Υπερηχογράφημα 1ου τριμήνου εγκυμοσύνης

Facebooktwitterpinterest

Γιατί μάς είναι καί χρήσιμο καί απαραίτητο!

Αυτό είναι το πρώτο υπερηχογράφημα της εγκυμοσύνης και γίνεται μεταξύ της 5ης και 13ης εβδομάδας μετά την τελευταία έμμηνο ρύση (Τ.Ε.Ρ.).

Στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης η εξέταση γίνεται διακολπικά (4η-5η εβδομάδα) με ειδικά διασκευασμένη κεφαλή υπερήχων ( κολπική κεφαλή).( στο ιατρείο μας, και λόγω της υψηλής ευκρίνειας κοιλιακής 3D-4D κεφαλής υπερήχου , η συντριπτική πλειοψηφία των υπερηχογραφημάτων 1ου τριμήνου γίνεται διακοιλιακά, χωρίς την, έστω και μικρή, ενόχληση της μητέρας με την κολπική κεφαλή!)> Μεταξύ της 6ης και της 8ης εβδομάδας της κυήσεως αξιολογείται η γενική εικόνα της μήτρας της κυοφορούσης μητέρας (ινομυώματα κλπ..), παρατηρούμε τις ωοθήκες για τυχόν παθολογία( κύστεις ωοθηκών κ.λ.π.), επιβεβαιώνεται η ύπαρξη του εμβρύου μέσα στην κοιλότητα της μήτρας και διαπιστώνεται η καρδιακή του λειτουργία την οποία και ακούν οι γονείς με την χρήση του Doppler. Σε σημαντικό ποσοστό μπορεί επίσης να εντοπισθεί η έκτοπη( εξωμήτριος) ή πιθανή πολύδυμη κύηση.
yprixos

Με τη μέτρηση του κεφαλοουριαίου μήκους του εμβρύου (CRL) προσδιορίζεται η ακριβής ηλικία της κύησης και υπολογίζεται η πιθανή ημερομηνία τοκετού. Αυτό βοηθά σημαντικά σε περιπτώσεις όπου η γυναίκα είχε ασταθή κύκλο, εάν η σύλληψη έγινε μετά απο διακοπή αντισυλληπτικών δισκίων, με θεραπεία για πρόκληση ωορρηξίας ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Προς το τέλος του πρώτου τριμήνου γίνεται επίσης και το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.