ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο Βύρωνα!

Facebooktwitterpinterest

Ένας από τους πρώτους Δήμους πανελλαδικά που θα αποκτήσει το δικό του κέντρο πρόληψης και προαγωγής της υγείας, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, είναι ο Δήμος Βύρωνα. Το ΚΕΠ Υγείας έχει στόχο την παροχή ενημέρωσης και συμβουλευτικής καθοδήγησης για την πρόληψη των νοσημάτων, ενώ παράλληλα θα παρέχει ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας, θα υλοποιεί εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών και προσυμπτωματικό έλεγχο νοσημάτων και θα αντιμετωπίζει απλά περιστατικά πρώτων βοηθειών.

Το θέμα της δημιουργίας του ΚΕΠ Υγείας απασχόλησε, μεταξύ άλλων, την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, όπου συζητήθηκαν θέματα κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης και παρουσιάστηκαν οι κυριότερες δράσεις και πρωτοβουλίες που υλοποιούνται στον τομέα αυτό.
 
Κέντρο Υγείας: Μετά τις συνεχείς και εντατικές παρεμβάσεις και πιέσεις από πλευράς του Δήμου προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, με στόχο την επίλυση του προβλήματος υποστελέχωσης και υπολειτουργίας του Κέντρου, το Κέντρο Υγείας Βύρωνα ενισχύθηκε με επιπλέον ιατρούς και λειτουργεί κανονικά, εξυπηρετώντας περισσότερα από 220 περιστατικά σε ημερήσια βάση. Το Κέντρο Υγείας διαθέτει 4 γενικούς ιατρούς, 2 παθολόγους, 1 παιδίατρο, 1 οδοντίατρο και 1 μαία και λειτουργεί με καθημερινές εφημερίες μέχρι τις 10 το βράδυ με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, δεδομένου ότι οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
Κοινωνικές υπηρεσίες Δήμου: H πόλη μας διαθέτει οργανωμένες κοινωνικές υπηρεσίες που στεγάζονται στο Πολυδύναμο Κέντρο Πρόνοιας και οι οποίες διενεργούν εισαγγελικές παραγγελίες και κοινωνικές έρευνες, παρέχουν καθοδήγηση για την έκδοση βιβλιαρίων πρόνοιας και εξυπηρετούν περιστατικά για επιδόματα οικονομικής αδυναμίας, συνδράμοντας περισσότερους από 250 συμπολίτες μας κάθε μήνα. Το Πολυδύναμο Κέντρο Πρόνοιας υλοποιεί, παράλληλα, προγράμματα προληπτικής ιατρικής (μετρήσεις σακχάρου, αρτηριακής πίεσης κ.τ.λ.), καθώς και το πρόγραμμα τηλεψυχογηριατρικής, σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, από τα οποία επωφελούνται σε ετήσια βάση 1.200 άτομα. Τέλος, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εξυπηρετεί 47 μοναχικούς συνανθρώπους μας, οι οποίοι λόγω ηλικίας και προβλημάτων υγείας δεν είναι αυτάρκεις.
 
Δίκτυο συσσιτίων: Ο Δήμος μας, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη, ενισχύει τα πιστοποιημένα με HACCP Σπίτια Γαλήνης της πόλης μας, τα οποία σιτίζουν κατά μέσο όρο 460 άτομα ημερησίως και προμηθεύουν με τρόφιμα, σε εβδομαδιαία βάση, περισσότερες από 350 οικογένειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής ο Δήμος μας έχει δωρίσει στην Εκκλησία, μέσω του «Χωριού Παραγωγών», περίπου 6 τόνους τροφίμων, ενισχύοντας το πρόγραμμα σίτισης απόρων.
Δράσεις υγείας για ανασφάλιστους: Οι συμπολίτες μας που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση, ενισχύονται και σε ιατροφαρμακευτικό επίπεδο. Τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιούνται συνεχιζόμενες δράσεις δωρεάν εμβολιασμών ανασφάλιστων παιδιών. Παράλληλα, το Ιατρείο και Φαρμακείο Αλληλεγγύης του Δήμου παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άπορους και ανασφάλιστους συνανθρώπους μας, ενώ οι ίδιες κατηγορίες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και στο πρόγραμμα δωρεάν φυσικοθεραπειών. Στους πρώτους 14 μήνες λειτουργίας του, το Φαρμακείο Αλληλεγγύης της πόλης μας έχει διαθέσει σε 526 συμπολίτες μας 1 τόνο φάρμακα.
Πρόγραμμα «ΣτηρίΖΩ»: Εκπτώσεις και προσφορές σε 101 επιχειρήσεις της πόλης μας εξασφαλίζει σε συνανθρώπους μας το πρόγραμμα «Στηρίζω», το οποίο υλοποιεί εδώ και τρία χρόνια ο Δήμος Βύρωνα. Μέχρι σήμερα, έχουν προμηθευτεί τη σχετική κάρτα 437 δικαιούχοι, εκ των οποίων το 23% είναι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, το 32% άνεργοι, το 18% ΑΜΕΑ και το 27% έχει χαμηλό εισόδημα.
 
Δράσεις πρόληψης για όλους: Για το Δήμο Βύρωνα, η κοινωνική πολιτική δεν περιορίζεται μόνο στις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Είναι ενδεικτικό ότι ο Δήμος μας έχει ήδη δημιουργήσει τη δική του Τράπεζα Αίματος, με πρωταρχικό στόχο την εξυπηρέτηση των κατοίκων του, ενώ παράλληλα δίνεται έμφαση και στον τομέα της πρόληψης, με την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής στα σχολεία αλλά και με την ένταξη της πόλης μας στην πιλοτική φάση υλοποίησης των «ΚΕΠ Υγείας».  Επιπρόσθετα, ο Δήμος μας συμμετέχει στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να υποβληθούν σε δωρεάν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, αλλά και να παρακολουθήσουν ενημερωτικές ημερίδες για θέματα υγείας.
«Η κοινωνική πολιτική και η έμπρακτη αλληλεγγύη προς τους συμπολίτες μας που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση, αποτελεί για εμάς απόλυτη προτεραιότητα. Πιστοί στη δέσμευσή μας να σταθούμε στο πλευρό τους στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, υλοποιούμε δράσεις και πρωτοβουλίες με αίσθημα ευθύνης, θέτοντας στο επίκεντρο της πολιτικής μας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Γιατί κοινωνική πολιτική δεν ασκείται με φωτογραφίες, αλλά με καθημερινή προσπάθεια και προσήλωση στο στόχο. Δεν πρόκειται για ελεημοσύνη ούτε επίδειξη φιλανθρωπίας. Είναι θέμα ανθρωπιάς» δήλωσε ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.