Άσθμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι το άσθμα;

Το άσθμα είναι μία κατάσταση η οποία προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή. Δεν συνοδεύεται πάντα από συμπτώματα. Εντούτοις, όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτά μπορεί να είναι σοβαρά.  Συνήθως πρόκειται για θορυβώδη αναπνοή, βήχα και αίσθημα σφυξίματος στο στήθος.

Τα συμπτώματα του αναπνευστικού αλλάζουν όταν συνυπάρχουν άσθμα και εγκυμοσύνη;

Μερικές φορές. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν, να χειροτερέψουν ή να μείνουν σταθερά.

Ποια είναι η θεραπεία του άσθματος;

Η θεραπεία του άσθματος περιλαμβάνει διάφορα είδη φαρμάκων. Αυτά μπορεί να είναι εισπνεόμενα, υγρά ή χάπια. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθούν και ενδομυικά ή ακόμα και ενδοφλεβίως. Το κάθε φάρμακο έχει διαφορετικό τρόπο δράσης. Έτσι μπορεί να:

  • Ανακουφίζει άμεσα από τα συμπτώματα
  • Ελέγχει τα συμπτώματα μακροχρόνια και να βοηθά στην πρόληψη τους

Σε συνεργασία με το γιατρό σας θα σχεδιάσετε ένα πλάνο δράσης. Αυτό θα περιλαμβάνει μία λίστα οδηγιών που θα καθορίζουν την ενέργεια σας ανάλογα με τα συμπτώματα και άλλους παράγοντες.

Είναι ασφαλή τα φάρμακα του άσθματος κατά την εγκυμοσύνη;

Ναι. Τα περισσότερα από αυτά είναι ασφαλή. Σε περίπτωση που κάποια από αυτά δεν είναι ασφαλή ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει και θα προβεί στις κατάλληλες τροποποιήσεις. Είναι σημαντικό να λαμβάνει η ασθενής τα φάρμακα κανονικά όπως συστήνει ο γιατρός για να είναι καλά ρυθμισμένο το άσθμα. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί  να υπάρξει κίνδυνος για την υγεία τόσο της εγκύου, όσο και του εμβρύου.

Ποιος γιατρός είναι ο κατάλληλος για την παρακολούθηση της εγκύου με άσθμα;

Πιθανόν να χρειαστούν περισσότεροι του ενός γιατροί. Ο γυναικολόγος θα φροντίζει για τη σωστή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και ο πνευμονολόγος για τον έλεγχο του άσθματος.

Χρειάζεται να γίνουν κάποιες εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ναι, ο γιατρός θα σας συστήσει πιθανότατα κάποια τεστ αναπνοής για τον έλεγχο των πνευμόνων. Επίσης μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιείτε ένα ροόμετρο στο σπίτι για καθημερινό έλεγχο της ροής των πνευμόνων. Επιπλέον, ενδεχομένως να γίνουν κάποια τεστ για τον έλεγχο της υγείας του εμβρύου, όπως αιματολογικές εξετάσεις και υπερηχοτομογράφημα.

Τι επιπλέον μπορεί να γίνει για να προληφθούν τα συμπτώματα του άσθματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; 

  • Αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων που επιδεινώνουν το άσθμα. Αυτά μπορεί να είναι διάφορα αεροαλλεργιογόνα, η γύρη, το τρίχωμα ζώων, ο καπνός του τσιγάρου, η οικιακή σκόνη και άλλα.
  • Διακοπή καπνίσματος και αποφυγή συναναστροφής με άτομα που καπνίζουν.
  • Εμβολιασμός κατά του ιού της γρίππης.

Το παιδί θα γεννηθεί υγιές τελικά;

Εάν το άσθμα της εγκύου είναι καλά ελεγχόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι πιθανότητες να γεννηθεί ένα παιδάκι πλήρως υγιές είναι μεγάλες.

Μπορεί μία γυναίκα με άσθμα να θηλάσει το παιδί κανονικά;

Ο θηλασμός είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη του παιδιού. Προστατεύεται από διάφορες λοιμώξεις μέσω των αντισωμάτων που λαμβάνει το παιδί και έχει μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσει επεισόδια συριγμού τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του. Όπωσδήποτε όμως, ο γιατρός θα αξιολογήσει την αγωγή σας και θα σας συμβουλέψει εάν μπορείτε να θηλάσετε χωρίς κανένα κίνδυνο για το παιδί, με βάση τα φάρμακα που λαμβάνετε για τη θεραπεία του άσθματος.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.