Φροντίδα του ομφάλιου λώρου και αφαλός

Facebooktwitterpinterest
Ο ομφάλιος λώρος που τάιζε το μωράκι σας στη μήτρα έχει πλέον κοπεί, αφήνοντας ένα μικρό υπόλειμμα, το οποίο καθώς ξεραίνεται, θα γίνει καφέ, θα συρρικνωθεί και θα σκληρύνει.

Εάν είστε γονιός ενός νεογέννητου, θα θέλετε να μάθετε για τη φροντίδα του ομφάλιου λώρου και γενικότερα τη φροντίδα του νεογέννητου, υπάρχουν πολλές και χρήσιμες συμβουλές υγείας για μωρά. Ο ομφάλιος λώρος που τάιζε το μωράκι σας μέσα στη μήτρα έχει πλέον κοπεί, αφήνοντας ένα μικρό υπόλειμμα. Καθώς το υπόλειμμα αυτό ξηραίνεται, θα γίνει καφέ, θα συρρικνωθεί και θα σκληρύνει. Μέσα σε δυο ή τρεις εβδομάδες, ο ομφάλιος λώρος θα πέσει.

Εδώ, θα βρείτε οδηγίες σχετικά με τη φροντίδα του υπολείμματος που αφήνει ο ομφάλιος λώρος – πώς να το κάνετε να επουλωθεί, να ξηραθεί και να πέσει με ασφάλεια. Με τις συμβουλές υγείας για μωρά, θα μάθετε επίσης να αναγνωρίζετε τις ενδείξεις μόλυνσης και να καταλαβαίνετε πότε πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρό σας.

Πρόγραμμα Ομφάλιου Λώρου

Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για να προστατεύσετε τον ομφάλιο λώρο του μωρού σας.

Κάθε φορά που αλλάζετε την πάνα του μωρού σας, προσέξτε ιδιαίτερα την περιοχή στη βάση του λώρου που βρίσκεται κοντά στον αφαλό. Σκουπίστε την απαλά αλλά διεξοδικά για να απομακρύνετε κάθε υγρή βρομιά που μπορεί να έχει μαζευτεί. Μην ανησυχείτε ότι θα πληγώσετε το μωράκι σας – δεν υπάρχουν νευρικές απολήξεις στο υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου και η διαδικασία εντάσσεται στα πλαίσια για τη φροντίδα του νεογέννητου.

Βεβαιωθείτε ότι επιτρέπετε στον αέρα να φτάσει στον ομφάλιο λώρο. Ο αέρας θα το βοηθήσει να επουλωθεί και να ξηραθεί πιο γρήγορα.

Προσέξτε ώστε οι πάνες να μην τρίβονται πάνω του. Μπορείτε να διπλώσετε την πάνα κάτω από τον αφαλό.

Αφήστε το υπόλειμμα να πέσει μόνο του. Στο παρελθόν, συχνά προτείναμε το καθάρισμά του με φαρμακευτικό οινόπνευμα. Οι συμβουλές υγείας για μωρά έχουν αλλάξει και τα νέα δεδομένα συνιστούν ότι η φυσική ξήρανση επιτρέπει στον ομφάλιο λώρο να πέσει γρηγορότερα. Και να θυμάστε ότι τα μωρά γεννιούνται με διαφορετικά σχήματα αφαλού (προς τα έξω ή προς τα μέσα). Μην προσπαθήστε να καλύψετε την περιοχή του αφαλού με νομίσματα, επιδέσμους ή επιθέματα για να αλλάξετε το σχήμα του αφαλού με το οποίο γεννήθηκε το μωράκι σας – δεν θα έχει αποτέλεσμα και θα δημιουργήσει μόνο προβλήματα.

Τεχνικές Μπάνιου

Όσο το μωράκι σας έχει ακόμη τον ομφάλιο λώρο, είναι καλό να το πλένετε με ένα σφουγγαράκι και όχι να βυθίζετε τον ομφάλιο λώρο στο νερό. Μόλις ο λώρος πέσει, μπορείτε να πλύνετε το μωρό ελεύθερα μέσα σε βρεφική μπανιέρα ή σε λεκάνη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φροντίδα του νεογέννητου, δείτε τα Βασικά για το Μπάνιο.

Προειδοποιητικές Ενδείξεις που Πρέπει να Προσέχετε

1. Εάν από το λώρο τρέχει κίτρινο πύων, εάν εκλύει μια δυσάρεστη οσμή, εάν η περιοχή γύρω από τη βάση είναι κόκκινη και πρησμένη, μπορεί να έχει μολυνθεί. Θα πρέπει να ειδοποιήσετε τον παιδίατρό σας.

2. Το ερύθημα μπορεί επίσης να προκληθεί από το ξηρό υπόλειμμα το οποίο ερεθίζει το δέρμα της περιοχής. Για να διαπιστώσετε τι ακριβώς προκαλεί τον ερεθισμό, πιέστε μαλακά το υπόλειμμα ώστε να απομακρυνθεί από την κόκκινη περιοχή και σημαδέψτε τα περιθώρια της ερυθρής περιοχής με ένα στυλό. Περιμένετε 30 λεπτά και ελέγξτε πάλι. Εάν το ερύθημα παραμένει και ειδικά εάν έχει επεκταθεί πέρα από την περιοχή που σημαδέψατε, καλέστε αμέσως τον παιδίατρό σας. Εάν πάλι είναι απλά ένας ερεθισμός από το υπόλειμμα που έχει αφήσει ο ομφάλιος λώρος, θα υποχωρήσει μετά από λίγο.

3. Περιστασιακά, μπορεί να δείτε μικρές ποσότητες αίματος από τον αφαλό – αυτό είναι φυσιολογικό καθώς τα αιμοφόρα αγγεία διαχωρίζονται. Εάν παρατηρήσετε αιμορραγία, προσπαθήστε πρώτα να πιέσετε λίγο την περιοχή. Εάν η αιμορραγία δε σταματήσει μετά από πέντε με επτά λεπτά συνεχούς πίεσης, καλέστε τον παιδίατρό σας.

4. Αφού πέσει το υπόλειμμα του ομφάλιου λώρου, ο αφαλός του μωρού σας μπορεί να πρηστεί λίγο και να συνεχίσει να βγάζει λίγο πύων. Αυτό ονομάζεται ομφαλικό κοκκίωμα. Ο παιδίατρός σας μπορεί να το αντιμετωπίσει με ένα φάρμακο που το ξηραίνει, το οποίο ονομάζεται νιτρικός άργυρος.

http://www.pampers.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.