Κυστεοσκόπηση

Facebooktwitterpinterest

Έτσι ονομάζεται η εξέταση με την οποία βλέπουμε το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης για διαγνωστικούς κυρίως σκοπούς , με τη χρήση ενός ειδικού εργαλείου, του κυστεοσκοπίου.

Πότε πρέπει ο άρρωστος να υποβληθεί σε κυστεοσκόπηση;

Σε κάθε περίπτωση που με τα συνηθισμένα μέσα που έχουν προηγηθεί, δεν μπορεί να γίνει διάγνωση.
Σε περίπτωση αιματουρίας , μικροσκοπικής ή μακροσκοπικής ,δηλαδή είτε φαίνεται με γυμνό μάτι είτε όχι, που ο ακτινολογικός έλεγχος (υπερηχογράφημα , ενδοφλέβια πυελογραφία , κ.ά) δε δείχνει βλάβη στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα.
Σε περιπτώσεις που πρέπει να γίνει καθετηριασμός του ουρητήρα (π.χ για την τοποθέτηση ενός stent)
Σε διάφορες ενδοσκοπικές επεμβάσεις , όπως η βιοψία της ουροδόχου κύστης, κά.

Πότε δεν πρέπει να γίνεται η κυστεοσκόπηση;

Βασική αντένδειξη για την κυστεοσκόπηση είναι η ύπαρξη φλεγμονής της ουρήθρας , του προστάτη και της ουροδόχου κύστης,γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει επέκταση της φλεγμονής.
Τα στενώματα της ουρήθρας είναι μία άλλη περίπτωση που η κυστεοσκόπηση δεν μπορεί να γίνει , γιατί είναι αδύνατη η εισαγωγή του κυστεοσκοπίου.

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τους αρρώστους που πρόκειται να υποβληθούν σε κυστεοσκόπηση.

Ο ασθενής τοποθετείται πάνω στο κυστεοσκοπικό τραπέζι σε ειδική θέση (περίπου όμοια με της γυναικολογικής εξέτασης, δηλαδή με τα πόδια ψηλά) , όταν η κυστεοσκόπηση γίνεται με άκαμπτο κυστεοσκόπιο και σε κανονική ύπτια θέση όταν η εξέταση γίνεται με εύκαμπτο κυστεοσκόπιο. Στη συνέχεια ακολουθεί ο καθαρισμός των γεννητικών οργάνων με ένα αντισηπτικό διάλυμα. Εισάγονται 5 ml ξυλοκαίνης μέσα στην ουρήθρα και στη συνέχεια εισάγεται το κυστεοσκόπιο , που με ήπιους και κατάλληλους χειρισμούς , ωθείται σιγά- σιγά στην κύστη. Αφού γίνει αυτό, γεμίζει η κύστη με φυσιολογικό ορό , ώστε να διαταθεί το τοίχωμα της και να εξαφανιστούν οι πτυχές του βλεννογόνου που διαφορετικά θα καλύψουν την οπή του κυστεοσκοπίου και θα εμποδίσουν την εξέταση.
kysteoskopio
Η κυστεοσκόπηση είναι μπορεί να γίνει είτε με τοπική αναισθησία ( εισαγωγή gel ξυλοκαίνης μέσα στην ουρήθρα), είτε με ελαφριά αναισθησία, που κατά την γνώμη μας είναι προτιμότερη. Η πρόκληση πόνου εμποδίζει την άνετη εξέταση της κύστης ,και μπορεί να οδηγήσει σε επίσπευσή της και στην εξαγωγή όχι απόλυτα σωστών διαγνωστικών συμπερασμάτων.
Η εξέταση είναι πιο εύκολη και πιο ανώδυνη στις γυναίκες , γιατί έχουν ευθεία και μικρή σε μήκος ουρήθρα (περίπου 4 εκ.) σε σχέση με τον άνδρα, η ουρήθρα του οποίου έχει τις φυσιολογικές καμπές και μήκος περίπου 14 εκ.
Η κυστεοσκόπηση είναι σχετικά ανώδυνη σαν εξέταση. Αυτό όμως εξαρτάται και από τη εμπειρία του γιατρού που την κάνει. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται και τα εύκαμπτα κυστεοσκόπια , που είναι εντελώς ανώδυνα για τον ασθενή. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα καταγραφής της εξέτασης σε DVD , το οποίο δίδεται στον ασθενή.
Η κυστεοσκόπηση πρέπει να γίνεται με συνθήκες ασηψίας όμοιες με αυτές που ακολουθούνται στην εκτέλεση μιας εγχείρησης.
Είναι δυνατόν μετά την κυστεοσκόπηση , ο ασθενής να ουρεί «ροζέ» ούρα για μερικές ώρες. Δεν πρέπει να ανησυχεί. Επί εμμονής όμως της κατάστασης ή η εμφάνιση κόκκινων (ζωηρό, έντονο χρώμα) ούρων, πρέπει ο ασθενής να επικοινωνήσει και να συμβουλευτεί το γιατρό του.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.