Γίγαντες με μανιτάρια

Facebooktwitterpinterest

Υλικά (Για 8 άτομα) 

    • 1 κιλό μανιτάρια λευκά, κομμένα στα τέσσερα
    • 500 γρ φασόλια γίγαντες
    • 1 κρεμμύδι μεγάλο
    • 2 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες
    • 2 σκελίδες σκόρδου (προαιρετικά)
    • 130 γρ ελαιόλαδο
    • 2 κσ φύλλα μαϊντανού
    • 1 πιπεριά Φλωρίνης (βάζου) κομμένη καρέ

  • 150 ml λευκό κρασί
  • 450 γρ ντοματάκια ολόκληρα (κονσέρβα) με το χυμό τους
  • 3 κσ φρυγανιά τριμμένη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 φύλλα δάφνης

 

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα με νερό μουλιάστε τους γίγαντες αποβραδίς. Την επόμενη σουρώστε και ξεπλύνετε. Βάλτε τους σε βαθιά κατσαρόλα με τα φύλλα δάφνης, σκεπάστε με αρκετό κρύο νερό και αφήστε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά. Ξαφρίστε αν χρειαστεί και μετά σκεπάστε με καπάκι και αφήστε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα (να μαλακώσουν). Προς το τέλος αλατίστε. Κρατήστε 2 ποτήρια από το νερό του βρασμού, στραγγίξτε του γίγαντες και διώξτε τις δάφνες. Αφήστε τους στο ‘σουρωτό’. Εν τω μεταξύ σε τηγάνι ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι το σκόρδο για 1-2 λεπτά. Προσθέστε τα καρότα και συνεχίστε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Σβήστε με το κρασί, ύστερα προσθέστε την ντομάτα, την πιπεριά Φλωρίνης, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα μεγάλο πυρέξ ή σε γάστρα βάλτε τους γίγαντες, προσθέστε το μείγμα της σάλτσας, το νερό που κρατήσατε, ανακατέψτε καλά, σκεπάστε με το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο και βάλτε τους στο φούρνο για 45’ στους 170-180 βαθμούς. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε τα μανιτάρια (να ροδίσουν και να βγάλουν τα υγρά τους). Μετά το 45λεπτο ψήσιμο βγάλτε τους γίγαντες, προσθέστε μανιτάρια, μαϊντανό, γαλέτα (πασπαλίστε και ανακατεύετε). Αν τα υγρά έχουν σωθεί προσθέστε λίγο ζεστό νερό και συνεχίστε το ψήσιμο για 30 λεπτά.

 

Μυστικό (της σεφ)

Στο τέλος οι γίγαντες θα πρέπει να έχουν μαλακώσει και να έχει σχηματιστεί κρούστα από πάνω τους.

 

Διατροφικό σχόλιο:

Πρόκειται για πιάτο με εξαιρετική παρουσία φυτικών ινών. Πάνω από το 50% των φυτικών ινών που χρειαζόμαστε ημερησίως το βρίσκουμε σε αυτό το πιάτο. Επίσης, περιέχει αρκετή πρωτεΐνη, η οποία προκύπτει από ποικιλία λαχανικών, κάτι που αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητά της. Τέλος, ο σίδηρος που περιέχεται παρουσιάζει ακόμα καλύτερη απορρόφηση κάτι που οφείλεται στα καροτενοειδή (καρότο) και στο μηλικό οξύ (μικρή ποσότητα κρασιού).

 

Θρεπτικά συστατικά/ μερίδα
Θερμίδες (kcal)            419,6

Λίπος (g)  16,6

Χοληστερόλη (mg)  0,0

Νάτριο (mg)     143,3

Φυτικές ίνες (g)            13,4

Πρωτεΐνη (g)    19,2

Ασβέστιο (mg) 128,2

Σίδηρος (mg)   5,1

 

 

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.