Προστατεύστε την καρδιά σας με δυο κουταλιές ντομάτα

Facebooktwitterpinterest

Μια με δύο κουταλιές από σάλτσα φρέσκιας ντομάτας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

  Είκοσι άνδρες έλαβαν μέρος σε μια έρευνα κατά την οποία οι μισοί κατανάλωσαν σάλτσα ντομάτας με ένα γεύμα υψηλών λιπαρών, ενώ οι υπόλοιποι απόλαυσαν το γεύμα τους, χωρίς σάλτσα.

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Βερόνα, πιστεύουν ότι 80g σάλτσας ντομάτας την ημέρα, μπορεί να βελτιώσει τις αρνητικές επιπτώσεις της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ενός γεύματος συμβάλλοντας στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων από την εναπόθεση λίπους και την πρόληψη της δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου, μια κατάσταση που προηγείται της αθηροσκλήρωσης (στένωση των αρτηριών).

Η συγκεκριμένη δράση της σάλτσας ντομάτας οφείλεται στο αντιοξειδωτικό συστατικό λυκοπένιο, το οποίο δίνει στις ντομάτες το κόκκινο χρώμα τους, ενώ έχει βρεθεί πως διαθέτει διάφορα οφέλη για την υγεία μας. Βρίσκεται σε υψηλότερες ποσότητες στις μαγειρεμένες ντομάτες από ο,τι στις ωμές.

Ακόμη οι ντομάτες, εκτός του ότι αποτελούν την πρώτη ύλη για να δημιουργήσετε νόστιμες και δροσερές σαλάτες, περιέχουν άφθονη βιταμίνη C, κάλιο, και φυτικές ίνες.

Η σάλτσα φρέσκιας ντομάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι το λυκοπένιο που περιέχεται στις ντομάτες αποτελεί ένα πολύτιμο συστατικό για τους άνδρες καθώς τους προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη.

Σύμφωνα με άλλες μελέτες το λυκοπένιο της ντομάτας μπορεί να προστατεύσει και την καρδιά της γυναίκας. Στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Brigham and Women΄s Hospital της Βοστόνης, διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες κατανάλωναν πάνω από 7 μερίδες φαγητού την εβδομάδα που είχε ως βάση την ντομάτα, περιόρισαν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακής νόσου κατά 30%.

Πηγή: PATHFINDER

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.