Πρόπτωση ομφάλιου λώρου

Facebooktwitterpinterest

Τι είναι;

Πρόπτωση του ομφάλιου λώρου είναι μια επιπλοκή που λαμβάνει χώρα πριν ή κατά την γέννηση του νεογνού.

Σε αυτή την περίπτωση, ο ομφάλιος λώρος πέφτει μέσω της ανοικτής τραχήλου στον κόλπο πριν από το μωρό. Ο ομφάλιος λώρος μπορεί στη συνέχεια να εμποδιστεί από το σώμα του μωρού κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η πρόπτωση του ομφάλιου λώρου εμφανίζεται περίπου μία φορά στις 300 γεννήσεις.

Πως προκαλείται

Η πιο κοινή αιτία πρόπτωσης του ομφάλιου λώρου είναι η πρόωρη ρήξη των μεμβρανών που περιέχουν το αμνιακό υγρό. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν:

 

 

    • Πρόωρη γέννηση του μωρού

 

    • Πολύδυμη κύηση (δίδυμα, τρίδυμα, κ.λπ.)

 

    • Υπερβολική ποσότητα αμνιακού υγρού

 

    • Ομφάλιο λώρο που είναι μεγαλύτερος από το συνηθισμένο

 

Συνέπειες

Μια πρόπτωση του ομφάλιου λώρου παρουσιάζει μεγάλο κίνδυνο για το έμβρυο. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, το έμβρυο μπορεί πιέσει τον ομφάλιο λώρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οξυγόνου για το έμβρυο ή ακόμη και να οδηγήσει στο θάνατό του.

Διάγνωση

Εάν υπάρχει πρόπτωση του ομφάλιου λώρου το μωρό ίσως εμφανίσει βραδυκαρδία (κάτω από 120 παλμούς ανά λεπτό). Ο γιατρός μπορεί επίσης να προβεί σε εξέταση της πυέλου και μπορεί να διαγνώσει την πρόπτωση, ή να ψηλαφίσει τον ομφάλιο λώρο με τα δάχτυλά του.

Αντιμετώπιση

Λόγω του κινδύνου της έλλειψης οξυγόνου στο έμβρυο, μια πρόπτωση του ομφάλιου λώρου πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Εάν ο γιατρός διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόπτωση, θα πρέπει να μετακινήσει το έμβρυο μακριά από τον ομφάλιο λώρο, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος της απώλειας οξυγόνου .

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μωρό θα πρέπει να βγεί αμέσως με καισαρική τομή. Εάν το πρόβλημα της πρόπτωσης του ομφάλιου λώρου λυθεί άμεσα, μπορεί να μην υπάρξει μόνιμη βλάβη. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων (όπως η εγκεφαλική βλάβη ή θάνατος) για το νεογνό.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.