Η Εξωσωματική Γονιμοποίηση βήμα-βήμα…

Facebooktwitterpinterest

Η μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι μια σύνθετη διαδικασία η οποία αποτελείται από σημαντικά στάδια. Κάθε στάδιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το επόμενο που ακολουθεί.

Πρώτο Βήμα: Ο προκαταρκτικός έλεγχος
Ο προκαταρκτικός έλεγχος αφορά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, κατά το οποίο λίγο πριν την έναρξη της θεραπείας γίνεται μια σειρά εξετάσεων τόσο στην γυναίκα όσο και στον σύντροφό της προκειμένου να εκτιμηθούν συγκεκριμένοι παράμετροι, οι οποίοι θα επιτρέψουν τον καλύτερο σχεδιασμό της διαδικασίας που θα ακολουθήσει. Οι κυριότερες εξετάσεις, είναι ορμονικός έλεγχος, κολπικός υπέρηχος, δοκιμασία τραχήλου, εξέταση και καλλιέργεια σπέρματος, εξέταση για τα λοιμώδη νοσήματα.
Στο στάδιο αυτό τα ζευγάρια που δεν είναι παντρεμένα και πρόκειται να ακολουθήσουν την διαδικασία της εξωσωματικής με δωρεά σπέρματος ή ωαρίου θα πρέπει να προετοιμάσουν τα απαραίτητα νομικά έγγραφα και να υπογράψουν τις σχετικές φόρμες συναινέσεις, όπως αυτό απαιτείται από τον Ελληνικό Νόμο.

“Το στάδιο της διέγερσης των ωοθηκών διαρκεί περίπου 2-4 εβδομάδες, ανάλογα από το θεραπευτικό σχήμα που θα επιλεγεί για την κάθε γυναίκα”

Δεύτερο Βήμα: Διέγερση ωοθηκών
Το στάδιο της διέγερσης των ωοθηκών διαρκεί περίπου 2-4 εβδομάδες, ανάλογα από το θεραπευτικό σχήμα που θα επιλεγεί για την κάθε γυναίκα. Στην διάρκεια της θεραπείας η γυναίκα θα πρέπει να επισκεφτεί την μονάδα 4 με 5 φορές . Στις επισκέψεις γίνεται ορμονικός και υπερηχογραφικός έλεγχος για να εκτιμηθεί η ανταπόκρισή της στην φαρμακευτική αγωγή. Οι επισκέψεις αυτές είναι σύντομες και συνήθως μπορούν να προσαρμοστούν στο πρόγραμμα μιας εργαζόμενης γυναίκας. Στόχος, στο στάδιο αυτό είναι η ανάπτυξη αρκετών ωοθυλακίων προκειμένου να εξασφαλιστεί ικανός αριθμός ωαρίων, ο οποίος θα δώσει στο ζευγάρι την δυνατότητα να μπει στο επόμενο στάδιο με καλές προϋποθέσεις. Ένας αριθμός ωοθυλακίων 5-7 θεωρείτε ικανοποιητικός.

Τρίτο Βήμα: Λήψη Ωαρίων
Κατά το στάδιο της ωοληψίας, η γυναίκα προσέρχεται στην μονάδα σε συγκεκριμένη ώρα, νηστική. Κατά την ωοληψία χορηγείται ήπια νάρκωση (μέθη) και λαμβάνονται κολπικά με υπερηχογραφική καθοδήγηση τα ωάρια.
Το στάδιο αυτό διαρκεί περίπου 10-20 λεπτά. Την ίδια ημέρα ο σύζυγος πρέπει να δώσει σπέρμα για να γίνει η γονιμοποίηση των ωαρίων. Το ζευγάρι μετά από 2 περίπου ώρες είναι έτοιμο να φύγει.

“Τα νέα πρωτόκολλά κρυόψυξης που εφαρμόζονται εξασφαλίζουν πολύ υψηλά επίπεδα επιβίωσης μετά την απόψυξη και πολύ καλά ποσοστά εγκυμοσύνης”

Τέταρτο Βήμα: Η δημιουργία των εμβρύων και η αξιολόγησή τους
Την επόμενη μέρα από την ωοληψία διαπιστώνεται ο αριθμός των γονιμοποιημένων ωαρίων. Περίπου το 70% των ώριμων ωαρίων που μπαίνουν σε διαδικασία γονιμοποίησης αναμένεται να γονιμοποιηθούν. Στην συνέχεια τα γονιμοποιημένα ωάρια μπαίνουν σε μια διαδικασία παρακολούθησης και μελέτης η οποία μπορεί να διαρκέσει από 2-4 εικοσιτετράωρα. Στο διάστημα αυτό ελέγχονται και αξιολογούνται καθημερινά τα έμβρυα.

Πέμπτο Βήμα: Εμβρυομεταφορά
Στο στάδιο αυτό το ζευγάρι προσέρχεται στην μονάδα όπου αρχικά ενημερώνεται από τον εμβρυολόγο για την πορεία και την ποιότητα των εμβρύων τους και για το πόσα τελικά έμβρυα καλής ποιότητας έχουν στην διάθεσή τους (οι πληροφορίες αυτές συνοδεύονται και με φωτογραφίες των εμβρύων τους.) Στην συνέχεια μαζί με τον γυναικολόγο της μονάδας το ζευγάρι συναποφασίζει για το πόσα έμβρυα θα μπούνε στην μήτρα της γυναίκας, με το δεδομένο πάντα ότι για γυναίκες μέχρι 40 ετών ο αριθμός δεν πρέπει να ξεπερνά τα 3 έμβρυα. Σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από τα έμβρυα που τελικά επιλέγονται για εμβρυομεταφορά υπάρχουν και πλεονάζοντα έμβρυα. Όταν αυτά είναι καλής ποιότητας τότε το ζευγάρι μπορεί να επιλέξει την συντήρησή τους με την μέθοδο της κρυοσυντήρησης. Τα νέα πρωτόκολλά κρυόψυξης που εφαρμόζονται εξασφαλίζουν πολύ υψηλά επίπεδα επιβίωσης μετά την απόψυξη και πολύ καλά ποσοστά εγκυμοσύνης, γεγονός που διευκολύνει τα ζευγάρια μια και τους εξασφαλίζει επανάληψη προσπάθειας χωρίς την ανάγκη να επαναληφθεί η διαδικασία διέγερσης των ωοθηκών και της ωοληψίας.

Έκτο στάδιο: Περιμένοντας το αποτέλεσμα
Το στάδιο αυτό διαρκεί περίπου 12 με 14 ημέρες και ολοκληρώνεται με το τεστ εγκυμοσύνης (εξέταση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης). Στο διάστημα αυτό η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της και στους προηγούμενους ρυθμούς ζωής της μια και αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Αντίθετα, η ενασχόλησή της με καθημερινά θέματα ρουτίνας, συνήθως βοηθά μιας και αυτό το στάδιο της αναμονής του αποτελέσματος είναι αυτό που προκαλεί το περισσότερο άγχος στη γυναίκα.

http://www.psithiri.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.