Πολύ κοντά στην ανάπτυξη τεχνητού αίματος

Facebooktwitterpinterest

Ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη τεχνητού αίματος που θα είναι συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό βρίσκονται επιστήμονες στη Ρουμανία, οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν αίμα με τη χρήση μιας πρωτεΐνης που αντικαθιστά την αιμογλοβίνη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, το τεχνητό αίμα που δημιούργησαν περιέχει νερό, άλατα, αλμπουμίνη και την πρωτεΐνη αιμοερυθρίνη, η οποία υπάρχει στα θαλάσσια σκουλήκια και αντικαθιστά την αιμογλοβίνη, καθώς μπορεί και παραμένει σταθερή σε συνθήκες σωματικής ή χημικής καταπόνησης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης της χώρας, οι επιστήμονες δοκίμασαν ήδη το τεχνητό αίμα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι ο οργανισμός τους το δέχεται χωρίς να υφίσταται παρενέργειες.

Αυτό σημαίνει ότι οι δοκιμές στον άνθρωπο δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν σε διάστημα το πολύ δύο ετών και αν όλα εξελιχθούν όπως αναμένεται, το τεχνητό αίμα θα λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι τράπεζες αίματος των νοσοκομείων.

Τη σημαντική αυτή καινοτομία πραγματοποίησε ο δρ Radu Silaghi-Dumitrescu από το Πανεπιστήμιο Babes-Bolyai στη βορειοανατολική Ρουμανία, ο οποίος είναι μόλις 39 ετών και ασχολείται με τη συγκεκριμένη έρευνα εδώ και έξι χρόνια.

«Όταν τους χορηγήθηκε το τεχνητό αίμα, τα ποντίκια παρέμειναν όπως ήταν αρχικά και αυτό το αποτέλεσμα είναι αυτό ακριβώς που επιδιώκουμε. Να μην παρουσιάζεται δηλαδή καμία ένδειξη ασθένειας ή φλεγμονής», είπε ο δρ Silaghi-Dumitrescu, σύμφωνα με ρουμανικά δημοσιεύματα.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η επιστημονική ομάδα βασίστηκε στην καινοτομία ερευνητών από τα πανεπιστήμια Εδιμβούργου και Μπρίστολ, οι οποίοι το 2011 ανέπτυξαν εκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια από βλαστοκύτταρα που είχαν αφαιρέσει από μυελό των οστών.

Ο καθηγητής Marc Turner από το Πανεπιστήμιο Εδιμβούργου δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι στόχος των ερευνητών είναι η ανάπτυξη κυττάρων συμβατών με την ομάδα αίματος 0 αρνητικό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού της χώρας.

Αν το τεχνητό αίμα αποδειχθεί ασφαλές για τον άνθρωπο θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες και χιλιάδες ζωές χάνονται συχνά λόγω προβλημάτων όπως η αιμορραγία κατά τη διάρκεια της γέννας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.