” Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Δυσκοιλιότητα”

Facebooktwitterpinterest

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα δυσκοιλιότητας κάποια στιγμή στη ζωή τους.Η καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας βασίζεται στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και στην αύξηση των προσλαμβανόμενων φυτικών ινών είτε μέσω της διατροφής είτε με τη λήψη ειδικών συμπληρωμάτων.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών. Σειρά από κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι  η διατροφή που είναι πλούσια σε  φυτικές ίνες συμβάλλει στην μείωση του σωματικού βάρους και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.


Δυστυχώς όμως η  ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών με την τροφή παραμένει χαμηλή. Είναι ενδεικτικό ότι η  διατροφή σήμερα περιέχει περίπου 10-15γρ. φυτικών ινών την ημέρα, ενώ  η συνιστώμενη για τους ενήλικες ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι 25 γρ. ((EFSA 2009).



”Από τις  φυτικές ίνες, οι διαλυτές ίνες υπόκεινται σε ζύμωση από την εντερική χλωρίδα, αυξάνεται η μάζα τους και επομένως αυξάνεται ο όγκος των κοπράνων”, 
δηλώνει ο Γιώργος Καραμανώλης,  γαστρεντερολόγος   και επιμελητής της Ηπατογαστρεντερολογικής Μονάδας στο  Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ».



”Ταυτόχρονα δεσμεύοντας το νερό επιτρέπουν την ενυδάτωση των κοπράνων και υποστηρίζουν  τη λειτουργία του εντέρου σχηματίζοντας  μια φυσική γέλη, η οποία μαλακώνει και διευκολύνει το πέρασμα των κοπράνων.



Έτσι βοηθούν στην ομαλότητα  της αφόδευσης και  στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθημερινά.



Επομένως  μια διαλυτή φυτική ίνα με μεγάλη ικανότητα απορρόφησης νερού και ικανότητα σχηματισμού γέλης βοηθά περισσότερο στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Μια τέτοια φυτική ίνη είναι η γλυκομαννάνη”.



Σε περίπτωση που η δυσκοιλιότητα  επιμένει,  η χορήγηση ενός υπακτικού  φαρμάκου που δρα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και η συνέχιση της πρόσληψης  επαρκούς  ποσότητας των κατάλληλων διαλυτών φυτικών ινών αποτελεί το επόμενο βήμα αντιμετώπισης του  προβλήματος σύμφωνα με τους ειδικούς.



Το υπακτικό φάρμακο εξασφαλίζει  την αποτελεσματική και προγραμματισμένη δράση, ενώ η συνεχής πρόσληψη των κατάλληλων διαλυτών φυτικών ίνων  βοηθά στη περαιτέρω ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.



”Είναι πολύ σημαντική  η συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος  της δυσκοιλιότητας,  ώστε να μην γίνει χρόνιο και επίμονο”, τονίζει ο Γεράσιμος Μάντζαρης, γαστρεντερολόγος και δ/ντης  της Α’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α. « Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ».



”Η δυσκοιλιότητα  είναι σύμπτωμα και όχι συγκεκριμένη αρρώστια. Μπορεί να είναι χρόνια, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και ξαφνικά (π.χ. με την αλλαγή περιβάλλοντος στις διακοπές). Το πρόβλημα ξεκινά από μικρή ηλικία και χρονίζει .



Δυστυχώς, λαϊκές δοξασίες , ενοχικά αισθήματα και λανθασμένες αντιλήψεις συντελούν στην υποτίμηση ή την αγνόηση του προβλήματος με συνέπεια την πλημμελή διάγνωση και την πλημμελή έως κακή αντιμετώπισή του.  Η σωστή ενημέρωση συντελεί αναμφίβολα τόσο στην έγκαιρη διάγνωση όσο και στην τεκμηριωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.”




”Η χρόνια δυσκοιλιότητα”,  σημειώνει ο Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, λέκτορας γαστρεντερολογίας, ‘‘με βάση τελευταία έρευνα του ΕΛΙΓΑΣΤ,   επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων , με την παρουσία  και πολλών άλλων  συμπτωμάτων  όπως πονοκέφαλο, φούσκωμα, καούρες, ημικρανίες, πόνο περιόδου, πόνους γενικά κ.λπ. ”.



Τα κυριότερα συμπτώματα



Ως συμπτώματα που συνδέονται με τη δυσκοιλιότητα και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ερωτηθέντων αναφέρθηκαν μεταξύ  άλλων:



*το αίσθημα βάρους (73%)

*το ότι αισθάνονται άβολα (40%)

*η νευρικότητα (39%)

* η στεναχώρια (38%)

* ο πονοκέφαλος (32%)

* το αίσθημα κούρασης (31%)

*η ευερεθιστότητα (28%).



Επιπλέον οι ερωτηθέντες θεώρησαν εξαιρετικά δυσάρεστο το ότι αισθάνονται χοντροί, φουσκωμένοι, γεμάτοι «τοξίνες», ευέξαπτοι και άσχημοι ή καθόλου ελκυστικοί.

 

 

http://cosmo.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.