Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) επιβεβαιώνει εκ νέου την ασφάλεια της ασπαρτάμης

Facebooktwitterpinterest

Δήλωση της UNESDA (Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Αναψυκτικών Ποτών)

 Για μία ακόμη φορά, μια παγκόσμια αναγνωρισμένη επιστημονική Αρχή επιβεβαίωσε την ασφάλεια της ασπαρτάμης. Χαιρετίζουμε τη σαφήνεια της γνωμοδότησης της EFSA και τη διαβεβαίωση που παρέχει προς τους καταναλωτές.

Ο κλάδος της βιομηχανίας αναψυκτικών απηχεί τη δήλωση της Dr. Alicja Mortensen, προέδρου της επιτροπής της EFSA για Πρόσθετα Τροφίμων και τις Θρεπτικές Πηγές που προστίθενται στα Τρόφιμα (ANS): «Η γνωμοδότηση αυτή εκπροσωπεί έναν από τους πιο ολοκληρωμένους ελέγχους κινδύνου που έχουν πραγματοποιηθεί για την ασπαρτάμη. Πρόκειται για ένα βήμα εμπρός στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών αναφορικά με την επιστημονική τεκμηρίωση του συστήματος ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ και τις ρυθμίσεις για τα πρόσθετα τροφίμων.»

Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο διεξοδικά ελεγμένα συστατικά της διατροφής μας και η ασφάλειά της τεκμηριώνεται από περισσότερες από 200 μελέτες τα τελευταία 30 έτη.

Τα συμπεράσματα της EFSA επιβεβαιώνουν την ανακοίνωση που η ίδια εξέδωσε το 2011 αναφορικά με νέες επιστημονικές μελέτες για την ασπαρτάμη[1] και είναι σύμφωνα με την αξιολόγηση[2] της Κοινής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), που αποδεικνύει κατηγορηματικά ότι η ασπαρτάμη είναι ένα ασφαλές συστατικό.

Οι εναλλακτικές αναψυκτικών με λίγες ή καθόλου θερμίδες αντιπροσωπεύουν μέχρι και 30% των πωλήσεων αναψυκτικών σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές σήμερα. Προσφέρουν γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες και επιτρέπουν στους καταναλωτές να διαχειρίζονται τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουν στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου και υγιεινού τρόπου ζωής. Ο κλάδος των αναψυκτικών θα συνεχίσει να καινοτομεί ώστε να προσφέρει ποικιλία και επιλογές στους καταναλωτές.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.