Έρευνα σχετικά με την απομυθοποίηση του παγκόσμιου ιατρικού τουρισμού

Facebooktwitterpinterest

Για τους μύθους σχετικά με τους παράγοντες που ωθούν την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού προειδοποιεί τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης παγκοσμίως μια ομάδα Βρετανών επιστημόνων.

Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον διεθνή Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD), οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια York και Birmingham, του London School of Hygiene & Tropical Medicine, του Royal Holloway University of London και του Sheffield Teaching Hospitals Foundation NHS Trust, εξετάζουν τη ροή των ιατρικών τουριστών και την αλληλεπίδραση μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς των υπηρεσιών υγείας.

Όπως αναφέρουν συγκεκριμένα, αμφισβητούν την άποψη ότι υπάρχει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ατόμων που είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να λάβουν ιατρική περίθαλψη. Ισχυρίζονται ότι οι ιατρικοί τουρίστες τυπικά προέρχονται από εύπορες χώρες οι οποίοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ιδιώτες ασθενείς που προτίθενται να καλύψουν από μόνοι τους το κόστος και δεν θα πρέπει να συγχέονται με εκείνους που δεν προτίθενται πάντα να πληρώσουν για τη θεραπεία τους.

Όσον αφορά τους συχνότερους τομείς υπηρεσιών περίθαλψης, οι ιατρικοί τουρίστες παρόλο που μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη σειρά από αυτές, συχνότερα αναζητούν υπηρεσίες οδοντιατρικής, πλαστικής χειρουργικής, εκλεκτικής χειρουργικής επέμβασης και τη θεραπεία γονιμότητας.

Μια αλλαγή σημειώθηκε επίσης με τους ασθενείς από ανεπτυγμένες χώρες οι οποίοι επιλέγουν να ταξιδέψουν σε λιγότερο ανεπτυγμένες αναζητώντας χαμηλότερο κόστος, το οποίο υποβοηθείται και από φθηνά αεροπορικά εισιτήρια και καλύτερες ευκαιρίες έρευνας μέσω του Διαδικτύου.

Τι ισχύει

Ο αμερικανικός οργανισμός Patients Beyond Borders, ο οποίος ισχυρίζεται ότι αποτελεί την εγκυρότερη πηγή πληροφοριών σε θέματα διεθνούς ιατρικής και ιατρικού τουρισμού, εκτιμά ότι υπάρχουν 8 εκατομμύρια ασθενείς εκτός των συνόρων της χώρας που ανήκουν σε παγκόσμιο επίπεδο, δαπανώντας κατά μέσο όρο από 3 έως 5 χιλιάδες δολάρια.

Οι χώρες που υπολογίζεται ότι προσφέρουν τα μεγαλύτερα ποσοστά εξοικονόμησης:

  • Βραζιλία: 25-40%
  • Κόστα Ρίκα: 40-65%
  • Ινδία: 65-90%
  • Μαλαισία: 65-80%
  • Μεξικό: 40-65%
  • Σιγκαπούρη: 30-45%
  • Ταϊλάνδη: 50-70%
  • Τουρκία: 50-65%

Στα ελληνικά δεδομένα έχει αναφερθεί στο παρελθόν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο επεσήμανε ότι η ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας μπορεί να εισφέρει τα επόμενα 2-3 έτη το ποσό των 400 εκατ. ευρώ.

Δυνατά χαρτιά για την ανάπτυξή του θεωρούνται η αιμοκάθαρση, η τεχνητή αναπαραγωγή, η αποκατάσταση-αποθεραπεία, τα ιαματικά λουτρά και οι εξειδικευμένες θεραπείες σε τριτοβάθμια νοσοκομεία.

Τι επηρεάζει την επιλογή του προορισμού

Η τιμή δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα επιρροής όσον αφορά την επιλογή του προορισμού. Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι δεν αρκεί απλώς η ανοικοδόμηση μονάδων υγείας για την προσέλκυση ασθενών.

Τα δίκτυα, η ιστορία και οι διμερείς σχέσεις ενδεχομένως αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή προορισμού. Ο δρ. Daniel Horsfall του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου York εξηγεί ότι οι ιστορικοί σύνδεσμοι μεταξύ των χωρών και οι πολιτισμικές τους σχέσεις αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα”.

“Οι προορισμοί των ιατρικών τουριστών τυπικά εξαρτώνται από γεωπολιτικούς παράγοντες, όπως η αποικιοκρατία και τα υφιστάμενα ρεύματα συναλλαγών”, προσθέτει. Για παράδειγμα, έχει διαπιστωθεί ότι οι τουρίστες από τη Μέση Ανατολή τυπικά μεταβαίνουν στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω σχέσεων, ενώ η Ουγγαρία προσελκύει τουρίστες από τη Δυτική Ευρώπη λόγω εγγύτητάς.

Οι Βρετανοί ερευνητές πάντως προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία “που θα μας βοηθήσουν να αξιολογήσουμε το ποια είναι τα οφέλη και ποιος είναι εκείνος που χάνει σε επίπεδο συστήματος, προγράμματος, οργανισμού και θεραπείας”.

Ο επικεφαλής συντάκτης δρ. Neil Lunt από το Πανεπιστήμιο York εξηγεί ότι:

“Τα υφιστάμενα δεδομένα γενικότερα παρέχονται από τα ενδιαφερόμενα μέρη με έννομο συμφέρον παρά από ανεξάρτητα ερευνητικά ινστιτούτα. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν έγκυρα και αξιόπιστα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός το οποίο μας προτρέπει να εφιστούμε την προσοχή σε κυβερνήσεις και άλλους φορείς λήψης αποφάσεων οι οποίοι βλέπουν τον ιατρικό τουρισμό ως μια προσοδοφόρα πηγή επιπλέον εσόδων”.

Η μελέτη επισημαίνει ακόμη ότι σήμερα δεν υπάρχει κάποια νομική ή ηθική στρατηγική σχετικά με τον ιατρικό τουρισμό και οι ερευνητές καλούν για περισσότερες πληροφορίες και κατανόηση πριν να εξεταστούν το ποιες ρυθμίσεις είναι απαραίτητες.

Σχετικά πάντως με το αν ο ιατρικός τουρισμός τελικά είναι καλός ή κακός, οι ερευνητές προς το παρόν αρνούνται να λάβουν θέση. Η έκθεση κλείνει σημειώνοντας ότι “σε γενικές γραμμές υπάρχει μια πιεστική ανάγκη περαιτέρω εξερεύνησης ως προς το αν ο ιατρικός τουρισμός αποτελεί έναν ιό, το σύμπτωμα ή τη θεραπεία”.

http://www.pmjournal.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.