Η σωστή λειτουργία των εργαστηρίων των Νοσοκομείων μειώνει τις δαπάνες Υγείας

Facebooktwitterpinterest

Επιτακτικη η εφαρμογη των θεραπευτικων πρωτοκολλων

Η εφαρμογή των επιστημονικών πρωτοκόλλων στη διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων μπορεί να συντελέσει στον εξορθολογισμό των δαπανών της Υγείας και να καταστήσει βιώσιμες τις δημόσιες μονάδες περίθαλψης, υποστηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Ιατρικής Βιοπαθολογίας (Π.Ε.Ι.Β).

Κατά τη διάρκεια Ημερίδας, με θέμα «Ο ρόλος της εργαστηριακής διάγνωσης στον εξορθολογισμό των δαπανών Υγείας», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, η Χρυσούλα Νικολάου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιοπαθολογίας – Νευροανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αιγινήτειο Νοσοκομείο) και πρόεδρος της Π.Ε.Ι.Β, σημείωσε ότι «η μείωση των κονδυλίων για την προμήθεια αντιδραστηρίων και αναλωσίμων, απαραίτητων για τη λειτουργία των Βιοπαθολογικών Εργαστηρίων των Νοσοκομείων, καθώς επίσης και το αναποτελεσματικό παρόν μοντέλο προμηθειών που εφαρμόζεται, έχουν απαξιώσει την εργαστηριακή διαγνωστική και έχουν απομακρύνει τον Βιοπαθολόγο νοσοκομειακό ιατρό από τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους».

Η κ.Νικολάου υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να γίνει οικονομικοτεχνική μελέτη που να αφορά αποκλειστικά την ορθή λειτουργία των Βιοπαθολογικών Εργαστηρίων των Νοσοκομείων, ώστε να διαπιστωθεί ο εξορθολογισμός των δαπανών κάθε Νοσοκομείου, δεδομένου ότι η απαξίωση αυτών στρέφει την πολιτική της δημόσιας υγείας σε άλλες εξαιρετικά δαπανηρές λύσεις.»

Η Μαρία Κανελλοπούλου, Βιοπαθολόγος, Κλινική Μικροβιολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ τόνισε από την πλευρά της ότι «οι εργαστηριακές εξετάσεις διασφαλίζουν τη σωστή θεραπεία στον ασθενή, τη σωστή δοσολογία στο σωστό χρόνο και για καθορισμένη χρονική διάρκεια βάσει επιστημονικών πρωτοκόλλων. Η καθυστέρηση εκτέλεσης των εργαστηριακών εξετάσεων οδηγεί σε παράταση του χρόνου νοσηλείας, επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των ασθενών και συγγενών τους, ελλοχεύει τον κίνδυνο νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, γεγονός που υποχρεώνει σε επιπλέον θεραπευτική χορήγηση με «προωθημένα» κυρίως αντιβιοτικά. Οι εργαστηριακές εξετάσεις πρέπει να διεκπεραιώνονται άμεσα με σύγχρονες μεθοδολογίες, με αυτοματισμό, ώστε να εξοικονομείται το κόστος νοσηλείας των ασθενών με νοσοκομειακή λοίμωξη.»

Ο Δρ Λεωνίδας Αναγνώστου, Ιατρός Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών υποστήριξε στην ομιλία του ότι «Τα προγράμματα πρόληψης μέχρι σήμερα δεν αποτελούν πολιτική της Πολιτείας και τα ιδιωτικά εργαστήρια καλούνται να καλύψουν αυτό το κενό. Είναι άκρως σημαντικό όμως άμεσα να εφαρμοστούν και στη δημόσια Υγεία αφού θα οδηγήσουν σε μείωση του συνόλου των δαπανών σε βάθος χρόνου, καθώς θα μειώσουν τον χρόνο διάγνωσης, θα προλαμβάνουν τη νόσο και θα μειώσουν την συμφόρηση στα εξωτερικά ιατρεία. Παράλληλα, η ολοκλήρωση του μηχανογραφικού συστήματος του ΕΟΠΥΥ και ο έλεγχος και η διασταύρωση των στοιχείων μαζί με την εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων θα μειώσει και θα εξαφανίσει τις άσκοπες, πλασματικές αλλά και πλαστές εξετάσεις».

Τέλος, ο Σερτζε Μπερνασκόνι, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών in vitro Διαγνωστικών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (EDMA), της Eucomed & MedTech Ευρώπης στην εισήγησή του ανέφερε ότι η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η σύγχρονη εργαστηριακή διάγνωση αφορά όλους τους εμπλεκόμενους στον χώρο της Υγείας όπως, τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, τους γιατρούς, τα ασφαλιστικά ταμεία, την Πολιτεία, τις ρυθμιστικές αρχές και τους φορείς χάραξης πολιτικής, προσφέροντας καλύτερες και αποδοτικότερες θεραπείες, αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του προϋπολογισμού για την υγειονομική περίθαλψη και αυξημένη ασφάλεια διάγνωσης και θεραπείας.

«Η σύγχρονη εργαστηριακή διάγνωση χαρακτηρίζεται από αποτελεσματικότητα, ακρίβεια, αξιοπιστία, ταχύτητα και αυτοματοποίηση. Τα διαγνωστικά τεστ παρέχουν την απαραίτητη πληροφορία για την άμεση χορήγηση της πιο αποτελεσματικής θεραπείας, και την ταυτοποίηση των ασθενών που θα ωφεληθούν από αυτήν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Φινλανδία, χάρη στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού εργαστηριακού ελέγχου του πληθυσμού για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, παρατηρήθηκε μείωση έως και 80% στην εμφάνισή του. Ενώ η δυνατότητα πρόγνωσης, μέσω της εργαστηριακής διάγνωσης, σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, οδηγεί σε μείωση κόστους θεραπείας κατά 34%, μείωση των ημερών παραμονής στο νοσοκομείο κατά 2 ημέρες και μείωση επανεισαγωγής στο νοσοκομείο κατά 12% σε σύγκριση με τη μη αξιοποίηση της δυνατότητας αυτής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρώτη η Ελλάδα στα ανθεκτικά μικρόβια
Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες από διαφορετικές επιστημονικές ομάδες, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στην λίστα των χωρών με ανθεκτικά νοσοκομειακά μικρόβια. Για παράδειγμα, το στέλεχος του Clostridium difficile στη χώρα μας έχει ποσοστό εμφάνισης 14%, την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν υπερβαίνει το 4-5%.

Περαιτέρω ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι τα εξωτερικά ιατρεία των περισσοτέρων δημοσίων νοσοκομείων λειτουργούν σήμερα χωρίς τη δυνατότητα άμεσης διενέργειας βασικών κλινικών εργαστηριακών εξετάσεων, με τους γιατρούς να αναγκάζονται να εισάγουν τον ασθενή για νοσηλεία, εωσότου καταστεί εφικτό να γίνει ο εργαστηριακός έλεγχος και να τεθεί με ασφάλεια η διάγνωση.

Αιτία του προβλήματος θεωρείται η αδυναμία εμπλουτισμού της λίστας των αποζημειούμενων εξετάσεων, που καθορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα του 1991. Για παράδειγμα, εξέταση που ανιχνεύθει τους καρδιακούς δείκτες ΝΤ-ProBNP (για την πρόληψη πιθανού εμφράγματος) δεν αποζημειώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Παρατηρητήριο Τιμών σήμερα, βρίσκονται αναρτημένες και τιμολογημένες λίγες εργαστηριακές εξετάσεις, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται οικονομικά ο νοσοκομειακός ασθενής. Μόνο 1.000 εξετάσεις καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και 7.000 άλλες παραμένουν εκτός μηχανογραφικού συστήματος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνουν από τα βιοπαθολογικά εργαστήρια των νοσοκομείων.

http://news.pathfinder.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.