Επιδημιολογικά δεδομένα για το καρκίνο του μαστού

Facebooktwitterpinterest

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο (περίπου 27% των διαγνώσεων) και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, με πρώτο τον καρκίνο του πνεύμονα. Η πιθανότητα να νοσήσει μια γυναίκα στη Δύση από καρκίνο του μαστού καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της είναι 12.5% (μια στις οκτώ) και η πιθανότητα να καταλήξει από τη νόσο είναι 3,4%.

Η προφύλαξη των γυναικών από τη νόσο μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:

1. Μείωση του κινδύνου εκδήλωσης της νόσου σε γυναίκες με υψηλή επικινδυνότητα (προληπτική εξέταση μαστών, μαστογραφία, υπέρηχος, μαγνητική μαστογραφία)

2. Μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο με πρώιμη διάγνωση, με τις κατάλληλες (προαναφερθείσες) εξετάσεις

3. Αλλαγή τρόπου ζωής που συνίσταται σε υιοθέτηση μεσογειακής διατροφής, απώλεια σωματικού βάρους σε παχύσαρκες γυναίκες, περισσότερη σωματική άσκηση και διακοπή του καπνίσματος. Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει και η αποφυγή παραγόντων κινδύνου όπως η μεγάλη ηλικία πρώτης τελειόμηνης εγκυμοσύνης (ο σχετικός κίνδυνος αυξάνει κατά 0.3% για κάθε χρόνο καθυστέρησης), η ατοκία (οι άτοκες γυναίκες έχουν έως και 30% αύξηση του κινδύνου σε σχέση με τις μητέρες), τα λίγα παιδιά (7% μείωση του σχετικού κινδύνου για κάθε παιδί που γεννιέται μετά το πρώτο), ενώ είναι γνωστή και η προφυλακτική δράση του θηλασμού.

Είναι αξιοσημείωτη η παρατηρούμενη μείωση της θνησιμότητας κατά την τελευταία δεκαετία. Η μείωση της συχνότητας εμφάνισης που παρατηρήθηκε σε γυναίκες άνω των 50 ετών αφορά κυρίως σε καρκίνους με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς (ορμονοευαίσθητοι όγκοι) και σχετίζεται με ταυτόχρονη μείωση της χρήσης της ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

http://avgi-breastcancer.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.