Ποιές τροφές περιέχουν το περισσότερο κάλιο;

Facebooktwitterpinterest

Το κάλιο είναι ένα θρεπτικότατο συστατικό των τροφών. Αποτελεί στοιχείο των κυττάρων μας – δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Η καρδιά μας έχει έντονη σχέση αγάπης μαζί του, γιατί την ηρεμεί, χαμηλώνει τους παλμούς της και τη βοηθάει να επικοινωνεί σωστά με τον εγκέφαλο.

Το κάλιο έχει το χάρισμα να αποτρέπει τις καρδιακές αρρυθμίες, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης είναι απαραίτητο για το μυοσκελετικό σύστημα, προστατεύει από την απώλεια οστικής μάζας ενώ μειώνει και τον κίνδυνο για δημιουργία λίθων στα νεφρά . Ο οργανισμός μας το χρησιμοποιεί για να διατηρεί την ισορροπία των υγρών και των ηλεκτρολυτών του. Μια διατροφή με αυξημένο κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση (αν δεν συντρέχει κάποιο άλλο παθολογικό πρόβλημα), γιατί το κάλιο βοηθά το σώμα να απαλλαχτεί από το υπερβάλλον νάτριο και την κατακράτηση υγρών. Λογικό είναι λοιπόν να ψάχνεις για τις τροφές εκείνες που θα σου το προσφέρουν απλόχερα (πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου).

Μην πάει ο νους σου μόνο στις μπανάνες…

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι μπανάνες είναι αυτές που περιέχουν το περισσότερο κάλιο. Ωστόσο άλλες είναι οι τροφές που βρίσκονται στην κορυφή (χωρίς να σημαίνει ότι οι μπανάνες υστερούν). Πολλοί συμφωνούν ότι προηγούνται τα ξερά φασόλια (άσπρα και κόκκινα), ενώ ξεχωρίζουν επίσης οι ντομάτες (φρέσκιες, λιαστές, σάλτσα), οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα πορτοκάλια, τα παντζαρόφυλλα, οι αποξηραμένοι χουρμάδες, οι σταφίδες, τα αποξηραμένα βερίκοκα, σύκα και δαμάσκηνα, η κίτρινη κολοκύθα, το γιαούρτι, το σπανάκι, το μπρόκολο, το πεπόνι, το αχλάδι, το ρόδι και το κακάο.

http://www.goldenmag.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.