VIDAVO: Η ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΑΣ

Facebooktwitterpinterest

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια μετακίνηση στην κατανομή του πληθυσμού προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, κυρίως λόγω της μείωσης της γονιμότητας στον δυτικό κόσμο και στην κατά περίπου 20 έτη αύξη ση του προσδόκιμου ζωής. Αυτή η δημογραφική αλλαγή σε συνδυασμό με τις πρόσφατες περικοπές στους προϋπολογισμούς, θέτει σημαντική επιβάρυνση στα δημόσια συστήματα παροχής υγείας.  Ο τομέας υγείας αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις αφού πρέπει να παρέχει υπηρεσίες για ένα διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ηλικιωμένων ασθενών που πολλές φορές πάσχουν από χρόνια νοσήματα, υπόκεινται σε τραυματισμούς ή / και αναπηρίες με αποτέλεσμα να απαιτείται φροντίδα σε βάθος χρόνου και συχνή παρακολούθηση.

Η χρήση της τεχνολογίας στην υγεία (eHealth) αλλά τον τρόπο της παροχής υπηρεσιών.  Έτσι, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, νόσοι όπως το άσθμα, οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης μπορούν να διαχειριστούν από απόσταση με ένα συνεχή και οικονομικά αποδοτικό τρόπο, με τελικό στόχο τη βελτίωση της ανεξαρτησίας των ασθενών που πλέον μπορούν να δέχονται υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στα σπίτια τους και να αποφεύγονται οι άσκοπες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Σε αυτά τα πλαίσια το Wireless Sensor Networks for Quality of Life – WSN4QoL, ένα Ευρωπαϊκό έργο MarieCurie, συνδυάζει εμπειρογνώμονες από τη  βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα σε ένα πλήρως ολοκληρωμένο και πολυπαραγοντικό πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογιών ασύρματων δικτύων αισθητήρων για υπηρεσίες υγείας. Ο κύριος στόχος του έργου είναι η βελτίωση της ποιότητα ζωής και της ανεξαρτησίας του ασθενή μέσω προηγμένων τεχνολογικών λύσεων ενώ παράλληλα θα διασφαλίζονται η αποδοτικότητα από πλευράς ενέργειας καθώς και η ευελιξία αλλά και η αποτελεσματικότητα της παροχής υγείας.

Ήδη στην πρώτη φάση του έργου, σε συνεργασία με την Πολυτεχνική Σχολή της Καταλονίας,  έχει υλοποιηθεί η πρότυπη αρχιτεκτονική υγείας που θα οδηγήσει στη νέα γενιά υπηρεσιών της VIDAVO, με φορετές συσκευές, υψηλής αυτονομίας & ευελιξίας και χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, για την αδιάλειπτη αποστολή δεδομένων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανεξαρτησία και κινητικότητα του χρήστη.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.