Η απώλεια βάρους ενισχύει τη μνήμη

Facebooktwitterpinterest

mnimiΜειώνοντας τα παραπανίσια κιλά που κουβαλά κανείς στο σώμα του, δεν κάνει μόνο καλό στην υγεία του, αλλά βελτιώνει και τη μνήμη του, σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν μειωμένη «επεισοδιακή» μνήμη – δηλαδή τη μνήμη εκείνη που σχετίζεται με γεγονότα σε ολόκληρη τη ζωή ενός ανθρώπου.

Όμως οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως οι ηλικιωμένες, υπέρβαρες γυναίκες, που χάνουν βάρος με δίαιτα, πραγματικά αλλάζουν με ένας θετικό τρόπο τις περιοχές του εγκεφάλου τους που είναι σημαντικές για τη μνήμη.

Η μελέτη που έγινε, είχε σκοπό να κάνει τους ειδικούς να κατανοήσουν, εάν και κατά πόσο η απώλεια βάρους θα μπορούσε να βελτιώσει τη μνήμη και αν κάτι τέτοιο σχετίζεται με αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Μαγνητικές τομογραφίες επέτρεψαν στους ερευνητές να παρακολουθούν την εγκεφαλική δραστηριότητα, ενώ οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν μέσω ενός τεστ μνήμης.

Στη μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο Umea της Σουηδίας, έλαβαν μέρος 20 υπέρβαρες, μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη, οι οποίες ακολούθησαν 2 διαφορετικά πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, για διάστημα 6 μηνών. Εννέα από αυτές, συμμετείχαν στη δίαιτα «παλαιολιθικού» τύπου, η οποία αποτελείται από 30% πρωτεΐνη, 30% υδατάνθρακες και 40% ακόρεστα λίπη. Οι υπόλοιπες 11 γυναίκες ακολούθησαν το σκανδιναβικό πρότυπο δίαιτας, το οποίο περιέχει 15% πρωτεΐνη, 55% υδατάνθρακες και 30% λίπη.

Πριν και μετά τη δίαιτα, μετρήθηκαν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η προαναφερθείσα μνήμη, ζητώντας από τις εθελόντριες να απομνημονεύσουν άγνωστα ζευγάρια προσώπων, καθώς και τα ονόματά τους, τα οποία παρουσιάζονταν σε μια οθόνη. Αργότερα, τους ξαναέδειξαν τα πρόσωπα μαζί με μια τριάδα γραμμάτων, με σκοπό να προσπαθήσουν -από μνήμης πλέον- να αντιστοιχήσουν το σωστό πρώτο γράμμα του ονόματος στο ανάλογο πρόσωπο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μέσος όρος του ΔΜΣ όλων των γυναικών, μειώθηκε από 32,1 σε 29,2 -δηλαδή κατέβηκε κάτω από τα επίπεδα που χαρακτηρίζουν κάποιον παχύσαρκο – μετά από έξι μήνες δίαιτας.

Εκ παραλλήλου, η απόδοση της μνήμης τους παρατηρήθηκε πως βελτιώθηκε μετά την απώλεια βάρους και η δραστηριότητα του εγκεφάλου στα τεστ, αντανακλούσε ακριβώς αυτό το γεγονός, ενώ η αντιστοίχηση γραμμάτων και προσώπων, ήταν πολύ πιο αποτελεσματική.

Ο Δρ Andreas Pettersson είπε: «Η αλλαγμένη δραστηριότητα του εγκεφάλου μετά την απώλεια βάρους, δείχνει ότι ο εγκέφαλος γίνεται πιο ενεργός κατά την αποθήκευση νέων αναμνήσεων και ως εκ τούτου, χρειάζεται λιγότερη εγκεφαλική ενέργεια για να ανακαλέσει τις αποθηκευμένες πληροφορίες. Τα ευρήματα μας υποδηλώνουν ότι, η παχυσαρκία σχετίζεται με διαταραχές στη μνήμη, οι οποίες όμως είναι αναστρέψιμες, προσθέτοντας ένα ακόμα κίνητρο για την απώλεια βάρους.»

 

http://www.capitalhealth.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.