Τρώτε καρύδια για μακροζωία!!

Facebooktwitterpinterest

Μία χούφτα καθημερινά  αυξάνει τη διάρκεια ζωής μας και μειώνει κατά 20% το κίνδυνο ανακοπής και πρόωρου θανάτου.
Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν μία χούφτα ξηρούς καρπούς καθημερινά παρουσίασαν 20% μείωση του κινδύνου του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε περισσότερες από 3 δεκαετίες, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου ξηρούς καρπούς.

«Ελέγξαμε την κατανάλωση ξηρών καρπών σε περίπου 119.000 Αμερικανούς κατά τα τελευταία 30 χρόνια», δήλωσε ο ανώτερος συντάκτης της μελέτης Δρ Charles Fuchs, διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου του γαστρεντερικού στο Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστόνη. “Οι άνθρωποι που ήταν τακτικοί καταναλωτές καρυδιών είχαν μια σημαντική μείωση του θανάτου από όλες τις αιτίες .”

Αυτή είναι μια απλή μελέτη παρακολούθησης,  δεν είναι απόλυτη όσον αφορά την απόδειξη», είπε ο Fuchs. “Αλλά πριν από τις μελέτες προκύπτει ότι τα οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερος κίνδυνος καρδιακής νόσου και διαβήτης τύπου 2 , καθώς και στη μείωση της χοληστερόλης , μεταξύ άλλων, είναι αποτελέσματα για την υγεία. “

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και το Διεθνές Συμβούλιο Tree Nut Διατροφή Ίδρυμα Έρευνας και Παιδείας, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που αντιπροσωπεύει εννέα διαφορετικές βιομηχανίες.

Το πλήρες κείμενο δημοσιεύεται στο   New England Journal of Medicine .

Οι ξηροί καρποί έχουν  θρεπτικά συστατικά από τα περισσότερα τρόφιμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη μελέτη. Περιέχουν ακόρεστα λιπαρά οξέα, ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά . Προηγούμενη έρευνα έχει συσχετίσει την κατανάλωση ξηρών καρπών με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, καθώς και βελτιώσεις στους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως υψηλή χοληστερόλη , σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να επηρεάσει όλες τις αιτίες θανάτου, καθώς και κατά πόσον οι ξηροί καρποί, συνδέονται με τον κίνδυνο θανάτου από ειδικές συνθήκες, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Η μελέτη περιέλαβε περισσότερες από 76.000 γυναίκες από την Nurses ‘Health Study και περισσότερους από 42.000 άνδρες από την έρευνα Health Professionals Follow-Up Study. Άτομα με ιστορικό καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρκίνου αποκλείστηκαν από τη μελέτη.

Η κατανάλωση ξηρών καρπών επαληθεύτηκε κατά την έναρξη της μελέτης, και στη συνέχεια κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια της μελέτης. Κατά τη διάρκεια περίπου 30 χρόνων παρακολούθησης, περισσότερες από 16.000 γυναίκες και πάνω από 11.000 άνδρες έχασαν τη ζωή τους.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν άτομα που κατανάλωναν ξηρούς καρπούς και  τους ανθρώπους που ποτέ δεν έτρωγαν ξηρούς καρπούς, βρήκαν ένα 7 τοις εκατό μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά τη διάρκεια της μελέτης 30 ετών. Οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερους ξηρούς καρπούς είχαν ακόμα μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν. Όσοι έτρωγαν  ξηρούς καρπούς μία φορά την εβδομάδα είχαν 11 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, ενώ οι άνθρωποι που έτρωγαν  δύο έως τέσσερις μερίδες ξηρών καρπών εβδομαδιαίως σημείωσαν πτώση του κινδύνου κατά 13 τοις εκατό. Εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερους ξηρούς καρπούς – τουλάχιστον επτά χούφτες  την εβδομάδα – είχαν  μειωμένο συνολικό κίνδυνο θανάτου κατά 20 τοις εκατό, σύμφωνα με τη μελέτη.

Συμπερασματικά όσοι τρώνε περισσότερους ξηρούς καρπούς έχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές, αναπνευστικές παθήσεις και καρκίνο.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν ξηρούς καρπούς ήταν πιο υγιείς σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τη μελέτη. Ήταν πιο αδύνατοι, είχαν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας , είχαν μείωση της χοληστερίνης, είχαν λιγότερο υψηλό σάκχαρο του αίματος, είχαν μικρότερη περιφέρεια μέσης, έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, και  ασκούνταν  περισσότερο από ό, τι τα άτομα που έτρωγαν λιγότερους ή καθόλου ξηρούς καρπούς.

«Αυτή η μελέτη προσθέτει στην έρευνα ότι οι ξηροί καρποί αποτελούν μέρος μιας συνολικής υγιεινή διατροφής, ειδικά αν οι άνθρωποι επιλέγουν να έχουν τα καρύδια αντί για τσιπς όταν βλέπουν τηλεόραση», δήλωσε ο Alice Bender, αναπληρωτής διευθυντής για τα προγράμματα διατροφής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο.

“Οι Ξηροί Καρποί παρέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β,” είπε. «Οι ξηροί καρποί είναι μια ολόκληρη δέσμη μέτρων για την υγεία, και έχουν δείξει κάποιες καρκίνο-προστατευτικές ιδιότητες.”

“Αλλά οι ξηροί καρποί δεν είναι μια μαγική σφαίρα», είπε. “Είναι απλά ένα μέρος της διατροφής μας μαζί με άλλα θαυμάσια τρόφιμα που έχουμε. Είναι σημαντικό να τρώτε τροφές που είναι ελάχιστα επεξεργασμένα.”

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.