Οι βαθύτερες αιτίες της υποχονδρίασης

Facebooktwitterpinterest

Ανησυχώ για την υγεία μου, πιστεύω ότι έχω κάτι σοβαρό και ότι θα πεθάνω από καρδιά. Πονάει το σώμα μου κάθε μέρα. Όταν βγαίνω από το σπίτι νιώθω αστάθεια και πονοκέφαλο.

Ο έντονος φόβος ότι ένα άτομο είναι άρρωστο ή ότι θα αρρωστήσει στο μέλλον περιγράφει ονομάζεται υποχονδρίαση. Δεν είναι απλά ένας φόβος ότι θα αρρωστήσετε, αλλά ένας ολόκληρος καταστροφικός τρόπος σκέψης ο οποίος σας βάζει στον (εν δυνάμει) ρόλο του ασθενούς και ο οποίος δημιουργεί και πραγματικά σωματικά συμπτώματα (πόνους, ταχυκαρδίες, ζαλάδες κλπ).

Αυτά τα συμπτώματα κάτω από έντονες συνθήκες άγχους μπορεί να κορυφωθούν και να οδηγήσουν σε κρίση πανικού. Εκεί, τα σωματικά σας συμπτώματα σας φοβίζουν τόσο πολύ που σκέφτεστε ότι θα πεθάνετε.

Η ενασχόληση με την υγεία μπορεί να πάρει ιδεοληπτικές διαστάσεις και να κυριεύει την καθημερινή σκέψη ενός ατόμου σε βαθμό που εκείνο να μηνμπορεί να εργαστεί ή να συναναστραφεί με άλλα άτομα, τα οποία συνήθως τα φορτίζει με τους φόβους του.

Η συμπεριφορά στην πορεία του χρόνου γίνεται ψυχαναγκαστική και το άτομο κάνει συνέχεια εξετάσεις για να πεισθεί ότι δεν πάσχει από μια αρρώστια. Εκείνες όμως δεν είναι ποτέ αρκετές και ένα νέο σύμπτωμα θα το οδηγήσει ξανά και ξανά στους γιατρούς.

Σκεφτείτε βαθιά μέσα σας αν όλη αυτή η ενασχόληση με την υγεία σας, σας «επιτρέπει» να αποφύγετε άλλες βαθιές δυσκολίες της ζωής. Οι φοβίες συχνά υποκαθιστούν βαθύτερα υπαρξιακά άγχη, τα οποία το άτομο ασυνείδητα «κλείνει στην ντουλάπα» για να μπορέσει να επιβιώσει.

Η επαφή με έναν ψυχολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε και να ελέγξετε το ψυχικό υπόβαθρο του προβλήματος σας.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.