οι υδατάνθρακες του φρούτου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ψυχολογίας στην Αυστρία είναι απαραίτητοι για τον έλεγχο του ζαχάρου στο αίμα και την αποφυγή της έντονης επιθυμίας για «τσιμπολόγημα».
– Μια μπανάνα σαν σνακ πριν το γυμναστήριο
Πρόκειται για το τέλειο σνακ των αθλητών πριν την προπόνηση, αφού χαρίζει έξτρα ενέργεια στο σώμα και αυξάνει το επίπεδο καλίου στον οργανισμό. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι δύο μπανάνες προσφέρουν αρκετή ενέργεια για μια σκληρή 90λεπτη προπόνηση. Εναλλακτικά, δοκιμάστε την ως απογευματινό σνακ, καθώς οι υδατάνθρακες θα σας κάνουν να αισθανθείτε χορτάτοι.
– Αντιμετωπίζει το hangover
Σε περίπτωση που θέλετε να απαλλαγείτε από το hangover και τον επίμονο πονοκέφαλο, πιείτε ένα milkshake μπανάνα με μέλι. Το τροπικό φρούτο θα ηρεμήσει το στομάχι, το μέλι θα αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και το γάλα θα ενυδατώσει το σύστημά σας.
– Ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου και τη μνήμη
Η μπανάνα θεωρείται μια «νάρκη» καλίου, η οποία πετυχαίνει καλύτερη συγκέντρωση και «απογειώνει» την ικανότητα μάθησής σας. Μελέτη σε 200 μαθητές στο σχολείο Twickenham της Αγγλίας κατανάλωναν μπανάνα για πρωινό ή στο διάλλειμα και κατάφεραν να παραμείνουν πολύ πιο συγκεντρωμένοι στο μάθημα.
Εμποδίζει την αϋπνία κατά τις βραδινές ώρες
Εάν καταναλώνετε τακτικά μπανάνες πριν κοιμηθείτε, τότε θα έχετε έναν ήσυχο ύπνο. Αυτό συμβαίνει γιατί ως φρούτο περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή μελατονίνης και «χαλαρώνει» τον εγκέφαλο…
Μπανάνα, ένα τροπικό φρούτο με 10 super οφέλη- Βοηθά στην υγεία των ματιών σας χάρη στη βιταμίνη Α. Στα «βήματα» του καρότου κινείται και η μπανάνα. Παράλληλα, φροντίζει τη λειτουργία της καρδιάς εξαιτίας των θρεπτικών στοιχείων και του καλίου της. Άλλωστε, μελέτες δείχνουν ότι όσοι τρώνε μια μπανάνα ημερησίως, έχουν λιγότερες πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο ή υπέρταση.
Συμβάλλει στην ενέργεια κατά τη διάρκεια της περιόδου
Πολλές γυναίκες έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της περιόδου και νιώθουν υπερβολική κούραση. Η μπανάνα, λοιπόν, διατηρεί τον έλεγχο της πίεσης του αίματος, μειώνει τους πόνους της περιόδου και τονώνει το σώμα σας με σίδηρο, αποτρέποντας τις ζαλάδες και τις λιποθυμίες.
– Λειτουργεί και ως «καλλυντικό» ομορφιάς
Πρόκειται για το top φρούτο, που χρησιμοποιείται στις σπιτικές μάσκες προσώπου, καθώς χαρίζει φυσική λάμψη στην ξηρή επιδερμίδα και καταπολεμά τις ρυτίδες, κρατώντας νεανικό το δέρμα σας. Επιπλέον, το εσωτερικό της φλούδας της μπανάνας βοηθά στην ακμή και είναι ικανό να σας απαλλάξει γρηγορότερα από ένα σπυρί. Απλά τρίψτε ελαφρά τη φλούδα πάνω στο πρόσωπό σας.
– Οδηγεί προς την ευτυχία και τη μείωση του στρες
Και όμως, ακόμα και εάν είστε θυμωμένοι ή αγχωμένοι, η μπανάνα μπορεί να σας ηρεμήσει! Ειδικότερα, περιέχει τρυπτοφάνη, μια πρωτεΐνη που μετατρέπεται σε σεροτονίνη, γνωστή για την ικανότητα της να βελτιώνει τη διάθεση και να χαλαρώνει το πνεύμα.
– Δίνει τέλος στα πεπτικά προβλήματα και τη διάρροια
Στην περίπτωση της διάρροιας, το σώμα σας εξαντλεί τους ηλεκτρολύτες… και η μπανάνα είναι ικανή να τους επαναφέρει στα ιδανικά επίπεδα. Επιπρόσθετα, βελτιώνει την πέψη εξαιτίας της πηκτίνης, που απομακρύνει τις τοξίνες, και της υψηλής συγκέντρωσης σε φυτικές ίνες.

thestival
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.