Πώς θα κάνω το παιδάκι μου να κοιμάται μόνο του?

Facebooktwitterpinterest

paidaki“…Το παιδί μου δεν πάει για ύπνο σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή και σίγουρα θα ξυπνήσει κατά την διάρκεια της νύχτας…”

“…Ο μικρός μου για να κοιμηθεί πρέπει οπωσδήποτε να είναι στο κρεβάτι μας και έπειτα να τον πάμε στο δικό του…”

“…Δοκίμασα να τον αφήσω στο κρεβάτι του και ας κλαίει αλλά το μόνο που κατάφερα ήταν να αναστατωθεί και ο μεγάλος…”

Σίγουρα, πολλοί γονείς έρχονται αντιμέτωποι με την γκρίνια και το κλάμα των παιδιών τους όταν έρθει η στιγμή να αρχίσει να κοιμάται στο δωμάτιό του.

Για να δούμε  μερικές συμβουλές που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες : 

  • Εξηγήστε του ότι έχει πλέον μεγαλώσει και θα πρέπει να κοιμάται μόνο του στο δωμάτιό του, ενώ εσείς θα είστε δίπλα του αν χρειαστεί κάτι.
  • Φτιάξτε το δωμάτιό του έτσι ώστε να νιώθει άνετα και να μην υπάρχει κάτι που να του προκαλεί ανασφάλεια και φόβο. Αφήστε ένα μικρό φωτάκι αναμμένο και την πόρτα μισάνοιχτη αν αυτό τον κάνει να είναι πιο ήρεμος.
  • Μην του πάρετε για αρχή μεγάλο κρεβάτι , γιατί η μετάβαση από την κούνια σε ένα τεράστιο για αυτό κρεβάτι , του δημιουργεί μεγαλύτερη ανασφάλεια.
  • Ένα καλό  βήμα είναι να καθιερώσετε μία συγκεκριμένη ώρα στην οποία θα βάζετε το παιδάκι σας για ύπνο. Σταθερά θα πρέπει να το βάζετε στο κρεβάτι την ίδια ώρα κάθε βράδυ.
  • Δεύτερον, καθιερώστε μία “ιεροτελεστία” ύπνου, για παράδειγμα κάντε του ένα μπανάκι, φορέστε τις πυτζάμες, δώστε του το γάλα, διαβάστε ένα παραμυθάκι ή πείτε του ένα τραγούδι. Η ρουτίνα αυτή θα του δίνει κάθε φορά το μήνυμα ότι ήρθε ή ώρα να κοιμηθεί. Δώστε του ένα φιλάκι και καληνυχτίστε το!
  • Τι κάνουμε όμως στην περίπτωση που αρχίσει να κλαίει είτε όταν το αφήσετε είτε κατά την διάρκεια της νύχτας? Στην περίπτωση αυτή περιμένετε ένα λεπτό , έπειτα πηγαίνετε να δείτε αν είναι καλά, να το καθησυχάσετε και πολύ γρήγορα να φύγετε. Εάν συνεχίσει να κλαίει περιμένετε δύο λεπτά αυτή την φορά και κάντε πάλι το ίδιο. Ο χρόνος αναμονής πριν μπείτε στο δωμάτιο σταδιακά να αυξάνεται.
  • Μην ξεχνάτε να επιβραβεύεται την προσπάθειά του παιδιού. Αφού ξυπνήσει το πρωι και έχει κοιμηθεί μόνο του πείτε του μπράβο, δώστε του ένα φιλάκι και μία μεγάλη αγκαλιά, βάλτε ένα αυτοκολλητάκι στον πίνακα επιβράβευσης ώστε να κερδίσει ένα δωράκι όταν τον συμπληρώσει.
  • Βέβαια, το πιο σημαντικό είναι να το έχετε πάρει εσείς απόφαση! Να οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή! Να είστε σταθεροί και να έχετε στο μυαλό σας ότι μπορεί να σας πάρει αρκετές μέρες μέχρι να επιτύχετε τον στόχο σας!

 

Καλή Επιτυχία και Όνειρα Γλυκά !!!!

 

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.