«Καζάνι που βράζει» το ΤΕΙ Καλαμάτας

Facebooktwitterpinterest

Το άμεσο κλείσιμο του Τμήματος Λογοθεραπείας στο ΤΕΙ Καλαμάτας δε δικαιολογείται, εκτός αν η σκανδαλώδης απόφαση ελήφθη για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα εμπόρων της εκπαίδευσης.

Αυτό υποστηρίζουν σπουδαστές του ΤΕΙ –αλλά και καθηγητές- που αποφάσισαν χθες παράταση της κατάληψης μέχρι και την Παρασκευή. Μάλιστα, όσο θα διαρκεί η κατάληψη θα προβούν και σε άλλες κινητοποιήσεις, όπως πορείες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, πρωτοβουλίες ενημέρωσης της κοινής γνώμης και εξασφάλισης την υποστήριξης των τοπικών φορέων.

Πλήθος, δε, αναρτήσεων στο διαδίκτυο εκφράζουν την απορία τους για το γεγονός ότι τουλάχιστον δε δόθηκε μια ολιγόχρονη παράταση στη μεταφορά του Τμήματος από το ΤΕΙ Καλαμάτας στην Πάτρα, όπως έχει δοθεί για πλήθος άλλων τμημάτων και σχολών που μεταφέρονται.

Επιπλέον, τονίζεται ότι με την άμεση αποχώρηση του Τμήματος Λογοθεραπείας ανοίγει ο δρόμος να λειτουργήσει ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με το συγκεκριμένο αντικείμενο, το οποίο θα βρει «εύφορο έδαφος» μετά τη δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια…

Η χθεσινή πορεία

Μια ακόμα πορεία πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της Καλαμάτας από τους σπουδαστές του υπό συγχώνευση/μετακίνηση Τμήματος Λογοθεραπείας.

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.00 το πρωί από την πλατεία 23ης Μαρτίου, με πρώτη στάση το Δημαρχείο, όπου ζήτησαν να συναντήσουν το δήμαρχο, συνάντηση που δεν έγινε, αφού ο κ. Νίκας απουσίαζε στην Αθήνα.

Έπειτα συνέχισαν στην Αριστομένους, όπου έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στα φανάρια. Κατόπιν από την οδό Φραντζή διέσχισαν τον πεζόδρομο της Ιατροπούλου, όπου μοίρασαν φυλλάδια, κάτι που έκαναν καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας.

Ακολούθως πήγαν κάτω από το γραφείο του βουλευτή Δημήτρη Σαμπαζιώτη, ενώ κατέληξαν στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και, αφού φώναξαν, διέλυσαν τη συγκέντρωση.

Αποφάσεις γενικής συνέλευσης

Στο μεταξύ, χθες οι σπουδαστές πραγματοποίησαν και γενική συνέλευση, ώστε να συζητηθεί το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Κύρια χαρακτηριστικά στην αίθουσα ήταν η μαζική προσέλευση και το τεταμένο κλίμα.

Στην αρχή οι σπουδαστές ενημερώθηκαν για τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και ό,τι νεότερο υπάρχει σε σχέση με το σχέδιο «Αθηνά».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Φώτης Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος των Διοικητικών Υπαλλήλων του ΤΕΙ, που εξέφρασε τη συμπαράστασή τους και κάλεσε τους σπουδαστές να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Μετά από δύο ώρες οι σπουδαστές κλήθηκαν να ψηφίσουν ανάμεσα σε δυο πλαίσια, αμφότερα υπέρ της συνέχισης της κατάληψης.

Τελικά, επικράτησε εκείνο της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ (κατέβασαν κοινό πλαίσιο), το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων:

-Συνέχιση της κατάληψης μέχρι την Παρασκευή, οπότε θα γίνει πάλι γενική συνέλευση όλων των τμημάτων.

-Πορεία σήμερα στο κέντρο της πόλης.

-Κατάληψη του Δημαρχείου αύριο Τετάρτη και καθιστική διαμαρτυρία έξω από αυτό.

-Μήνυση στο υπουργείο Παιδείας, όπως έκαναν και άλλα τμήματα, γιατί αλλάζει το γνωστικό αντικείμενο και στέλνει τους σπουδαστές που είχαν δηλώσει το ΤΕΙ Καλαμάτας στο μηχανογραφικό τους σε άλλη πόλη.

-Ως ύστατο βαθμό πίεσης ζητούν την παραίτηση του Διοικητικού Συμβούλιου του ΤΕΙ, καθώς και του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων.

-Τέλος, επειδή είναι εποχή δηλώσεων από τους σπουδαστές για το στεγαστικό επίδομα, να ανοίξουν μόνο την Πέμπτη οι γραμματείες των τμημάτων.

Τι λένε οι σπουδαστές

Μπορεί το Τμήμα Λογοθεραπείας να φεύγει για την Πάτρα, σύμφωνα με το σχέδιο «Αθηνά», αλλά δεν είναι μόνο οι σπουδαστές του που αντιδρούν. Με τις συγχωνεύσεις που περιλαμβάνει το εν λόγω σχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση οι σπουδαστές των άλλων τμημάτων του ΤΕΙ Καλαμάτας φοβούνται ότι χάνουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Όλο το Ίδρυμα πλέον είναι «σε εξέγερση» και οι σπουδαστές δείχνουν αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα. Το «Θ» μίλησε ενδεικτικά με κάποιους και σας παρουσιάζει τις απόψεις τους:

Αλεξάνδρα (Τμήμα Λογοθεραπείας)

«Είμαστε σήμερα εδώ (σ.σ. χθες), γιατί ενώ μας διαβεβαίωναν ότι το τμήμα θα μείνει, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, σύμφωνα με την πρόταση του σχεδίου “Αθηνά” που κατατέθηκε στη Βουλή, αλλά και με το μηχανογραφικό που θα βγει και δε θα περιλαμβάνει τη σχολή της Καλαμάτας.  Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αλλάξει αυτό.

Υπάρχουν σκέψεις για την Πέμπτη να ανέβουμε στην Αθήνα, ώστε να συμμετάσχουμε στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Στην Πάτρα δε θέλουμε να πάμε, γιατί, αρχικά, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές. Όπως είναι τα πράγματα, δε χωράμε. Ούτε οι Πατρινοί μάς θέλουν. Όχι μόνο για θέμα χώρου, αλλά γιατί θα μας θεωρούν κατώτερους, επειδή το Τμήμα λειτουργεί λιγότερα χρόνια και δεν έχουμε μόνιμους καθηγητές. Γενικότερα μας θεωρούν υποδεέστερους.

Όσο μπορούμε, θα πιέσουμε και θα το φτάσουμε ως εκεί που αντέχουμε. Κλείνοντας θέλω να πω ότι υπάρχουν και κάποια συμφέροντα πίσω από τη μεταφορά της σχολής».

Δημήτρης (Τμήμα Λογοθεραπείας)

«Το σχέδιο “Αθηνά” προβλέπει την απορρόφησή μας από το ΤΕΙ Πάτρας. Είμαστε αντίθετοι σε αυτό, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και πιστεύουμε ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε. Πλέον εδώ έχουμε “χτίσει” μια ζωή και δε θέλουμε να πάμε στην Πάτρα. Επίσης, προσφέρουμε δωρεάν λογοθεραπεία σε πάνω από 500 παιδιά. Οικονομικά είναι πολύ καλύτερα εδώ σε σχέση με την Πάτρα, όπου πρέπει να βρούμε νέα σπίτια. Προσωπικά, θα σταματήσω τις σπουδές, γιατί εδώ συγκατοικώ με ένα φίλο μου.

Επιπλέον, περίπου 45 παιδιά μένουν στην Εστία. Σε αυτή της Πάτρας δεν υπάρχουν κενές θέσεις, έτσι και αυτά θα σταματήσουν τις σπουδές».

Μαρία (Τμήμα Λογοθεραπείας)

«Δε θέλουμε να φύγει η Λογοθεραπεία από την Καλαμάτα. Είμαστε πάρα πολύ καλό Τμήμα. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι το επίπεδο σπουδών είναι πιο χαμηλό εκεί. Είναι ήδη 700 φοιτητές, αν πάμε κι εμείς οι 400, δε θα χωράμε στις αίθουσες. Ούτε θα επαρκούν οι καθηγητές.

Φυσικά με ενοχλεί και το οικονομικό. Ξέρω ότι πολλοί συμφοιτητές μου δεν μπορούν αυτή τη μετακόμιση, αφού η εκεί Εστία είναι πλήρης και δεν υπάρχουν κενά δωμάτια, έτσι σκέφτονται να τα παρατήσουν.

Υποσχέσεις ότι θα μείνει το τμήμα υπάρχουν πολλές, αλλά στο καινούργιο σχέδιο που προτάθηκε στη Βουλή δεν υπάρχουμε στην Καλαμάτα.

Εμείς προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, γιατί ωφελούνται και αυτοί από την παραμονή της Λογοθεραπείας στην πόλη, καθώς έχουμε ανοιχτή κλινική με πάνω από 100 περιπτώσεις σε αναμονή».

Παναγιώτης (Τμήμα Λογοθεραπείας)

«Το σχέδιο “Αθηνά” είναι ένα κομμάτι από το νέο Νόμο-Πλαίσιο, που τμηματικά έχει αρχίζει να εφαρμόζεται. Κάποιες πτυχές του ήδη έχουν φανεί. Πέρα από το δημοσιοοικονομικό συμμάζεμα που θέλει να κάνει, ουσιαστικά θα εξυπηρετήσει το πώς τα περιεχόμενα σπουδών ανά σχολή θα προσαρμοστούν καλύτερα στις ανάγκες των επιχειρηματιών και των βιομηχάνων».

Χρήστος (Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας – Πρόνοιας)

«Διαμαρτυρόμαστε για τη συγχώνευση των τμημάτων μας και τη μετονομασία τους σε Δ.Ε.Κ. Αυτή η συγχώνευση υποβαθμίζει τα Τμήματά μας, καθώς είχαν συγκεκριμένα αντικείμενα με συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Έτσι όπως εξελίσσεται το σχέδιο “Αθηνά”, παρ’ όλες τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί τα ακαδημαϊκά κριτήρια. Στο βωμό των πολιτικών συμφερόντων και το ΤΕΙ Καλαμάτας, οδηγείται σε σταθερή υποβάθμιση. Αυτό συμβαίνει με όλα τα περιφερειακά ιδρύματα που δεν κρατούν τα εξειδικευμένα αντικείμενα και έτσι θα κλείσουν σε λίγα χρόνια, κάτι που συμφέρει κάποιους παράγοντες που ασχολούνται με την ιδιωτική εκπαίδευση, οι οποίοι έχουν μεθοδεύσει καλά αυτό το σενάριο. Σε μερικά χρόνια τα νέα κτήρια που έχουν πληρώσει οι Έλληνες φορολογούμενοι θα γίνουν ιδιωτικά και έτσι οι Καλαματιανοί και τα παιδιά τους θα σπουδάζουν επί πληρωμή μέσα στην ίδια τους την πόλη».

Αλέξανδρος (Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης)

«Το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να αναβαθμιστεί και να γίνει Τμήμα Ανάπτυξης. Σκοπός θα είναι αυτό το Τμήμα να βοηθά στην ανάπτυξη, όπως ζητά και η κυβέρνηση, και να είμαστε ειδικευμένοι μεσάζοντες μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικών επιχειρήσεων. Δυστυχώς, ανταπόκριση δεν έχουμε βρει από κανέναν, ούτε και από την τοπική κοινωνία».

Κωνσταντίνος (Τμήμα Φυτικής Παραγωγής- αντιπρόεδρος ΣΤΕΓ)

«Ως Σχολή δε διαφωνούμε με το “Αθηνά” ακριβώς. Είμαστε υπέρ της συγχώνευσης του ΒιοΘεΚα με το Φυτικής Παραγωγής για το λόγο ότι έχει χάσει τα επαγγελματικά του δικαιώματα, οπότε προσπαθούμε να το εντάξουμε στο ΦΠ. Απλά δεν είμαστε υπέρ του τίτλου που θέλουν να μας βάλουν ως Σχολή. Θέλουν ουσιαστικά να μας πάρουν τον όρο τεχνολογία».

Πηγή: ΘΑΡΡΟΣ

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.