Όσα πρέπει να ξέρετε πριν την επέμβαση καταρράκτη

Facebooktwitterpinterest

ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Σταματήστε συγκεκριμένα αντιγλαυκωματικά κολλύρια ( pilocarpine , isoptocarpine ) στο μάτι που πρόκειται να υποβληθεί σε επέμβαση.

Οι ασθενείς που παίρνουν το φάρμακο Flomax ( omnic η pradif ) για την συχνουρία μπορεί να χρειαστεί να το σταματήσουν αν ζητηθεί. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει για ευνόητους λόγους, συζητήστε το με τον γιατρό σας. Συνεχίστε όλα τα άλλα αντιγλαυκωματικά κολλύρια, κάντε μπάνιο και λούστε τα μαλλιά σας για λόγους υγιεινής την ημέρα πριν την επέμβαση.

ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ

Αν έχετε σάκχαρο και κάνετε ινσουλίνη φέρτε την μαζί σας για να χορηγηθεί μετά το πέρας του χειρουργείου. Μην φάτε στερεά τροφή και μην πιείτε παχύρευστα υγρά (γάλα, κρέμα, χυμό πορτοκάλι, κ.τ.λ.) μετά τα μεσάνυχτα πριν το χειρουργείο. Μπορείτε μέχρι και 2 ώρες πριν το χειρουργείο να πιείτε καθαρά υγρά (καφέ, τσαϊ, χυμό μήλου, κ.τ.λ.). Ζάχαρη στο τσάϊ ή στον καφέ σας μπορείτε να βάλετε αλλά μην βάλετε προϊόντα γάλακτος.

Πρέπει να συνεχίσετε την φαρμακευτική σας αγωγή πριν το χειρουργείο (φάρμακα για την καρδιά, την υπέρταση, τον χρόνιο πόνο, τρόμο, κ.τ.λ.).

Να πιείτε τα φάρμακα αυτά μόνο με νερό. Η ινσουλίνη και άλλη διαβητική αγωγή δεν θα χρησιμοποιηθεί πριν το χειρουργείο.

Αφήστε τα κοσμήματά και τα ρολόγια σας στο σπίτι. Καθαρίστε το πρόσωπό και τα βλέφαρά σας από το makeup 2-3 ημέρες πριν την επέμβαση.

 

ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Αφού τοποθετηθούν οι αναισθητικές σταγόνες στον οφθαλμό, θα οδηγηθείτε στην αίθουσα του χειρουργείου για 15 λεπτά. Μετά το πέρας του χειρουργείου θα ξαπλώσετε στο δωμάτιο σας για 30 λεπτά όπου θα σας δοθούν οι μετεγχειρητικές οδηγίες καθώς και κάτι για να φάτε και να πιείτε.

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τηλεόραση ή να διαβάσετε, αν αυτό δεν σας προκαλεί οποιαδήποτε δυσκολία. Επιστρέψτε στην δίαιτά σας. Μην σηκώσετε βαριά αντικείμενα και μην τρίψετε το μάτι σας. Θολερότητα στην όραση, δακρύρροια και αίσθηση ξένου σώματος στον οφθαλμό είναι φυσιολογικό να υπάρχουν την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Κλείστε τα μάτια σας αν αυτό σας ανακουφίζει.

 

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Θα επισκεφτείτε τον γιατρό σας. Μην οδηγήσετε έως ότου εξεταστείτε από τον οφθαλμίατρο σας. Φέρτε μαζί σας όλα τα κολλύρια που έχετε και τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί.

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Αποφύγετε να μπει σαπούνι ή νερό στον χειρουργημένο οφθαλμό. Κρέμες, λοσιόν και μακιγιάζ να αποφεύγονται. Φοράτε γυαλιά ηλίου όταν είστε έξω από το σπίτι. Το περπάτημα επιτρέπεται. Πλένετε τα χέρια σας προσεκτικά και μην αγγίζετε ή τρίβετε τον χειρουργημένο οφθαλμό. Μην κολυμπήσετε, σηκώσετε βάρος ή εμπλακείτε σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.

 

 

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Μην εμπλέκεστε σε δραστηριότητες που φέρουν σε άμεση επαφή το μάτι σας. Όχι άρση βαρών στο γυμναστήριο, μπορείτε να κάνετε αεροβική γυμναστική, και αποφεύγετε να αγγίζετε ή να τρίβετε το μάτι σας.

Μπορεί να υπάρχει φαγούρα, ελαφριά ερυθρότητα ή και μικρή δυσφορία. Αυτά τα συμπτώματα σιγά-σιγά θα υποχωρήσουν.

 

 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Θα σας δοθεί συνταγή για καινούργια γυαλιά. Ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας για περιορισμούς σε δραστηριότητες που ενδεχομένως θέλετε να προβείτε (εμπλακείτε).

 

ΑΝ ΕΧΕΤΕ:

Πόνο στον οφθαλμό, επίμονη ερυθρότητα και ερεθισμό ή εκκρίματα, θάμβος όρασης, λάμψεις ή πολλά μαύρα στίγματα στο πεδίο της όρασης σας ή οποιαδήποτε απορία,

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ ΣΑΣ.

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.