Πως γίνεται γιατρέ η ωοληψία στην εξωσωματική γονιμοποίηση?

Facebooktwitterpinterest

Ωοληψία

Η ωοληψία πραγματοποιείται υπό μέθη (ήπια αναισθησία). Μετά από συνέντευξη με τον αναισθησιολόγο, για επισήμανση τυχόν αλλεργιών σε φάρμακα και ουσίες ή πνευμονολογικά νοσήματα, χορηγούνται ενδοφλεβίως φάρμακα που προκαλούν αναισθησία και αναλγησία.

Για το λόγο αυτό, η γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται σε ηλεκτροκαρδιογράφημα και εκτίμηση από ειδικό καρδιολόγο, λίγες μέρες πριν την ωοληψία, για τον αποκλεισμό πιθανών αδιάγνωστων καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η γυναίκα που θα υποβληθεί σε αναισθησία θα πρέπει να τηρεί αυστηρά ορισμένες οδηγίες:

    • Διατροφή: το τελευταίο γεύμα θα πρέπει να είναι ελαφρύ και να λαμβάνεται νωρίς το προηγούμενο βράδυ. Την ημέρα του χειρουργείου (πρωί συνήθως) δεν επιτρέπεται η λήψη τροφής ή υγρών από το στόμα, με εξαίρεση συστηματική φαρμακευτική αγωγή (κυρίως αντιυπερτασικά και αντιαρρυθμικά φάρμακα). Σε αυτή την περίπτωση η φαρμακευτική αγωγή λαμβάνεται με την ελάχιστη δυνατή ποσότητα νερού. Ακόμη και μια τσίχλα ή καραμέλα ή ελάχιστη ποσότητα καφέ μπορούν να προκαλέσουν έκκριση γαστρικού οξέος από το στομάχι, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών κατά την αναισθησία.

    • Κάπνισμα: το κάπνισμα αυξάνει την ευερεθιστότητα του αεραγωγού και προδιαθέτει σε αυξημένες βρογχικές εκκρίσεις ή ακόμα και σε βρογχοσπασμό. Την ημέρα του χειρουργείου είναι σημαντικό να μη γίνει χρήση καπνού. Ιδανικά η 24ωρη αποχή από το κάπνισμα, θα βελτίωνε κατά πολύ την ικανότητα δέσμευσης οξυγόνου από το αίμα.

    • Ευπρεπισμός: καθαριότητα και ξύρισμα της περιοχής των έξω γεννητικών οργάνων.

    • Εμφάνιση: δεν επιτρέπονται τα βαμμένα νύχια – εμποδίζεται η αξιοπιστία των μέσων παρακολούθησης της οξυγόνωσης του ασθενούς-, η χρήση αρωμάτων και έντονων αποσμητικών και το μακιγιάζ.

    • Υποκλυσμός του εντέρου: σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας προηγείται προετοιμασία του εντέρου με υπόθετα γλυκερίνης, klean prep κ.ά.

Η διαδικασία είναι ανώδυνη και διαρκεί περίπου μισή ώρα.

Μετά το πέρας της ωοληψίας η γυναίκα παραμένει στην ανάνηψη, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο δίπλα στην αίθουσα του χειρουργείου, μέχρι να ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις της, ώστε να αναχωρήσει με ασφάλεια.

Με την τήρηση των απλών αυτών κανόνων η επέμβαση θα είναι μια ανώδυνη εμπειρία, που ευχόμαστε να στεφθεί με επιτυχία!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.