Αύριο στη δημοσιότητα το τέλος του ΕΟΠΥΥ

Facebooktwitterpinterest

δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους περιμένουν οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ και κυρίως οι γιατροί το νομοσχέδιο του Αδώνιδος Γεωργιάδη για τις αλλαγές στον Οργανισμό, που αναμένεται να δοθεί αύριο στη δημοσιότητα για να πάρει μετά το δρόμο της Βουλής.

Ενα νομοσχέδιο που θα βάλει και τυπικά την ταφόπλακα στο μεγαλύτερο οργανισμό Υγείας της χώρας, αφού θα τον μετατρέψει μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών ώστε να μπορεί μετά ανενόχλητος ο κ. Γεωργιάδης -ή ο αντικαταστάτης του- να κάνει συμβάσεις και να αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.
Στο βωμό αυτό θα θυσιασθούν φυσικά οι εργαζόμενοι που σε περίπου δύο εβδομάδες θα πρέπει να μπουν σε διαθεσιμότητα παραλαμβάνοντας τα αντίστοιχα «φύλλα πορείας». Και μπορεί ο υπουργός Υγείας να διαβεβαιώνει ότι για τους περίπου 3.000 διοικητικούς και υγειονομικούς υπαλλήλους δεν υπάρχει θέμα αφού θα προσληφθούν στο σύνολό τους στο ΕΣΥ (Υγειονομικές Περιφέρειες), δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τους γιατρούς που συνεχίζουν την απεργία τους στα πολυϊατρεία έως και τις 17 Ιανουαρίου.
Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες με τους εκπροσώπους του κλάδου θεωρείται από τους περισσότερους προσχηματικός, καθώς οι βασική πολιτική γραμμή του Αδ. Γεωργιάδη δεν αλλάζει: να... «αυτο-απολυθούν» περίπου 2.500 γιατροί, στην καλύτερη περίπτωση 3.000. Και για να κατευνάσει τα αγριεμένα… ιατρικά πνεύματα, ο υπουργός Υγείας σκέφτεται να δώσει κάποια προνόμια σε όσους αποφασίσουν να παραιτηθούν και να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο. Να έχουν αυξημένο αριθμό επισκέψεων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, αλλά και ασφαλιστική κάλυψη για περίπου τρία χρόνια.
Αντίστοιχες διαφοροποιήσεις αναμένεται να υπάρξουν και για όσους είναι κοντά στη σύνταξη και θα ενταχθούν στο ΕΣΥ, κατεύθυνση προς την οποία πιέζει και το ΠΑΣΟΚ. Εξετάζεται να έχουν αποδοχές ίδιες με αυτές των νοσοκομειακών γιατρών που έχουν τα ανάλογα χρόνια προϋπηρεσίας.
Πάντως το νομοσχέδιο που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί αύριο θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα προσληφθούν στο ΕΣΥ οι γιατροί του Οργανισμού που θα δεχθούν να κλείσουν τα ιατρεία τους και να γίνουν πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Στο πλαίσιο των διαθεσιμοτήτων φαίνεται ότι τα πολυϊατρεία θα παραμείνουν κλειστά, καθώς καιρό τώρα ο Αδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι ούτε τώρα λειτουργούν, λόγω των απεργιών των γιατρών.
Ετσι όμως οι περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα είναι στα χέρια των μόλις 5.000 ιδιωτών γιατρών που έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό σε όλη τη χώρα. Ιδιώτες γιατροί που μάλιστα τάσσονται κατά των προνομίων που σκοπεύει να δώσει ο Αδωνις Γεωργιάδης σε μερίδα των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που θα διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και θα ενταχθούν στο ΕΣΥ. «Ολοι ίδιοι, όλοι ίσοι», λέει χαρακτηριστικά η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ που εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά. «Δεν μπορεί να κάνει συμβάσεις δύο ταχυτήτων στα ιατρεία με σκοπό προσωρινά να κλείσει στόματα και αντιδράσεις», αναφέρει και συμπληρώνει ότι το υπουργείο Υγείας ουσιαστικά δεν έχει κανένα σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ – ΕΝΕΤ
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.