Παιδιά με ρινίτιδα είναι σχεδόν πέντε φορές πιθανότερο να αντιμετωπίσουν μια ισχυρή κρίση άσθματος

Facebooktwitterpinterest

 Περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μία ισχυρή κρίση έχουν τα ασθματικά παιδιά που έχουν διαγνωστεί και με ρινίτιδα, ενώ τουλάχιστον τα μισά παιδιά που αντιμετώπισαν άσθμα κάποια στιγμή στη ζωή τους υπέφεραν και από ρινίτιδα.

Τα ευρήματα προέκυψαν από μελέτη μιας ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και ανακοινώθηκαν στη Συνάντηση «Παιδικών Αλλεργιών και Άσθματος» της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (European Academy of Allergy and Clinical Immunology – EAACI), PAAM 2013. Στη Συνάντηση, που ξεκίνησε την Πέμπτη στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο, σχεδόν 1000 κλινικοί ιατροί και ερευνητές συζητούν τα προβλήματα των παιδιών σχετικά με το άσθμα και τις αλλεργίες.

Η μελέτη διήρκησε πάνω από μία δεκαετία και οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους κατόπιν σύνοψης των στατιστικών στοιχείων παιδιών που είχαν επιλεγεί για να συμμετάσχουν σε αυτή πριν από τη γέννηση τους. Οι γονείς κλήθηκαν σε συνεντεύξεις όταν τα παιδιά τους έφτασαν στις ηλικίες των τριών, πέντε, οκτώ και έντεκα ετών και ανέφεραν τα συμπτώματα ρινίτιδας και άσθματος που είχαν αντιμετωπίσει.

Παράλληλα, διεξήχθηκαν ειδικές μετρήσεις για τη διάγνωση του άσθματος, μεταξύ των οποίων και εξετάσεις για τη λειτουργία των πνευμόνων. Πρόσθετες πληροφορίες συγκεντρώθηκαν από τα ιατρικά ιστορικά των συμμετεχόντων και βάσει αυτών εξετάστηκε η επίδραση της ρινίτιδας στην επιδείνωση του άσθματος και τη γενική λειτουργία των πνευμόνων.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως από τα 356 παιδιά που υπέφεραν από άσθμα, τα 198 είχαν ρινίτιδα και παρουσίαζαν ιδιαίτερα αυξημένη πιθανότητα να υποφέρουν από ισχυρές κρίσεις άσθματος.

Το PAAM 2013

Αποτελεί τη μεγαλύτερη στοχευμένη θεματικά Συνάντηση της EAACI και προσελκύει σχεδόν 1000 συμμετέχοντες. Όντας το μεγαλύτερο γεγονός του έτους στον τομέα της παιδικής αλλεργιολογίας και του άσθματος, καλύπτει την αναφυλαξία, την τροφική αλλεργία και το άσθμα, τη ρινίτιδα, το έκζεμα και την ανοσοθεραπεία.

«Η αλλεργία, το άσθμα και τα σχετιζόμενα με αυτά προβλήματα υγείας, είναι περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν νέοι άνθρωποι αλλά πολλές φορές δεν τυγχάνουν ορθής διάγνωσης από τους ιατρούς», υπογράμμισε ο καθηγητής Ν. Παπαδόπουλος. «Αυτό που το PAAM εξακολουθεί να κάνει, είναι να παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους πάσχοντες, όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από όλο τον κόσμο, μπορούν να αντιμετωπίσουν ορισμένες από τις ταχύτερα αυξανόμενες ασθένειες παγκοσμίως. Είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση στο είδος της και ελπίζω η επιτυχία και η γνώση που θα αποκομισθεί από αυτή τη συνάντηση να συνεχιστεί και στο PAAM 2015 που θα διοργανωθεί στο Βερολίνο της Γερμανίας».

Σχετικά με την EAACI

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας-EAACI, είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που δραστηριοποιείται στο πεδίο των αλλεργιών και των ανοσολογικών ασθενειών όπως το άσθμα, η ρινίτιδα, το έκζεμα, η επαγγελματική αλλεργία, η τροφική και φαρμακευτική αλλεργία και η αναφυλαξία. Η EAACI ιδρύθηκε το 1956 στην Φλωρεντία και εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο ιατρικό οργανισμό στην Ευρώπη στο πεδίο της Αλλεργιολογίας και της Κλινικής Ανοσολογίας. Απαριθμεί 7.800 μέλη από 121 Χώρες και 42 Εθνικούς Οργανισμούς Αλλεργιολογίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε:

Macarena Guillamón
EAACI Headquarters
Genferstrasse, 21
8002 Zurich – Switzerland
Tel: + 41 44 205 55 32
Mobile: +41 79 892 82 25
macarena.guillamon@eaaci.org
www.eaaci.org

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.