Το ραδιενεργό ισότοπο Pb212, όπλο ενάντια στο καρκίνο του παγκρέατος και των ωοθηκών.

Facebooktwitterpinterest

Areva MedΣε μια πρωτοποριακή κίνηση που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην καταπολέμηση του καρκίνου προχώρησε ο γαλλικός ιατρικός όμιλος Areva.

Σύμφωνα με την Areva Med, θυγατρική εταιρεία της Areva, ερευνητές πειραματίζονται με μια σπάνια ποικιλία του μολύβδου, το ραδιενεργό ισότοπο Pb212, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως όπλο ενάντια στις δύσκολες περιπτώσεις καρκίνου, όπως είναι ο γαστρικός, του παγκρέατος και των ωοθηκών.

Το Pb212 είναι ένα πολύ σπάνιο ισότοπο, το οποίο προέρχεται από ένα επίσης σπάνιο μέταλλο, το θόριο. Το μέταλλο αυτό υπάρχει σε αφθονία σε λίγες μό΄νο χώρες παγκοσμίως, μια εκ των οποίων είναι και η Γαλλία.

Το 2011, η Areva Med ξεκίνησε κλινικές δοκιμές του ισοτόπου με τη μέθοδο της ράδιο-ανοσοθεραπείας. Ο πρώτος ασθενής από τους 18 που συμμετέχουν στις δοκιμές υπεβλήθη σε θεραπεία τον Απρίλιο του 2012. Ο διευθυντής της Areva Med, Patrick Bourdet υποστήριξε πως η θεραπεία εξελίσσεται καλά, ενώ δήλωσε αρκετά αισιόδοξος για τη χρήση του ισοτόπου  Pb212 μακροπρόθεσμα.

Πρόσφατα η Areva ίδρυσε το πρώτο εργαστήριο για την παραγωγή του ισοτόπου, με τη βοήθεια του ελβετικού φαρμακευτικού κολοσσού Roche, ενώ αντίστοιχο εργαστήριο θα λειτουργήσει εντός του 2013 και στη Γαλλία.

 

http://www.protothema.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.