Παστέρ, Ο Ευεργέτης Της Ανθρωπότητας

Παστέρ, Ο Ευεργέτης Της Ανθρωπότητας Facebooktwitterpinterest

Πιθανόν σήμερα να ζούμε γιατί στις 29 Απριλίου του 1877, δηλαδή σαν σήμερα, ο Παστέρ παρασκεύασε το πρώτο εμβόλιο για ζώα. Ο Λουδοβίκος Παστέρ γεννήθηκε την 27 Δεκέμβρη του 1822 στη Γαλλία και σπούδασε χημεία. Το έτος 1855, ανακάλυψε πως η ζύμωση του οινοπνεύματος δεν γινόταν αυτόματα όπως πίστευαν μέχρι τότε αλλά γινόταν χάρη στο μικρόβιο ζυμομύκητα. Έτσι λοιπόν αφιέρωσε την ζωή του στη μελέτη των μικροβίων. Το 1857 δημοσίευσε για πρώτη φορά μια εργασία στην οποία ανέφερε ότι λόγω των μικροβίων γίνετε εφικτή η οινοπνευματική ζύμωση. Το ίδιο υποστήριξε και για το ξινισμένο γάλα, και επομένως αφού προκαλούν αυτές τις μεταβολές σίγουρα θα μεταφέρουν και αρρώστιες στον άνθρωπο. Οι επιστήμονες της εποχής άκουγαν τις ανακοινώσεις του και ήταν εχθρικά προσκείμενοι προς αυτές. Ο ίδιος όμως συνέχισε τις έρευνες και έτσι μπόρεσε να παρασκευάσει <<το γάλα που δεν ξινίζει>>. Το παστεριωμένο γάλα ( από τη λέξη Παστέρ ), όπως έχει ονομασθεί προς τιμή του. Το παστεριωμένο γάλα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα απλό γάλα, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί τα μικρόβια.

Το πρόβλημα των εγχειρήσεων ακρωτηριασμού της εποχής εκείνης ήταν πολύ μεγάλο. Περίπου ο ένας στους δύο χειρουργικούς ασθενείς πέθαινε από γάγγραινα λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Το έτος 1865 ένας καθηγητής χειρουργικής, ο Ιωσήφ Λίστερ, θέλησε να μιμηθεί τον Παστέρ. Αποστείρωσε για πρώτη φορά τον χειρουργικό θάλαμο και έπλενε με φαινικό οξύ τα τραύματα των ασθενών και το χειρουργικό τραπέζι. Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά πολύ, ο ίδιος και ο Παστέρ δικαιώθηκαν, και μ αυτό τον τρόπο χάραξε για την ανθρωπότητα μια νέα εποχή.

Ένα φθινόπωρο ο Παστέρ χρησιμοποίησε κοτόπουλα ως πειραματόζωα. Τα εμβολίασε με μικρόβια χολέρας από κότες τα οποία είχε καλλιεργήσει αλλά τα είχε αφήσει αχρησιμοποίητα όλο το καλοκαίρι. Τα κοτόπουλα προς μεγάλη έκπληξη όλων δεν πέθαναν. Αυτή ήταν και η αρχή του εμβολιασμού. Ότι δηλαδή οι διάφοροι οργανισμοί προστατεύονται από τις ασθένειες, αν εμβολιαστούν έγκαιρα με εξασθενημένες καλλιέργειες από τα μικρόβια που τις προκαλούν.

Έτσι την 29 Απρίλη του 1877, παρουσίασε και επίσημα το πρώτο εμβόλιο για ζώα. Τα πουλερικά σώθηκαν από τη χολέρα. Τα βοοειδή από τον άνθρακα. Οι χοίροι από το ανεπύρωμα. Το εμβόλιο κατά της λύσσας μείωσε κατά πολύ τον αριθμό των λυσσασμένων σκυλιών. Λίγο μετά παρασκεύασε και το πρώτο εμβόλιο κατά της λύσσας σε άνθρωπο. Το 1886 έγινε ένας πολύ μεγάλος έρανος. Ο Παστέρ συγκέντρωσε πολλά χρήματα από τα οποία μπόρεσε να στηθεί στο Παρίσι το Ινστιτούτο Παστέρ, το οποίο αρχικά είχε σαν στόχο την πρόληψη και τη θεραπεία της λύσσας. Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1888. Σύντομα όμως δραστηριοποιήθηκε και σε άλλες ασθένειες, παράγοντας εμβόλια για κάθε νόσο. Με τον καιρό ιδρύθηκαν παραρτήματα του Ινστιτούτο Παστέρ σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην χώρα μας, το Ινστιτούτο Παστέρ τέθηκε σε λειτουργία το 1920.

Ο Λουδοβίκος Παστέρ πέθανε την 28 Σεπτέμβρη του 1895 και ανακηρύχτηκε όχι άδικα, ως μεγάλος ευεργέτης της ανθρωπότητας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.