Το Google εντοπίζει τις παρενέργειες φαρμάκων;

Facebooktwitterpinterest

Ερευνητές που ψάχνουν για νέες παρενέργειες φαρμάκων εστιάζουν στις αναζητήσεις στο διαδίκτυο για να βρουν απάντηση.

Τα περισσότερα φάρμακα έχουν παρενέργειες, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα. Όταν εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα φάρμακο και χιλιάδες το συνδυάζουν με άλλα φάρμακα μπορεί κάποιος να εντοπίσει όλες τις δυνητικές παρενέργειες;

Ίσως το Google να μπορεί.

Αυτό, σύμφωνα με έρευνα που χρησιμοποίησε αναζητήσεις από το Google, Bing και άλλες μηχανές αναζήτησης για να εντοπίσει παρενέργειες που ένιωθαν άνθρωποι που χρησιμοποίησαν 2 δημοφιλή φάρμακα, ένα αντικαταθλιπτικό (paroxetine) και το pravastatin, (στατίνες,) που μειώνουν τη χοληστερόλη.

Οι ερευνητές από το StanfordUniversity School of Medicine και το Microsoft Research ακολούθησαν περίπου 6 εκατ. εθελοντές που χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο, οι οποίοι συμφώνησαν να ακολουθηθούν οι αναζητήσεις τους.

Μεταξύ των χρηστών που αναζήτησαν πληροφορίες για τα paroxetine και pravastatin περίπου 10% επίσης αναζήτησε όρους σχετικούς με την υπεργλυκαιμία ή το υψηλό σάκχαρο, σύμφωνα με το Time.com.

Θα μπορούσε ο συνδυασμός φαρμάκων να προκαλεί υπεργλυκαιμία; Δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως αυτό σε έρευνες για φάρμακα αλλά δεν εκπλήσσει, καθώς, σύμφωνα με το Wired, πολλές από τις δοκιμές φαρμάκων πριν την έγκριση από τον FDA είναι βραχυπρόθεσμες, που πραγματοποιούνται σε λίγες εκατοντάδες εθελοντές.

Έχοντας συνδυάσει αναφορές για φάρμακα που στάλθηκαν στο FDA, ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι ο συνδυασμός των 2 φαρμάκων σχετιζόταν με υπεργλυκαιμία.

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν ένα φάρμακο, συχνά αναζητούν στο διαδίκτυο πληροφορίες ή συζητούν για τις παρενέργειες.

Ο ερευνητής Nicholas Tatonetti, της έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό “ Journal of the American Medical Informatics Association’, δήλωσε ότι οι άνθρωποι απλώς αναφέρουν τα συμπτώματα, που είναι κάτι φυσιολογικό και που αγαπούν να κάνουν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανώνυμες αναζητήσεις στο διαδίκτυο χρησιμοποιούνται για τάσεις και πληροφορίες σχετικά με την υγεία.

Ακολουθώντας τον αριθμό των αναζητήσεων των ανθρώπων στο διαδίκτυο για όρους όπως ‘πυρετός’ ή ‘γρίπη’, το Google Flu Trends μπορεί να εντοπίσει το ξέσπασμα της γρίπης από πολιτεία σε πολιτεία ή από πόλη σε πόλη.

Πηγές: “Journal of the American Medical Informatics Association’.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.