Διαβήτης: 8 τρόποι να τον προλάβουμε

Facebooktwitterpinterest

Υπάρχουν τρόποι να προλάβουμε το διαβήτη, υποστηρίζουν οι ειδικοί, και μάλιστα ορισμένες φορές είναι και απολαυστικός. Ανακαλύψτε τους και προφυλαχθείτε από μια, όχι και τόσο, γλυκιά απειλή.
Πιείτε το καφεδάκι σας. Πίνοντας τακτικά καφέ, αλλά με μέτρο, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, σύμφωνα με ερευνητές από το Ινστιτούτο Επιστημονικής Ενημέρωσης για τον Καφέ.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία τα οποία επικαλούνται οι ειδικοί, όσοι πίνουν τρία με τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, διατρέχουν 25% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ, σε σχέση με εκείνους που πίνουν λιγότερο από δύο φλιτζάνια την ημέρα ή καθόλου. Σύμφωνα με τους ειδικούς προστατευτική δράση έχει ακόμη και ο καφές χωρίς καφεΐνη.

Και ποιο είδος καφέ είναι το αποτελεσματικότερο όσον αφορά στην πρόληψη του διαβήτη; Ο καφές φίλτρου υποστηρίζουν οι ειδικοί.

 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο καφές μας προστατεύει με δύο τρόπους: Η καφεΐνη ενεργοποιεί τον μεταβολισμό αυξάνοντας την ενεργειακή κατανάλωση του οργανισμού, ενώ τα συστατικά στοιχεία του καφέ παίζουν σημαντικό ρόλο στην ισορροπίας της γλυκόζης στο αίμα.

Σύμφωνα πάντως με την επικρατέστερη θεωρία ο καφές βελτιώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα να μειώνονται οι εσωτερικές φλεγμονές του οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση πάντως μην χάσετε το μέτρο ώστε να αποκομίσετε μόνο τα οφέλη και όχι τις παρενέργειες που μπορεί να έχει για την υγεία σας η υπερβολική κατανάλωση καφέ.

Κάντε βήματα πρόληψης

Μια καθημερινή βόλτα, μπορεί να περιορίσει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη έως και 40%, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Αν μάλιστα συνδυάσετε αυτή την συνήθεια  με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και ισορροπημένη διατροφή, θα αποκομίσετε μεγαλύτερη προστασία από το σακχαρώδη διαβήτη, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Σωτήριος Ράπτης, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την εβδομάδα ευαισθητοποίησης κατά του σακχαρώδη διαβήτη.

Κλείστε το μάτι στην πρόληψη

Σύμφωνα με έρευνες η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς την ίδια συνέπεια μπορεί να επιφέρει και ο ακανόνιστος ύπνος. Μάλιστα ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη λόγω μειωμένου ή μη ποιοτικού ύπνου, αυξάνεται για όσους έχουν γενετική προδιάθεση για διαβήτη.

Σύμφωνα λοιπόν με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο όσοι κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα έχουν αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη στον οργανισμό τους που αποτελεί βασικό σύμπτωμα της νόσου. Καλό είναι να κοιμάστε τουλάχιστον 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα αϋπνίας απευθυνθείτε σε ειδικό.

Ανακαλύψτε το Α και το …ωμέγα-3 της πρόληψης

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Μία μερίδα λιπαρών ψαριών την εβδομάδα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη.  Αυτό που ίσως οι περισσότεροι αγνοούν όμως είναι ότι εμποδίζουν και την απότομη αύξηση των επιπέδων ζάχαρης στον οργανισμό μετά από το γεύμα μειώνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νιώσετε την ανάγκη για κάτι γλυκό, προτιμήστε κάποια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα φρούτα. Τα φασόλια, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, αποτελούν επίσης  πλούσιες πηγές φυτικών ινών.  Μια άλλη λύση να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών είναι  να συμπεριλάβετε το καφέ ρύζι στο διαιτολόγιό σας. Σύμφωνα με μελέτη του “Archives of Internal Medicine”, αρκούν 2 μερίδες την εβδομάδα για να μειωθεί ο κίνδυνος για διαβήτη κατά 11%.

Αγοράστε έναν καρυοθραύστη

Σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τα καρύδια μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουμε διαβήτη τύπου 2.

Στην έρευνα, που διάρκεσε 10 χρόνια, συμμετείχαν 138.000 γυναίκες, νοσοκόμες, ηλικίας 35 με 77 ετών.

Οι ερευνητές που παρακολούθησαν σε αυτό το διάστημα τις διατροφικές συνήθειες των γυναικών διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καρυδιών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνιση της νόσου.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση καρυδιών μία με τρεις φορές το μήνα μειώνει τον κίνδυνο κατά 4%, μια φορά την εβδομάδα κατά 13% και δύο φορές την εβδομάδα κατά 25%.

Οι ειδικοί αποδίδουν αυτήν την ιδιότητα των καρυδιών στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε ”καλά” λιπαρά οξέα, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών και αποτελούν ασπίδα απέναντι σε πολλές παθήσεις.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι ευεργετικές επιδράσεις των καρυδιών ισχύουν και για τους άνδρες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση ”Journal of Nutrition”.

Φρούτα κατά του διαβήτη

Ένας ακόμη τρόπος να μειώσετε τον κίνδυνο να εκδηλώσετε διαβήτη τύπου ΙΙ, είναι να τρώτε  πολλά φρούτα και συγκεκριμένα μύρτιλα, μήλα και σταφύλια.

Τα παραπάνω υποστηρίζουν ερευνητές που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Τα μύρτιλα μειώνουν τον κίνδυνο κατά 26% σε σχέση με το 2% που επιτυγχάνεται με την κατανάλωση τριών μερίδων οποιουδήποτε άλλου φρούτου.

 

Από την μελέτη προέκυψε ότι τρεις μερίδες την εβδομάδα από μύρτιλα, σταφύλια και σταφίδες, μήλα και αχλάδια μείωναν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ. Όλα τα φρούτα φάνηκε να συντελούν στη μείωση του κινδύνου, τα συγκεκριμένα ήταν ιδιαιτέρως αποτελεσματικά.

Που αποδίδουν όμως οι ειδικοί τα οφέλη αυτών των φρούτων; Τα φρούτα αυτά περιέχουν υψηλά επίπεδα ανθοκυανίνων, οι οποίες έχει διαπιστωθεί ότι ενισχύουν την πρόσληψη της γλυκόζης, στα ζώα. Τα ίδια φρούτα περιέχουν επίσης και πολυφαινόλες, που είναι γνωστές για τα οφέλη τους όσον αφορά στην πρόληψη πολλών παθήσεων.

Πάντως, ο χυμός από τα φρούτα δεν φαίνεται να έχει την ίδια επίδραση με την κατανάλωση του ίδιου του φρούτου. Γενικά ο χυμός του φρούτου περιέχει λιγότερα ωφέλιμα συστατικά σε σχέση με το ίδιο το φρούτο, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Επιμείνετε μεσογειακά

Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία η μεσογειακή διατροφή στο πλαίσιο μιας διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, προστατεύουν από τον διαβήτη τύπου ΙΙ, όπως δείχνει μελέτη σε έλληνες ασθενείς που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Πηγή: PATHFINDER

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.