Διακοπή Καπνίσματος

Facebooktwitterpinterest

Η διακοπή καπνίσματος που γίνεται ελεγχόμενα με ιατρική βοήθεια ονομάζεται ιατρείο διακοπής καπνίσματος. Ο λόγος που έχει τον τίτλο “ιατρείο” είναι γιατί πλέον το κάπνισμα και συγκεκριμένα η εξάρτηση από τη νικοτίνη, αντιμετωπίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως νόσος και οι εξαρτημένοι από τη νικοτίνη ως ασθενείς.

Στο ιατρείο διακοπής καπνίσματος χρησιμοποιούνται οι 2 μέθοδοι που επιβεβαιωμένα βοηθούν στη διακοπή καπνίσματος είναι η θεραπεία συμπεριφοράς και συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται, έχουν πάρει έγκριση μετά από μελέτες και βοηθούν τόσο στη διακοπή του καπνίσματος όσο και στη μείωση των συμπτωμάτων στέρησης. Η ψυχολογική υποστήριξη αποσκοπεί στη θεραπεία συμπεριφοράς. Βοηθά τον καπνιστή να κατανοήσει τους λόγους που καπνίζει αλλά και τους λόγους για τους οποίους πρέπει να διακόψει το κάπνισμα.Η αγωγή είναι εξατομικευμένη και η διάρκειά της, κατά μέσο όρο, διαρκεί 2 έως 3 μήνες ενώ η συνολική παρακολούθηση περίπου ένα έτος.

Η προσπάθεια απεξάρτησης δεν είναι εύκολη και απαιτεί προσοχή, συνέπεια και χρόνο, τόσο εκ μέρους του ασθενή αλλά και εκ μέρους του γιατρού. Μελέτες έδειξαν πως όσο περισσότερος χρόνος αφιερώνεται από το γιατρό τόσο καλύτερα αποτελέσματα υπάρχουν. Το ίδιο ισχύει και όταν η προσπάθεια γίνει με βοήθεια και τακτική παρακολούθηση ειδικού.

Smoking Cessation, Limassol, Lemesos, Cyprus, Kipros, cigarette,

Τα ποσοστά επιτυχίας, για καπνιστές οι οποίοι έλαβαν σωστά τη φαρμακευτική ψυχολογική υποστηρικτική αγωγή, πλησιάζουν μέχρι και το 85% στις διάφορες μελέτες. Σε αντίθεση, μόνο το 5-10% των καπνιστών κατάφερε να απεξαρτηθεί με ατομική προσπάθεια. Ανεξάρτητος και σημαντικός παράγοντας όμως αποτελεί η θέληση του κάθε ατόμου.

Όσοι πραγματικά επιθυμείτε να απαλλαγείτε από το τσιγάρο μπορείτε ελεύθερα να έρθετε, στο Ιατρείο στη Λεμεσό, για προσωπική ενημέρωση.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.