Τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε για να μην αποκτήσουμε πέτρες στα νεφρά

Facebooktwitterpinterest

nefroΣτην υγεια οι πετρες στα νεφρα έχουν γίνει αιτία ανησυχίας για πολλούς αυτές τις μέρες.

Κακη διατροφη και διατροφικες συνηθειες τείνουν να προκαλούν ανθυγιεινούς στέρεους σχηματισμούς στον ουρικο σωλήνα και τα νεφρα.

Αυτά είναι πολύ οδυνηρά και επιβλαβή για τον οργανισμο και την υγεια σας.

Ιατρικοί εμπειρογνώμονες συμφωνούν με το γεγονός ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν πέτρα στα νεφρά και αποφεύγοντας τα τρόφιμα αυτά μπορεί να οδηγηθείτε σε διατήρηση του οργανισμού μακριά από αυτές τις επιζήμιες πέτρες.

Εδώ είναι μερικά τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε όταν υποφέρετε από πέτρα στα νεφρά ή έχετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε.

Οι πέτρες στα νεφρά είναι δυνατό να ταξινομηθούν σε 4 αρχικά είδη:
– μαγνήσιο φωσφορικό αμμώνιο,
– ασβέστιο,
– κυστίνη και
– ουρικό οξύ

 

Περίπου το 80 τοις εκατό της πέτρας των νεφρών αποτελείται από κοιτάσματα ασβεστίου. Αυτά είναι κατά κύριο λόγο οξαλικού τύπου.

Πρέπει λοιπόν, να αποφύγετε ορισμένους τύπους τροφίμων από την διατροφή σας όπως τρόφιμα με υψηλό οξαλικό οξύ.

Τέτοια είναι:
– το σπανάκι,
– η μελιτζάνα,
– τα φιστίκια,
– τα γλυκά,
– οι πατάτες,
– τα αμύγδαλα,
– το κακάο,
– η κολοκύθα και
– οι ντομάτες

 

Η πρόσληψη υψηλής ποσότητας ζωικού λίπους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πέτρα στα νεφρά.

Αυτό γίνεται εξαιτίας της ικανότητας του ζωικού λίπους να αποδεσμεύσει το ασβέστιο στο σώμα που μπορεί να οδηγήσει επίσης σε ανθυγιεινή συσσώρευση ασβέστιο.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνετε μακριά από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι τόσο πλούσια σε ασβέστιο.

Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο να σπάει τα γαλακτοκομικά προϊόντα στο σώμα χωρίς καμία δυσκολία.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι κατανεμημένα κατά τρόπο που να διατηρούνται τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά και τα περισσεύματα να αποβάλλονται από τα νεφρά.

 

Σύμφωνα με πολλές μελέτες και έρευνες, το γκρέιπφρουτ μπορεί να ενισχύσει τον κίνδυνο της πέτρας στα νεφρά στο σώμα.

Ως εκ τούτου, είναι καλό να αποφεύγεται η πρόσληψη χυμού γκρέιπφρούτ σε υπερβολικές ποσότητες.

Μπορείτε επίσης να μείνετε μακριά από ζάχαρη και προϊόντα ζάχαρης.

Η ζάχαρη έχει την τάση να αποσπάει ασβέστιο από τα οστά.

Στη συνέχεια, στέλνει το ασβέστιο στα νεφρά πριν αυτό περάσει ως απόβλητο από τον ουρικό σωλήνα. Αυτό θα καταστήσει τα ούρα πλούσια σε ασβέστιο που έχει σαν συνέπεια την αύξηση κινδύνου της ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά.

 

Πρέπει να αποφύγετε όλα τα είδη των τροφίμων που μπορούν να αποσπάσουν νερό από το σώμα και να αφυδατωθεί.

Αυτά περιλαμβάνουν αλκοόλ, καφέ, ζάχαρη, ασβέστιο κ.λπ.
Παρακάτω παραθέτουμε μερικά τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε για να μειωθεί ο κίνδυνος της ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά στο σώμα:
– Σπανάκι
– Τομάτες
– Χυμός γκρέιπφρουτ
– Ζαχαρωτά
– Μελιτζάνα
– Κολοκύθα
– Φιστίκια
– Αμύγδαλα
– Γλυκοπατάτες
– Κακάο
– Καφεΐνη
– Αλκοόλη
– Αλάτι

 

Σε περίπτωση, που δεν βλέπετε σημαντικές μεταβολές ή ανακούφιση, μειώνοντας ή και εξαλείφοντας τα παραπάνω τρόφιμα από τη διατροφή σας θα ήταν καλύτερο και από την αρχή του προβλήματος να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

 

 

http://www.anew.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.