Τηλεόραση και έλλειψη γυμναστικής βάζει «φρένο» στη γονιμότητα

Facebooktwitterpinterest
Τον μισό αριθμό σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με όσους δεν βλέπουν σχεδόν καθόλου τηλεόραση έχουν οι άντρες που παρακολουθούν τηλεόραση για περισσότερες από τρεις ώρες ημερησίως, όπως προκύπτει από μελέτη που εξετάζει την ποιότητα του σπέρματος ανάλογα με τις καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων.

Στη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της Σχολής Δημοσίας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι υγιείς, νεαροί άνδρες οι οποίοι έβλεπαν τηλεόραση επί περισσότερο από 20 ώρες την εβδομάδα, είχαν κατά 44% λιγότερα σπερματοζωάρια σε σύγκριση με όσους δεν έβλεπαν σχεδόν καθόλου τηλεόραση.

Επιπλέον, οι νεαροί οι οποίοι διέθεταν 15 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα σε ασκήσεις μέτριας έως υψηλής εντάσεως, είχαν κατά 73% υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων σε σύγκριση με όσους γυμνάζονταν λιγότερο από 5 ώρες την εβδομάδα.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό οφείλεται είτε στην απουσία της ασκήσεως, είτε στην υπερθέρμανση των όρχεων λόγω της παρατεταμένης ακινησίας.

Οι ειδικοί κατέληξαν στα συμπεράσματα αυτά αναλύοντας δείγματα σπέρματος από 189 άνδρες, ηλικίας 18 έως 22 ετών, καθώς και ειδικά ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν για την φυσική δραστηριότητά τους και τις ώρες που πέρασαν κατά το τελευταίο τρίμηνο βλέποντας τηλεόραση ή DVD, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή γράφοντας στο κομπιούτερ.

Οι εθελοντές απάντησαν επίσης σε ερωτήματα για άλλες παραμέτρους που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος, όπως η διατροφή, το στρες και το κάπνισμα.

Το συμπέρασμα ήταν ότι όσοι εθελοντές έβλεπαν την περισσότερη τηλεόραση 20 ώρες την εβδομάδα είχαν αριθμό σπερματοζωαρίων σχεδόν τον μισό σε σύγκριση με όσους έβλεπαν την λιγότερη.

Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι κάτι τέτοιο δε σημαίνει ότι ένας άντρας δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει παιδί και εφιστούν την προσοχή σε όσους γυμνάζονται ότι οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση εξουδετερώνει τα οφέλη της άσκησης.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.