Τρώτε αργά για να αδυνατίσετε.

Facebooktwitterpinterest

Πολλοί πιστεύουν ότι τρώγοντας με τον σωστό τρόπο μπορούμε να παραμείνουμε αδύνατοι ή να χάσουμε κιλά τώρα όμως και οι ερευνητές φαίνεται να υποστηρίζουν αυτήν την άποψη: απέδειξαν ότι το καλό μάσημα των τροφών μάς βοηθάει να τρώμε λιγότερο κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση του φαγητού αργά και με μικρότερες μπουκιές, μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο πεινασμένοι μια ώρα μετά το δείπνο από ό, τι αν καταβροχθίζαμε γρήγορα το φαγητό μας.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν αργά, έπιναν και περισσότερο νερό, γεγονός που τους βοήθησε να νιώθουν χορτάτοι, είπαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Texas Christian διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της ταχύτητας που τρώμε και της πρόσληψης θερμίδων, εξετάζοντας το πώς η ταχύτητα επηρεάζει τις θερμίδες που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.

Ρώτησαν επίσης τους εθελοντές για το αίσθημα της πείνας και την πληρότητα που ένιωθαν, πριν και μετά από το φαγητό, όταν έτρωγαν με γρήγορο ρυθμό και όταν έτρωγαν με αργό ρυθμό, αλλά και πόσο νερό έπιναν σε κάθε περίπτωση.

Στην περίπτωση του …αργού γεύματος, οι εθελοντές δεν είχαν χρονικούς περιορισμούς: τρώτε μικρές μπουκιές, μασάτε καλά και κάντε διαλείμματα, ήταν οι οδηγίες των ειδικών.

 

Στους εθελοντές του βιαστικού γεύματος οι οδηγίες ήταν να φανταστούν ότι  έπρεπε για κάποιο λόγο να βιαστούν, να τρώνε μεγάλες μπουκιές, να μασούν γρήγορα και να μην σταματούν καθόλου κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν αργά, λάμβαναν κατά μέσο όρο 88 θερμίδες λιγότερες σε σχέση με τους βιαστικούς. Τα υπέρβαρα άτομα, όμως, λάμβαναν μόνο 58 θερμίδες λιγότερες κατά μέσο όρο.

Η καθηγήτρια Meena Shah ανέφερε: ”Η επιβράδυνση της ταχύτητας με την οποία έτρωγαν οι εθελοντές οδήγησε σε σημαντική μείωση της πρόσληψης ενέργειας στην ομάδα με φυσιολογικό βάρος, αλλά δεν συνέβη το ίδιο ακριβώς στα άτομα της ομάδας με τους υπέρβαρους και παχύσαρκους εθελοντές”.

Τα ευρήματα που αφορούσαν την «υπέρβαρη» ομάδα μπορεί να οφείλονται εν μέρει στο ότι αυτοί οι άνθρωποι έτρωγαν λιγότερο φαγητό, από όσο συνήθιζαν, κατά τη διάρκεια του πειράματος, ίσως επειδή αισθάνθηκαν αμήχανα σε σχέση με τους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους.

Πηγή: PATHFINDER

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.